Bloomberg: Європа мухлює, обіцяючи відкрити кордони

Європейський Союз переживає хворобливі відчуття через глузування, які посипалися на його адресу за те що він відкладає виконання своїх обіцянок щодо безвізового режиму для сусідніх країн.

Ці обіцянки були дані досить давно, ще до Брекзіта і Трампа. І тепер вони - серйозне ускладнення. Однією з основних причин, чому менш забезпечені країни Європи хочуть більш тісних відносин з ЄС - це можливість подорожувати вільно, без віз. Це давня мрія турків, косовських албанців, українців і грузин. Але, хоча про це не оголошується офіційно, угоду про безвізе розглядається як спрощення правил не тільки для туристів: це хороша перспектива і для тих, хто шукає тимчасову або сезонну роботу. ЄС пообіцяв безвізовий режим чотирьом країнам: Туреччини - як частина угоди щодо стримування сирійських біженців, які прагнуть перетнути кордон з Грецією, Україні та Грузії - щоб вивести їх зі сфери впливу Росії, Косово - оскільки це єдина балканська країна, громадяни якої ще не мають права проїзду в ЄС без віз - повідомляють ПУ з посиланням на Bloomberg.

Однак насправді візова лібералізація - це політичний динаміт, адже у Франції, Німеччині, Нідерландах і, можливо, в Італії, незабаром вибори. З огляду на, наскільки по всій Європі популярні антиімміграційні гасла, жоден чинний політик не захоче взяти на озброєння ідею про скасування в'їзних віз для 40 млн українців або 75 мільйонів турків.

У четвер Європейський парламент проголосував за резолюцію, що закликає країни блоку заморозити процес вступу Туреччини в ЄС. Це нібито, відповідь на «непропорційні репресивні заходи», вжиті турецькою владою після невдалого військового перевороту. Таким чином європейський парламент демонструє прихильність засадам високої моралі, а з іншого боку, цей не має обов'язкової сили документ - додатковий аргумент для чиновників ЄС і національних лідерів на користь своєї позиції, коли в березні вони будуть пояснювати, чому не хочуть виконувати свою частину угоди по біженцям, яка передбачає форсування вступу в ЄС і процедури лібералізації. Раніше ЄС відмовлявся дозволити туркам безвізовий в'їзд, тому що хотів, щоб Туреччина внесла поправки в надмірно жорстокий закон «Про боротьбу з тероризмом», тепер же з'являючись більш вагома причина: резолюція Європейського парламенту оголосила Туреччині, що її цінності не відповідають європейським стандартам в достатній мірі .

Україна, на відміну від Туреччини, більш згідлива. Вона долала всі розділяють її та Європейський Союз перешкоди, як того вимагав сам ЄС, внісши поправки в своє антикорупційне і антидискримінаційного законодавства, і примусивши чиновників заповнити електронні декларації про їхнє майно. Однак, ці умови не мають нічого спільного з питанням, чи будуть українці зловживати безвізовим статусом: адже треба розуміти, що у жителів країни, де триває збройний конфлікт, а частка ВВП на душу населення становить менше $ 8,000 (на основі паритету купівельної спроможності), такий спокуса буде. Європейські чиновники знали, що вони висувають в якості умов заходи не пройдуть легко через український парламент, як і вийшло. Україна сподівалася добитися безвізового режиму на початку цього року, потім минулого літа; терміни наступали і проходили.

Минулого місяця Президент України Петро Порошенко заявив, що візи будуть скасовані 24 листопада, після чергового саміту Україна - ЄС. Цей день настав і пройшов, а Порошенко був осміяний в українських соціальних медіа за черговий провал обіцяного події. 24 листопада голова Європейської ради Дональд Туск звернувся до українського народу, частково українською мовою, похвалив його «терпіння і цілеспрямованість» і пообіцяв, що безвізовийрежім «вступить в силу після того, як Європейський парламент і Рада домовляться між собою по реформі візових правил ЄС, яка зараз знаходиться на стадії розробки ». Він також додав: «Я хочу підкреслити, що обговорення цієї реформи не стосується України, оскільки зі своєю частиною роботи вона прекрасно впоралася». Проблеми, що залишилися стосуються «відносин між державами-членами ЄС та Європейським парламентом у питаннях візової політики ЄС», - повідомив він.

