Де зберігає таємне багатство президент РФ, та у скільки його оцінюють (інфографіка)

Загальна вартість активів доньок, зятів, двоюрідних племінників і друзів вже досягла $24 млрд.

У Путіна із грошима усе гаразд. Це в росіян погано. Ілюстрація: mpsh.ru.

Міжнародне журналістське розслідування пролило світло на незліченні багатства російського президента Володимира Путіна, записані на його найближче оточення, пише журнал Новое Время. Патріоти України пропонують і вам ознайомитися із цією інформацією.

Загальна вартість активів доньок, зятів, двоюрідних племінників і друзів вже досягла $24 млрд. У розслідуванні Путін і посередники, над яким працювали журналісти міжнародного Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) та російська Новая газета, опублікованому в кінці жовтня, йдеться про те, що хоча рахунки російського лідера виглядають вельми скромно, сумарний капітал його близького оточення досягає $24 млрд.

Опитані експерти називають опублікований матеріал цінним і добре аргументованим. При цьому вони припускають: у гаманцях близького оточення Путіна може виявитися значно більша сума.

Родичі та друзі

Через кілька місяців після одруження в лютому 2013 року на меншій доньці президента РФ Катерині Тихоновій 31-річний Кирило Шамалов почав переговори про купівлю акцій великої російської нафтохімічної компанії СИБУР у давнього друга свого новоспеченого тестя Геннадія Тимченка. Отримавши більше $1 млрд кредитних коштів від державного Газпромбанку, де членом ради директорів є його старший брат Юрій, Шамалов-молодший успішно реалізував угоду.

В результаті до 2015 року активи Тихонової та її чоловіка аналітики оцінили в більш ніж $5 млрд. 48-річний Михайло Шеломов працює провідним фахівцем у транспортній компанії Совкомфлот, де на рік заробляє близько $8,5 тис. При цьому за останні 13 років зареєстрована на його ім'я компанія Акцепт придбала активів на суму близько $600 млн. Така арифметика може здатися дивною, якщо до умов задач не додати один факт: Михайло – син Любові Шеломової, двоюрідної сестри президента Путіна.

За даними журналістів OCCRP, ще у 2004 році компанія Акцепт придбала акції банку Россия, який на Заході прийнято вважати "банком друзів Путіна". З 2014 року сама фінустанова та її власник – товариш Путіна Юрій Ковальчук – потрапили під американські санкції у зв'язку із вторгненням Росії до Криму.

Згодом племінник Путіна розширив свою частку в банку за рахунок купівлі компанії Платинум, пов'язаної з братами Аркадієм і Борисом Ротенбергами – давніми приятелями Путіна та одними з найбільших російських держпідрядників. До 2016 року вартість його пакету акцій досягла $21 млн, підрахували розслідувачі.

А в кінці 2016-го Акцепт придбав половину акцій компанії, яка має намір витратити $190 млн на будівництво перегонової траси неподалік Санкт-Петербурга і улюбленого гірськолижного курорту Путіна Ігора.

Незважаючи на таку активну і різнобічну інвестиційну діяльність, у бесіді з розслідувачами Шеломов проявив погану поінформованість у справах своїх активів. А після того, як ті запитали, чи не є він підставною особою, що приховує ім'я справжнього власника, перервав розмову.

Неготовим коментувати свої комерційні операції виявився ще один представник оточення президента РФ і акціонер банку Россия – віолончеліст і хрещений батько однієї з доньок Путіна Сергій Ролдугін. Згідно з опублікованими у травні 2016-го Панамськими документами, він був власником кількох офшорних фірм, куди перераховували кошти російські держбанки і компанії, що належать олігархам. Всього через офшорні рахунки Ролдугіна пройшло $2 млрд.

