Сонячна електростанція на городі: Підприємець з Полтавщини показав власне ноу-хау (фото)

Завдяки унікальному механізму станції виробіток електроенергії збільшується на 30 – 40%.

Фото:ЕКОЛТАВА.В селищі Затон, Великобагачанського району, що на Полтавщині підприємець побудував 30 кВт електростанцію на власному полі. Це не тільки звільнило його від платіжок за світло, а й стало приносити гарний дохід, повідомляють Патріоти України з посиланням на ЕКОЛТАВА.

Олексій Онищенко за фахом зоотехнік, раніше займався сільським господарством, але потім перейшов на «зелену сторону». З 2017 року у господарстві чоловіка є власна сонячна електростанція потужністю 30 кВт/год. За його словами, стартова потужність станції була 3 кВт.

Наразі підприємець користується зеленим тарифом – продає вироблену електроенергію в загальну мережу згідно з договором ПАТ «Полтаваобленерго». Процес підписання документів зайняв близько 6-7 міс.

«Я 5 % виробленої енергії споживаю – все інше продаю. Термін окупності моєї станції 5-6 років» – зазначив Олексій, власник панелей. Унікальність електростанції в тому, що площадки мають трекінгові системи, які забезпечують автоматичне обертання панелей за сонцем протягом світлового дня.

Завдяки такому механізму виробіток електроенергії збільшується на 30 – 40 %, у порівнянні з нерухомими панелями, що вставляються на даху.

У похмуру погоду електростанція виробляє 3 кВт за год, цього вистачає на власні потреби господарства.

Варто зазначити, що зелений тариф діє лише на електроенергію, що виробляється станцією в надлишку, за умови обов’язкового власного споживання господарством. Тож підприємець наголошує – домашня електростанція невеликої потужності буде покривати тільки власні потреби. Але окрім прибутку є ще один плюс – незалежність від комунальних платіжок.

Як зазначає фахівець з енергозбереження та ВДЕ Громадської організації «ЕКОЛТАВА» – Максим Макуха зелений тариф це загальноєвропейська практика. Згідно з законодавством України, виробники електроенергії через ВДЕ можуть продавати її у загальну мережу. Для тих, хто підпише договір до 2019 року зелений тариф становить 18 євроцентів за 1 кВт (залежно від курсу – від 4 до 5 грн). Після зазначеного терміну величина тарифу буде зменшуватися. Загалом, Україна зобов’язалася підтримувати стратегію переходу на відновлювані джерела енергії на 100 % у порівнянні з викопною енергетикою до 2050 року.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Працюють занадто повільно": Міноборони Британії гальмує постачання озброєння для України - ЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 12:59

Міністерство оборони Великої Британії звинувачують у «повільній роботі» з невикористанням половини з £900 млн для України. Затримки означають, що лише £404 млн із коштів, пожертвуваних дев’ятьма країнами, було витрачено. Про це повідомляє The Guardian,...

Перед Часовим Яром залишився єдиний форпост, підконтрольний ЗСУ, - офіцер НГУ (відео)

субота, 20 квітень 2024, 9:14

За словами бійця бригади Нацгвардії "Рубіж" Володимира Черняка, перед Часовим Яром залишається водоканал, який росіянам поки що не вдалося форсувати. Але в районі Богданівки ЗС РФ "добре окопалися" і зосередили всілякі ресурси. . Російські війська зак...