Постгуманізм: Шведський вчений для збереження Землі запропонував повернутися до канібалізму

Якщо Магнус Сьодерлунд мав на меті, щоб про нього почали говорити, то він свого домігся.

Навряд чи хтось схотів би скуштувати бургер із покійника. Ілюстрація: соцмережі.

Днями в Швеції вчений-біхевіорист Магнус Сьодерлунд, виступаючи по телебаченню, запропонував для боротьби з глобальним потеплінням повернутися до канібалізму. Тобто, кажучи по-простому, почати вживати в їжу людські трупи, передають Патріоти України.

Причину для цього він висунув загальновідому - м'ясне скотарство є одним з головних джерел нагрівання земної атмосфери СО2. Тут відразу треба зробити одне пояснення: цю новину не треба сприймати, як зробили деякі ЗМІ, конспірологічно. Мовляв, в дію в черговий раз привели принцип «вікна Овертона», коли в масову свідомість вкидається теза про щось неможливе, а потім проводять його через етапи «немислиме - радикальне - прийнятне - розумне - стандартне - діюча норма».

Журналіст The New American, наприклад, припустив, що Сьодерлунд є аферистом, який хоче, щоб його прізвище «як вченого» прозвучало на весь світ (що, до речі, і сталося). Він порівнює тезу шведа про майбутню екологічну катастрофу з прогнозом в 1894-му році The Times, що через велику кількість кебів Лондон в 1945-му році буде похований під шаром в дев'ять футів (більше 270 см) гною.
Додамо тільки, що якби Сьодерлунд був справжнім вченим, то він розумів би, як мінімум, що природа ще мільйони років тому вставила в представників тваринного світу запобіжник від внутрішньовидового канібалізму. Чим вище ми піднімаємося по класифікації різноманітної фауни, від комах і земноводних до теплокровних ссавців, тим випадки «поїдання собі подібних» рідше.
У людей же канібалізм, якщо не враховувати психічні захворювання, зустрічається в двох випадках. Перший - містичні ритуали (до того, хто поїдає мозок ворога, нібито переходять його знання, серце - його хоробрість, печінку - його сила і т. ін.). Другий - екстремальні обставини - канібалізм якраз через глобальне потепління епоху неандертальців.
Впровадити ж канібалізм в сучасному світі на раціональних підставах (мовляв, так корисніше для клімату) неможливо навіть в самих «екологічно просунутих» умах. Втім, шведський біхевіорист свого домігся - тепер його прізвище знає весь світ.

Цифри можуть стати неприємним "сюрпризом": Кому та коли можуть підвищити суми в платіжках за світло

неділя, 28 квітень 2024, 6:28

Невчасне подання показань лічильника електроенергії може призвести до підвищенних рахунків за світло через розрахунок за середньодобовим обсягом споживання. Важливо подавати показання своєчасно: за два дні до закінчення поточного календарного місяця та...

Маловідомі факти історії: Данило Галицький не перший наш король, інший князь отримав цей титул значно раніше, а Русь-Україна - статус королівства аж до ХХ століття

неділя, 28 квітень 2024, 6:15

В середні віки королівський титул надавався владою або Римських понтифіків, або очільниками Священної Римської імперії (папи та імператори довгий час змагались за виключне право на цей привілей,-ПУ). Тому найвпливовіші правителі Русі після прийняття хр...