Ще один друг Путіна – Петро Колбін, який колись працював м'ясником, а сьогодні входить до топ-200 найбагатших бізнесменів Росії за версією Forbes, заявив пресі, що він "не бізнесмен". Хоча, за даними видання, у 2010-2011 роках він виручив понад $500 млн за перепродаж акцій нафтотрейдера Gunvor і газодобувної компанії Ямал СПГ. Обидві операції пов'язують його з мільярдером Геннадієм Тимченком, якого з 2004 року преса називає другом Путіна.

Розклавши по кишенях родичів і близьких друзів отримані від олігархів і держкомпаній капітали, російський лідер організував власне оточення в структуру, яка чимось нагадує "сім'ю" екс-президента України Віктора Януковича. Тільки головні ролі в цій схемі дісталися не родичам, а давнім приятелям голови Кремля.

"Його "сім'я" побудована не на кровних зв'язках, а на мережі товаришів по службі, земляків і друзів", – розмірковує Ілля Пономарьов, колишній депутат Держдуми РФ, який свого часу єдиний голосував проти анексії Криму і в 2014 році покинув Росію із забороною на зворотний в'їзд.

Скільки активів насправді контролює Путін

Масштаби активів Путіна можуть в рази, а то й у десятки разів перевищувати згадані в останньому розслідуванні $24 млрд. Так, за оцінкою російського політолога і колишнього кремлівського радника Станіслава Белковського, статок Путіна у 2007 році становив близько $40 млрд, а у 2012-му – вже $70 млрд.

З першою цифрою збіглися підрахунки розслідувачів британського телеканалу BBC, які в січні 2016-го випустили документальний фільм Таємні багатства Путіна. Англійські телевізійники опитали тих, хто раніше входив до близького оточення президента Росії, і зробили висновок: російський лідер використовував владу для накопичення таємного багатства в розмірі $40 млрд.

Більш сміливо до оцінки статків президента підійшов Білл Браудер, засновник і голова інвестиційного фонду Hermitage Capital – одного з найбільших фондів іноземних інвестицій в Росії у 1995-2006 роках. Після арешту і загадкової смерті у СІЗО аудитора цієї компанії Сергія Магнітського у США був прийнятий широковідомий закон про санкції – так званий акт Магнітського.

"Я вважаю, що він [статок Путіна] становить $200 млрд <...> всі ці гроші – у власності, зберігаються на рахунках у швейцарських банках, в акціях, хедж-фондах, керованих Путіним і його дружками", – заявив Браудер у лютому 2015-го в інтерв'ю американському телеканалу CNN.

Визначити реальний статок Путіна нелегко, визнають фахівці. Адже він розділений між цілою мережею компаній і холдингів, безліччю об'єктів нерухомості і рахунками наближених осіб.

Якраз через неможливість довести приналежність активів авторитетне американське видання Forbes досі не внесло ім'я Путіна у свій рейтинг мільярдерів, де перший рядок багато років поспіль займає засновник комп'ютерного гіганта Microsoft Білл Гейтс з поточним статком майже у $90 млрд.

При цьому деякі спостерігачі зазначають: в питанні багатств Путіна не стільки важлива точна цифра, скільки походження коштів. "Путін увесь час був на держслужбі, і навіть якщо в нього капітал $1 млн – це все одно означає, що він брав участь у корупційній діяльності", – вважає Пономарьов.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Хто слова зодягне у музичні шати

четвер, 28 березень 2024, 23:01

Шукаю композитора. Я, зізнаюся, друзі, не поет, тим паче, не поет-пісняр. Але одного ранку проснувся з віршем у серці. Де й взялося це прекрасне диво — не знаю. Тільки встиг ввімкнути комп’ютер — вилилося хвилюючим текстом на екран. Перечитав, почистив...

"Після "СВО" буде нова війна": Соловйов розповів росіянам про їхні "блискучі" перспективи

четвер, 28 березень 2024, 20:52

Кремлівський пропагандист Володимир Соловйов розмріявся, що країна-терорист Росія зможе перемогти у війні проти України. До того ж, за його словами, це "перспектива" наступних кількох років. У той же час Соловйов закликав росіян готуватися до наступної...