Директору львівської IT-компанії, активісту Майдану та волонтеру, СБУ "шиє" справу в тероризмі

Віталій Ковалішин планує подати до суду на СБУ. Адже з професійної точки зору звинувачення «лицарів плаща та кинджалу» не витримують жодної критики. Некомпетентність силовиків ламає їх бізнес і репутацію, вважають у компанії.

Віталій Ковалішин11 березня СБУ завітала з обшуком до офісу компанії “Айті-Сфера”. Свій візит працівники СБУ аргументували постановою Галицького районного суду міста Львова на “вилучення технічних засобів та пристроїв устаткування, які здійснюють запис, аудіомоніторинг та прослуховування телефонних розмов абонентів, передають Патріоти України.

“Моя компанія вже багато років розробляє ПЗ для автоматизації кол-центрів. Під час обшуку працівники СБУ, на жаль не змогли мені чітко пояснити, що саме вони хочуть знайти в офісі. Натомість, лише показали сайт моєї компанії, знайшовши на ньому інформацію про те, що за допомогою програмної АТС та колл-центру можна здійснювати запис телефонних розмов. Я зауважив, що взагалі, ПЗ для автоматизації кол-центрів, як вітчізняного, так і міжнародного бренду може записувати розмови з абонентами. Але користувач ПЗ повинен обов’язково сказати про це абоненту й пояснити, що метою запису розмови є покращення обслуговання. Та працівники СБУ наполягли, що софтсервер “Айті-Сфери” є спеціальним технічним засобом.”

Силовики під час обшуку вилучили у “Айті-Сфери” два сервери: один - це основний сервер розробки ПЗ Webitel, що стосується іншого, то він належить прес-центру Української Греко-Католицької церкви. Компанія “Айті-Сфера”, як волонтер здійснювала технічний супровід сервера УГКЦ. Також силовики вилучили в “Айті-Сфери” і три 3g-модема.

Прес-секретар УГКЦ відразу направив запит про причини вилучення правоохоронцями їхнього серверу. Того ж дня працівники СБУ повернули лише сервер церкви.

Серед клієнтів “Айті-Сфери” правоохоронці виявили жителів окупованої Донецької області та Росії. Підозри у правоохоронців викликав клієнт з Донецькій області, який ще в 2013 році придбав у компанії програмне забезпечення. Працівники СБУ відкрили кримінальну справу, - за словами Віталія, - за ст. 258-3 "Створення терористичної групи або терористичної організації" та за ст.359, - зауважив він, - “Незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації”.

16 березня Віталія знову викликали правоохоронці в якості свідка. Директор “Айті-Сфери” зауважив, що його компанія не є оператором зв'язку і не надає в цьому напрямку жодних послуг. Також він надав правоохоронцям документи про авторське право та функції програмного забезпечення своєї компанії.

“Після цього правоохоронці пообіцяли мені найближчим часом повернути сервер, адже робота компанії тепер частково паралізована", - розповів Віталій. Проте до сьогодні цього так і не відбулося. Натомість правоохоронці попередили, що збираються знову вилучити сервер, що належить церкві.

Віталій сподівається, що правоохоронці повернуть устаткування й компанія продовжить свою професійну діяльність. Адже в 2014 році він активно підтримував євромайдан й разом з тисячами українців боровся за свободу та незалежність держави. Зараз, директор IT-компанії активно допомагає ЗСУ й не хоче, щоб його жодним чином пов’язували з діяльністю терористів на сході країни.

Спеціально для ПУ: Інна Орлова

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть, - журналіст Асєєв

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:04

"Те саме з "бути героєм" у нашій країні. Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть. Тож якщо вже вирішите долучитися до ЗСУ, шукайте мотивацію не в сусп...

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...