"Це було несподіваним відкриттям": Вчені виявили унікальні зміни в мозку людей, які страждають від фобій

У дорослих людей, які мають фобії, структура мозку відрізняється від людей з іншими формами тривожних розладів. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі AJP in Advance, пише MedicalXpress, передають Патріоти України.

Фобії – це найпоширеніші тривожні розлади, від яких страждає понад 12% людей. Вони характеризуються інтенсивним страхом або тривогою, що виникає у відповідь на конкретний об'єкт або ситуацію. Цей страх може бути настільки сильним, що заважає людині нормально функціонувати в повсякденному житті.

"Мало хто вивчав зміни в структурі мозку, пов'язані з конкретними фобіями. Ті дослідження, що були проведені, зазвичай базувалися на невеликих вибірках і досліджували лише окремі ділянки мозку", – зазначили науковці.

Щоб краще зрозуміти цю проблему, дослідники проаналізували результати МРТ (магнітно-резонансної томографії) понад 1,4 тисячі дітей і дорослих зі специфічними фобіями, а також майже 3 тисячі МРТ людей, які їх не мають.

Вчені виявили, що у людей з фобіями спостерігається збільшення товщини деяких частин лобної кори мозку, а також зменшення розмірів таких ділянок, як-от хвостате ядро, путамен і гіпокамп.

Ці ділянки мозку беруть участь у процесах, пов'язаних зі страхом, таких як рух, відраза та емоційна обробка.

Проте розмір мигдалеподібного тіла, яке є центральним регулятором страху та агресії в мозку, не відрізнявся у людей з фобіями.

Найпоширенішими були фобії тварин (виявили у 739 учасників) і фобії, пов'язані з кров'ю, травмами або ін'єкціями (їх мали 182 учасники).

Люди, які страждають від тривожних розладів, пов'язаних з кров'ю, травмами та ін'єкціями, мали більш виражені зміни в мозку, ніж ті, у кого був страх тварин. Це підтверджує, що такі фобії включають складніші когнітивні процеси, через що ці розлади можуть викликати як страх, так і відразу.

Зазначається, що ці зміни в структурі мозку не були виявлені у людей молодше 21 року. На думку дослідників, вони проявляються тільки в дорослому віці.

"Це було несподіваним відкриттям, враховуючи, що багато фобій зʼявляються у дитинстві. Оскільки багато дитячих фобій зникають у дорослому віці, великі структурні зміни, виявлені на МРТ у дорослих, можуть вказувати на більш стійку форму цього розладу", – зазначили дослідники.

Позиціонується як конкурент Falcon 9 від SpaceX: У Китаї після запуску впала та вибухнула космічна ракета Tianlong-3 (відео)

неділя, 30 червень 2024, 19:30

В центральному Китаї перший ступінь ракети Tianlong-3, яку розробляє компанія Beijing Tianbing Technology Co, впав після запуску і вибухнув у горбистій місцевості міста Гун'ї. Про це повідомило Reuters з посиланням на компанію у неділю, 30 червня. . В...

"Ваша будівля злетить у повітря! Це не жарт! Час пішов!": Одесит "шантажував" ДТЕК, вимагаючи включити світло, і поплатився

неділя, 30 червень 2024, 18:30

Правоохоронці затримали безробітного одесита 1970 року народження. Чоловік писав компанії "ДТЕК Одеські електромережі", що її офіс замінований, передають Патріоти України. "Будівля ОЕМ ДТЕК замінована! Якщо протягом 15 хвилин електропостачання не буде ...