Бізнес на п'яти сотках для всієї родини: В Україні розгортається вирощування нової екзотичної культури

Тому попит на посадковий матеріал нестандартної для наших широт пряності росте, як на дріжджах.

Фото: http://inshe.tv

В селі Любимівка Херсонської обл. з'явився вже другий виробник шафрану Олег Демченко. Про це йшла мова в ході конференції "Сучасне плодоовочеводство 2017" організованої ІА "Інфоіндустрія" в рамках українського проекту з бізнес-розвитку плодоовочеводства (UHBDP), повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Фермер почав вирощувати екзотичну для нашої країни пряність з подачі вже відомої підприємниці Лариси Боден. Вона вперше завезла посадковий матеріал шафрану в України й стала першопрохідцем у вирощуванні цієї культури.

В пошуках нових ніш фермерів штовхає висока волатильність цін на плодоовочевих ринках. "Я стикнувся з тим, що ціни на овочі піддаються сильним коливанням і вирішив спробувати вирощувати шафран. У світі виробництво цієї пряності складає всього три тони", - розповідає Олег.

У 2015 році фермер посадив п'ять соток шафрану, взявши посадковий матеріал Лариси Боден, і отримав перший врожай - 250 грамів пряності, які були продані за ціною п'ять доларів за 1 грам. За словами Олега окупність культури складає два роки. у 2016 році фермер викопав всі цибулини шафрана й отримав біля двох тонн посадкового матеріалу, вирішив розмножити культуру власними силами.

Другий врожай фермера склав 350 грамів шафрану (на тих самих п'яти сотках-ред.). А цибулини він розсадив вже на 25 соток. Не заради збору прянощі, а плануючи продавати посадковий матеріал у 2017 році. "На посадковий матеріал шафрану вже є попит, але ми нічого не обіцяємо, через те, що не знаємо який буде врожай. Наша ціль - щоб вирощуванням шафрану зайнялося якомога більше людей. Адже за допомогою шафрану можна створити родинний бізнес всього на 5 сотках", - говорить Олег.

Процес збору шафрану хоча і трудомісткий, але до снаги одній родині. "Зібрати 20 соток можуть дві людини. З 25 квіток можна отримати біля одного граму шафрану. Рослину не треба пересаджувати вісім років, а пряність зберігається від 10 до 100 років", - каже Олег Демченко.

За словами виробника, внутрішньоукраїнського ринку шафрану майже нема, купують небагато, загалом кухарі для ресторанів.

У перспективі фермер має намір зосередитись на виробництві посадкового матеріалу шафрану.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Названо імена і громадянства кілерів, що застрелили в Києві полковника СБУ, а також чому ці найманці Москви полювали за видатним контррозвідником України

понеділок, 14 липень 2025, 23:39

Вбивство полковника СБУ Івана Воронича здійснили двоє російських агентів, вони знайдені по гарячих слідах після злочину. Відомими на даний момент подробицями події поділився у своєму телеграм-каналі журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти України. ...

Якщо хтось і повернеться до Росії "першим рейсом", то це будуть люди з автоматами, - Гаррі Каспаров

понеділок, 14 липень 2025, 22:14

"У партії "повернення до Росії першим рейсом" фіксують тяжкі проблеми з розумінням дійсності. Першим рейсом – куди повертатися? Хто ви такі і з чим маєте намір приїхати? З лекціями про демократію й подарунками з Америки?" - пише російський опозиційний ...