Іншими словами, робити Україні вже нічого не потрібно - залишається просто чекати, коли європейські чиновники і національних лідери дійдуть згоди між собою. Будь-яка людина, яка знає, що таке ЄС, розуміє, що цей процес може тривати вічно, особливо якщо справа стосується такого політично делікатного питання, як дозвіл на вільний в'їзд до Європи для мільйонів іноземців.

Візова реформа, яка торкнеться Туреччини, Грузії, Косово і всіх інших націй, що рухаються по програмі безвіза з Європою, буде служити «стоп-краном» для реалізації даної політики. Вона повинна буде забезпечити Євросоюзу можливість запуску простої процедури введення заборони на в'їзд в відношенні тих країн, громадяни яких стануть занадто довго засиджуватися в ЄС. Йоханнес Хан, комісар ЄС, що відповідає за розширення ЄС, розповів, що держави-члени могли б укласти необхідну угоду на Різдво; тоді Європейського парламенту потрібно було б час до лютому або березні, щоб схвалити його, а потім забезпечити перекладом і видати, що зайняло б ще місяць або два.

Те, чого Йоханнес Хан не сказав - це що процес буде перетинатися з президентськими виборами у Франції, які пройдуть в квітні. На той час, коли він, імовірно, підійде до завершення, в самому розпалі буде передвиборна кампанія в Німеччині, і канцлер Ангела Меркель, яка буде переобиратися, повинна буде заспокоїти побоювання німців з приводу імміграції - найменше для цього підійдуть заголовки таблоїдів про безвізовий режим для українців і турків. Для Великобританії, яка не є частиною Шенгенської зони, перспектива вступу Туреччини в ЄС - важливий аргумент на користь виходу з ЄС. Континентальні європейські уряди, звичайно, не можуть цього не помічати.

На відміну від Порошенка, у якого немає особливо нічого такого, що цікавило б ЄС, у президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана є деякі важелі: в його влади призупинити операцію по біженцям і відкрити сирійцям шлях до Європи, відмовляючись забирати їх назад. Реакція Ердогана на резолюцію Європейського парламенту була викликає. «Якщо ви будете продовжувати так і далі, прикордонні пункти будуть відкриті», - пригрозив він. Раніше в ЄС це вже чули, і в цей рази назвали заяви Ердогана блефом, адже Туреччина сильно сильно залежить від торгових відносин з Європою, щоб починати з нею холодну війну.

Відчайдушні спроби Європи зберегти обмеження на в'їзд свідчать про те, що експансіоністська фаза блоку закінчена. Проектування м'якої сили відносно своїх сусідів набагато менш важливо, ніж завдання запобігання націоналістичних популістських вибухів. ЄС сьогодні що завгодно, тільки не гостинне місце для приїжджих, але і в цьому випадку туди приїжджає дуже багато туристів. Туркам, українцям і іншим народам, які форсують вступ в ЄС, варто відкласти свої прагнення, поки в Європі не встановиться більш здоровий клімат, а європейські політики не стануть боятися невідомості менше.


Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Москва перетвориться на фронтове місто як той Білгород? Скабєєва налякала своїх гостей властивостями озброєнь, які США передають Україні (відео)

четвер, 25 квітень 2024, 9:52

"Російські пропагандисти ознайомилися зі списком озброєння, яке українці отримають від США, і тепер у прямому ефірі відсувають "червоні лінії" та шукають на карті місце для порятунку своїх сідниць, ближче до Північної Кореї", - іронізує журналіст Юрій ...

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...