Єдиний в Україні справжній гейзер з мінеральною водою можна побачити в Карпатах (фото, відео)

Він знаходиться у селі Вучкове Межигірського району Закарпатської області, в урочищі Петровець на березі гірського потоку. Вода в ньому солона та з залізом, що видно по червоно-помаранчевому камінню.

Фото: prokarpaty.info

Карпатські вулкани перестали вивергатися вже кілька мільйонів років тому і перетворилися в гірські хребти та окремі гори-останці. Але ще й зараз можна спостерігати деякі прояви пізньої стадії вулканізму: грязьові вулкани та водяний гейзер. Гейзер - це джерело, яке періодично викидає високо в повітря струмені води й пари. Найвідоміші гейзери знаходяться в Ісландії, на Камчатці, в парку Йеллоустоун. Є свій гейзер і в Україні.

Невеличке закарпатське село Вучкове має мінімум три цікаві особливості. У 2006 році, після п'яти років будівництва, тут було відкрито автомобільний міст довжиною 91,3 метра через річку Ріка. Вучкове - батьківщина карпатської медоносної бджоли, виведеної тут в 60-і роки XX століття. Ця бджола відрізняється своєю працьовитістю, невибагливістю і морозостійкістю. Але сама унікальна пам'ятка села знаходиться в сусідньому урочищі Петровець - єдиний в Україні гейзер.

За розповідями місцевих жителів раніше природний фонтан вистрілював потужним потоком заввишки 5-7 метрів 4 рази на добу. Вода була дуже гаряча і солона як ропа. Краї гейзера були покриті соляними відкладеннями. Все змінилося в 90-і роки XX століття. Металургійний комбінат зібрався викупити землю урочища Петровець для будівництва великого оздоровчого комплексу. Вода з гейзера повинна була йти в купелі санаторію. Геологи взялися за спорудження відведення води та порушили водотік гейзера. Вода перестала бити з нього з постійною черговістю, а пішла в трубу.

Вода в гейзері зараз холодна, рази в три менше солона, ніж раніше і б'є нерегулярно виключно в горизонтальному напрямку. На кам'янистому березі стоїть вертикально заварений обрізок труби. Навколо неї земля руда через високий вміст заліза у воді викидається гейзером. Інша труба виходить із землі горизонтально над річкою. Періодичність вивержень непостійна. Чекати його можна і кілька годин.

За словами очевидців, наближення виверження можна впізнати по глухому кипіння в трубі. У пік виверження, клекітний пінний потік насиченою газами води б'є в протилежний берег. Біля вертикальної труби утворюється велика калюжа. Створюється враження, що вода кипить. Досягнувши піку, процес поступово затихає. Навіть тепер викид води в гейзері залишає сильне враження.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Снайпери ССО показали ліквідацію групи окупантів на Авдіївському напрямку (відео)

четвер, 28 березень 2024, 10:00

Снайпери 3-го окремого полку ССО під час спостереження на Авдіївському напрямку зафіксували переміщення російських військових та відкрили по них вогонь, всіх окупантів знищено. Про це повідомляє ССО. . "Ми забезпечуємо прикриття підрозділів, знищуємо ...

Ті, що покликані зламати порочне коло України: BIHUS Info показали "зашквари" кандидатів у судді КСУ (відео)

четвер, 28 березень 2024, 9:17

Як зазначають журналісти, серед претендентів на посаду судді Конституційного суду були люди, які не декларували майно, відвідували РФ після 2014 року, купували автівки в Україні за іноземну валюту, а також були викриті на плагіаті, бійках і керуванні а...