Так кому прислужився "Слуга народу"? Інтерв'ю із автором однойменного роману із запозиченим "Кварталом" сюжетом

У обох творіннях збіглися ідея, жанр, канва, послідовність, подія на подію, віддзеркалення і пародія дійсності до абсурду. У правових державах за це подають позов за плагіат. Адже з автором книги ні "Слуга народу ЗЕ", ні його представники угод не укладав

Василь Рудик. Фото: Голос України.

Хіба думав журналіст Василь Рудик (який у 2001 видав книгу «Слуга народу» з головним героєм Безродьком), що на віртуально-сатиричній ідеї і наївності плебсу можна стати івірогідним президентом Зеленським, і заробити мільйони. Сама його книга "Слуга народу, яка багатьом нагадує сучасний передвиборчий сценарій одного з кандидатів, була написана в 1992 році. Ідея роману не на жарт перетнулася з російськомовним варіантом телесеріалу «Слуга народу». Патріоти України пропонують вам прочитати інтерв'ю із журналістом та письменником.

– Василю Івановичу, коли у вас виникла ідея написати сатиричний роман?

– Більш як тридцять років тому. В моєму творі все побудовано на конкретних фактах, життєво. Головний герой Милян Омелянович – виходець з народу, формується з простого хлопця і йде до влади разом із друзями. Найцікавіше, що я хотів назвати героя Миляном Голобородьком. А потім подумав, що в нього немає нічого святого – він же батька-матір продасть заради своєї вигоди, тож який він Голобородько!

– А чому в Інтернеті немає вашої книжки!

– Вона не оцифрована. Нелегко мій «Слуга…» пробивався до читача. На початку дев’яностих я замірився на всесвітній конкурс сатири і гумору імені Володимира Висоцького, котрий як народився у Москві, так відразу й благополучно почив у бозі... І тільки після конкурсу, організованого видавництвом «Бібліотека українця», лауреатом якого став і був «запропонований до нагородження премією та до друку твору окремим виданням», вселило віру: коли-небудь ця книга потрапить у бібліотеку українця. Народження «Слуги» – спасибі добрим людям, допомогли –відбулося на Вінниччині, звідки я родом. Коли вийшла книжка, я стільки ворогів нажив – багато керівників впізнавали себе. Але добре, що і траплялися з почуттям гумору.

– Певно, ви дивилися російськомовний телесеріал «Слуга народу», які асоціації виникали?

– Так, досить співзвучно вийшло (посміхається). Можливо в нас на небесах є якась канцелярія, яка передає однакові ідеї через мізки творчих людей. Але, як на мене, збіглися ідея, жанр, канва, послідовність, подія на подію, віддзеркалення і пародія дійсності до абсурду. Фактично ми про одне й теж говоримо тільки різними мовами і різними образами. Але в мене крута сатира. Герой простий. Добрячок, який мав бути акулою.

– У кінці вашого сюжету, який закінчується арештом «недоторканної особи», написано «далі буде», планували продовження?

– Так, другу книгу планував назвати «Сходження», де головний герой мав відсидіти у в’язниці. А вже у третій – «Служіння» народу» – «білим і пухнастим» йти до парламенту і вершити долю країни.

– А актор, який зіграв Безродька-Голобородька у «Слузі», який для вас?

– Звичайна, середньостатистична людина. Не знаю, що він відчув, граючи президента, але особисто для мене глава держави – свята особа. Без жартів, блюзнірства... Я б на таке не посягнув. Лідер нації має служити народові. А вони з нього зробили посміховисько. Наївний президент… таке може бути в кіно. «Свята людина», вчитель, раптом з наївністю керує державою. Актор – комедіант теж буде так керувати? Що то за президент буде? І що це за держава?

– То був плагіат?

– Мені не дуже пече це питання. Навіть якщо хтось і запозичив – я не жадний. Зрозуміло, що гумористи «Кварталу» «перелохмачують» усю чужу літературу, шукають цікаві сюжети. Я поставив би питання так: це плагіат, запозичення чи натхнення?

– А може, це «зелений» плагіат із натхненням?

– А ось це нехай вирішують медіаексперти і читачі... Головне, не помилитися з вибором!

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...