Болюче перевтілення України, чи як Євросоюз годує нас обіцянками про "безвіз"

Як тільки українці чують від президента про чарівну дату отримання безвізового режиму, на шляху стають перепони. Так нас Євросоюз спонукає до реформ. Але чи на користь такі реформи? І чи отримаємо такий омріяний та вистражданий безвізовий режим?

Шлях України до безвізового режиму. Фото hronika.info/mir

У цьому році Україна повинна отримати безвізовий режим з Європейським Союзом. Який шлях пройшла країна заради цієї мети, що він дасть і коли саме це станеться, інформують Патріоти України з посиланням на Liga.net.

Що зроблено і причини зволікання

План дій, який ЄС надав, складався з чотирьох блоків, які Україна повністю виконала: введення біометричних паспортів; законодавчий захист прав людини (Антидискримінаційна політика); реальна боротьба з корупцією, створення антикорупційних структур; захист кордонів.

У 2015 році на шляху України до отримання безвізового режиму з'явилася несподівана перешкода - міграційна криза, яка охопила багато країн ЄС. Стало зрозуміло, що потік біженців необхідно контролювати. Деякий час була навіть загроза розпаду шенгенської зони. Хоча кордони існують як виняток і зараз, наприклад, між Німеччиною і Австрією, Німеччиною і Данією, Данією і Швецією, де є певний контроль при перетині кордонів.

Міграційна криза змусила ЄС створити так званий механізм призупинення безвізового режиму, який згодом став для України головною причиною очікувань. Згідно з рішенням ЄС, без прийняття цього механізму по кожній окремій країні, жодна держава не отримає безвізовий режим з Євросоюзом.

Розробка механізму призупинення породила конфлікт між інституціями ЄС. Європейський парламент визнав, що він повинен самостійно затверджувати механізм призупинення, проте країни-члени ЄС заявили про своє право безпосередньо брати участь в цьому процесі. Конфлікт переріс у інструмент політичного популізму на тлі міграційної кризи.

Дипломати кажуть, що ймовірність того, що прийняття механізму завершиться до квітня вкрай мала, а тому передбачається, що у Франції це затвердження буде здійснюватися вже при новому президенті. І тут перспективи неоднозначні з огляду на передвиборчу риторику головних претендентів на пост президента Франції.

Таким чином, Україна стала в деякому сенсі заручником проблем і процесів в самому ЄС. Однак політична еліта Євросоюзу не відмовляється підтримувати Україну і свого наміру надавати безвізовий режим, навіть незважаючи на іноді халатне виконання українською стороною своїх зобов'язань. "Є певний український сентимент: політична еліта ЄС каже" закривайте очі, пишіть, що більш-менш виконують (вимоги для отримання безвізового режиму), Приймайте зобов'язання президента, прем'єр-міністра ", - описують європейські дипломати.

"У ЄС на даний момент є повне розуміння того, що Євросоюз повинен надати Україні безвізовий режим", - додають вони.

Терміни

Безвізовий режим для України - це питання часу. Порядок введення механізму призупинення включає в себе наступні етапи: голосування в Європейському парламенті; затвердження в Раді Європи; обговорення на рівні міністрів внутрішніх справ країн-членів ЄС; 20 днів на приведення механізму в дію.

У грудні Європарламент і Рада Європи затвердили компромісний текст про норму перегляду безвізового режиму.

14 лютого ЄП затвердив механізм призупинення. На черзі - Рада Європи, голосування в якій, як очікується, пройде в кінці лютого.

"З боку Європейського парламенту все пройшло дуже швидко. Хоча ще має відбутися голосування в комітеті з прав людини. Але там теж проблем не буде", - говорить один з дипломатів.

В українських ЗМІ неодноразово цитували висловлювання українських політиків, які називали приблизні дати отримання безвізового режиму. Однак в самому ЄС з подібними заявами були вкрай обережні, розуміючи всю складність процесу переговорів.

Нещодавно президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер під час спільного брифінгу з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом заявив, що Україна отримає безвізовий режим "до літа 2017 року». Але раніше в Євросоюзі дат уникали. "Ми ніколи і ніяких дат не називали ... Ми попереджали ваших президентів, міністрів, депутатів щоб вони не називали ніяких дат. Це дуже безвідповідально. Вони не впливають на процеси, які там (в ЄС ) Відбуваються", - підкреслив один з дипломатів.

Механізм зупинення безвізового режиму - це гарантія контролю за міграцією для ЄС. Якщо більшість країн ЄС піднімають питання про необхідність запуску механізму - Єврокомісія затверджує таке рішення, припиняючи безвізовий режим для певних категорій громадян відповідної країни, що не входить до складу ЄС, на 9 місяців. Якщо причина введення механізму протягом цього періоду не усувається, Єврокомісія прийматиме рішення для призупинення безвізового режиму для всіх громадян відповідної країни на 18 місяців.

Міфи про безвізовий режим

Міф перший - необхідність узаконити одностатеві шлюби. Він став результатом перекрученого трактування вимоги Євросоюзу усунути дискримінацію, в тому числі за ознакою сексуальної орієнтації, на законодавчому рівні.

Міф другий - для в'їзду в ЄС українцям потрібно буде збирати той же пакет документів, що і до безвізового режиму. Насправді після надання безвізового режиму для українців будуть діяти ті ж норми, що і для інших європейців. Треба буде мати при собі біометричний паспорт (без нього доведеться оформляти візу) і страховий поліс. Правда, співробітники прикордонної служби можуть поцікавитися, куди і навіщо ви їдете, запитати про наявність зворотного квитка або броні в готелі.

Міф третій - безвізовий режим потрібен тільки тим, хто і без нього має можливість подорожувати. Але, згідно з даними представництва ЄС в Україні, тільки 35% українців подають прохання на видачу віз. Решта 65%, ймовірно, просто не мають такої фінансової можливості. Безвізовий режим - це не символічна і навіть не туристична угода між певними країнами або союзами. У випадку з Україною і ЄС безвізовий режим - це батіг, точніше один з них, мотивуючий проводити реформи, боротися з корупцією та вдосконалювати законодавчу базу.

Крім того, ЄС є одним з важливих економічних партнерів України, що надає певні суми фінансової допомоги на відновлення української економіки і підвищення рівня життя.

У 2016 році Україна отримала кредит від МВФ на закупівлю газу, завдяки чому змогла не закуповувати російський газ. Але МВФ дав Україні кредит під зобов'язання Європейської комісії. Це є своєрідним побічним ефектом прагнення отримати безвізовий режим. Але саме це - реформи і відновлення економіки - може цікавити інші 65% українців, які відпустку в ЄС собі

Опублікував: Олена Сім
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Знайшли гідне застосування": Роми здали новітній російський безпілотник на металолом

понеділок, 29 квітень 2024, 21:55

Роми в Тамбовській області РФ хотіли здати безпілотний літальний апарат на металолом. Про це повідомляє Baza, передають Патріоти України. За інформацією ЗМІ, співробітники пункту прийому металолому в Первомайському районі звернулися в поліцію, коли отр...

"Бо сама Юля - нуль і на що не впливає": Український журналіст порадив вдові Навального звернутися до... СБУ

понеділок, 29 квітень 2024, 21:43

Замість того, щоб чекати і терпіти, Юлія Навальна має обрати інший шлях боротьби – заявити, що Росію захопили злочинці та закликати всіх до боротьби із ними. Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив журналіст Роман Цимбалюк, передають Патріоти України. «Для...