Бізнес на п'яти сотках для всієї родини: В Україні розгортається вирощування нової екзотичної культури

Тому попит на посадковий матеріал нестандартної для наших широт пряності росте, як на дріжджах.

Фото: http://inshe.tv

В селі Любимівка Херсонської обл. з'явився вже другий виробник шафрану Олег Демченко. Про це йшла мова в ході конференції "Сучасне плодоовочеводство 2017" організованої ІА "Інфоіндустрія" в рамках українського проекту з бізнес-розвитку плодоовочеводства (UHBDP), повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Фермер почав вирощувати екзотичну для нашої країни пряність з подачі вже відомої підприємниці Лариси Боден. Вона вперше завезла посадковий матеріал шафрану в України й стала першопрохідцем у вирощуванні цієї культури.

В пошуках нових ніш фермерів штовхає висока волатильність цін на плодоовочевих ринках. "Я стикнувся з тим, що ціни на овочі піддаються сильним коливанням і вирішив спробувати вирощувати шафран. У світі виробництво цієї пряності складає всього три тони", - розповідає Олег.

У 2015 році фермер посадив п'ять соток шафрану, взявши посадковий матеріал Лариси Боден, і отримав перший врожай - 250 грамів пряності, які були продані за ціною п'ять доларів за 1 грам. За словами Олега окупність культури складає два роки. у 2016 році фермер викопав всі цибулини шафрана й отримав біля двох тонн посадкового матеріалу, вирішив розмножити культуру власними силами.

Другий врожай фермера склав 350 грамів шафрану (на тих самих п'яти сотках-ред.). А цибулини він розсадив вже на 25 соток. Не заради збору прянощі, а плануючи продавати посадковий матеріал у 2017 році. "На посадковий матеріал шафрану вже є попит, але ми нічого не обіцяємо, через те, що не знаємо який буде врожай. Наша ціль - щоб вирощуванням шафрану зайнялося якомога більше людей. Адже за допомогою шафрану можна створити родинний бізнес всього на 5 сотках", - говорить Олег.

Процес збору шафрану хоча і трудомісткий, але до снаги одній родині. "Зібрати 20 соток можуть дві людини. З 25 квіток можна отримати біля одного граму шафрану. Рослину не треба пересаджувати вісім років, а пряність зберігається від 10 до 100 років", - каже Олег Демченко.

За словами виробника, внутрішньоукраїнського ринку шафрану майже нема, купують небагато, загалом кухарі для ресторанів.

У перспективі фермер має намір зосередитись на виробництві посадкового матеріалу шафрану.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Мобілізувався, хоча мав вади здоров'я: Вбитий активіст Ганул виявився військовим ВМС ЗСУ

субота, 15 березень 2025, 22:48

Убитий 14 березня в Одесі активіст Дем’ян Ганул виявився військовослужбовцем Військово-морських сил ЗСУ. Він входив до складу підрозділу особливого призначення, у зв'язку з чим не афішував це. Про це повідомляє видання "Слідство.Інфо", посилаючись на д...

Вже "перевзулися" та клянуть "польських найманців": РосЗМІ показали жителів Суджі, які "скаржаться" на ЗСУ (відео)

субота, 15 березень 2025, 22:19

Російські медіа після відступу Збройних сил України з Суджі почали публікували відео з місцевими жителями, які скаржаться на дії українців. Дехто з них ще кілька днів тому дякував за хліб, а тепер бреше про "польських найманців". Відео з кардинальними ...