Не все так просто: Лікар розповів, чим загрожує втрата нюху після COVID-19

Після перенесеного коронавірусу у людини може зникнути нюх або спотворитися. Зазвичай після інфекції відновлення нюху відбувається після 2-3 тижнів. Про це розповіла ТСН сімейний лікар Людмила Коломієць, передають Патріоти України.

Але є і ті люди, у яких нюх зникає на довгий час.

Аносмію (втрату нюху) пов'язують з пошкодженням:

  • нюхальних нервових клітин;
  • нюхових цибулин;
  • ділянки кори головного мозку, який відповідає за розпізнавання запахів;
  • підтримуючих клітин нюхального епітелію.

Якщо у вас виробилися антитіла до вірусу, а нюх не повернувся або спотворився, почекайте 2-3 тижні. На жаль, немає медикаментів, які можуть повернути нюх швидко, як вам би хотілося.

Втрата нюху може бути дуже небезпечна, через те, що впливає на апетит. Він через це знижується. Запахи ми сприймаємо ортоназально і ретроназально.

"Ортоназально, тобто через ніс, коли вдихаємо аромат квітки або страви з повітрям. Молекули запаху потрапляють в ніс. Потім - в нюхову щілину, де їх зчитують нюхові клітини з віями. І кінцева станція-мозок, куди нюхові клітини відправляють інформацію про запах їжі через нюховий нерв", - розповіла лікар.

При аносмії ми не можемо відчувати запахи ніяк. Це впливає не тільки на апетит, але і знижує рівень харчової безпеки. Людина не може відрізнити зіпсоване блюдо від свіжого, солоне або гірке від солодкого.

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...