"Наша сила - в єдності. Як би банально це не звучало...": Шоумен Сергій Кузін продовжує їздити до бійців АТО, щоб підтримати та порадувати

Музикант принципово не носить військову форму, коли навідується на Донбас.

Сергій Кузін. Фото: "Народна Армія"

Ведучий ранкового шоу «Камтугеза» на «Радіо Рокс», генеральний директор «Російського Радіо – Україна», музикант, шоумен Сергій Кузін продовжує їздити у район проведення АТО, аби подарувати солдатам трохи посмішок, передати їм необхідні речі та «привіти» від рідних. Патріоти України з посиланням на "Народну Армію" цитують інтерв'ю з Сергієм:

"— Ви часто їздите зі своєю колегою Сонею Сотник до району проведення АТО, хоча поєднуєте багато обов’язків — ведучий на радіо, гендиректор тощо. Як з усім цим вдається впоратися?

— У Краматорську після концерту до мене підійшли бійці. Був уже пізній вечір, усі втомилися. Хлопці поспівчували, мовляв, певно, важко їздити сюди, бо ж ми творчі, духовні люди. Я дивлюся на них і думаю: вікна в клубі, де ми виступали, повністю закладені мішками з піском. А військові хвилюються за нас. Я був вражений. Вони такі ж самі хлопці й дівчата, як і ми. Вони воюють, перебувають тут постійно, але тримаються і жартують. Тож намагаюся брати з них приклад, і це допомагає.

— Вам доводиться виступати у досить незвичних місцях, як я розумію. До того ж там досить небезпечно…

— Ми про це не думаємо, тим паче нас охороняють, і ми не намагаємося бути хоробрішими, ніж є насправді. Максимум, що ми відчуваємо з точки зору незручностей, — це довгі переїзди поганими дорогами, концерти в неопалюваних приміщеннях або взагалі на вулиці просто з кузова вантажівки. Це пов’язано з «дикими подвигами» на рівні замерзлих пальців і застудженого горла. Жартую.

А насправді, я ненавиджу, коли хтось змальовує свої поїздки з концертами на Схід держави як справжні звитяги. Хочеться сказати: бери лопату — йди туди служи, якщо ти такий герой. Не потрібно тут піаритися, фотографуватися зі зброєю й у формі. Ми принципово не носимо військову форму, ніколи не беремо до рук зброю, бо прагнемо бути чесними перед собою та іншими. У кожного своя робота. Ми усвідомлюємо, що ми цивільні, які приїхали на годину-півтори, щоби бійці могли посміхнутися, згадати маму, кохану, друзів.

— Допомагаєте згадувати, співаючи пісні?

— Так, пісні ми співаємо не про якісь пафосні речі чи заклики. Ми співаємо про життя: про кохання, про класних дівчат, про те, як добре буде, коли закінчиться війна. Якщо під час концерту з’являються посмішки, або хтось подумає: «Ну, точно як у мене», — це означає, що ми зробили життя хлопців і дівчат у формі трішки теплішим. Це, власне, і є наше надзавдання. Хочеться, аби бійці знали, що вони нам дуже потрібні.

— Пісню «Не стріляй!» написано Юрієм Шевчуком, солістом гурту «ДДТ», для бійців Афганістану. Чому ви вирішили її переспівати?

— Юрій Шевчук дійсно написав її для солдатів, які вирушали на війну до Афганістану, коли до Радянського Союзу почали повертатися «вантажі 200». Тепер ми спільно з гуртом «Green Grey» заспівали цю пісню. Нехай усі ті, хто прийшов на нашу землю з війною, повертаються назад, поки ще не пізно.

— Ви їздите до наших бійців не лише з концертами, а й з волонтерською допомогою…

— Так, нам пощастило, що знайшлися небайдужі люди, організації, які активно нам допомагають. Зокрема — Юрій Тира, волонтерське об’єднання «Народний тил», громадська організація «АРМІЯ SOS» та радіо, на якому ми працюємо.

Возимо те, чого там не вистачає: взуття, тепловізори, каремати та багато іншого. Тобто все — від прального порошку до величезної вантажівки пасок на Великдень. Паски нам допомагали зібрати кияни. Школярі передавали великодні кошики десантникам у Дружківку, пораненим — у артемівський госпіталь. Пам’ятаю, тоді облаштували «сцену» просто на сходах розбитого дитячого табору, в якому розміщувався шпиталь, бо в приміщенні місця тоді взагалі не було.

Наш друг Юрій Тира з «Народного тилу» два роки поспіль привозив бійцям АТО на Новий рік півтори тонни «олів’є». Традиційний новорічний салат розходиться по наметах миттєво. Тоді влаштовували справжній рок-н-рол. Сподіваюся, так буде і цього року.

— Бійці були, мабуть, вражені?

— Ми також завжди знаходимо щось, що нас вражає. Якось на концерті я, як завжди, зупинився порозмовляти з бійцями. Підійшов хлопець із телефоном і попросив переказати вітання його батьку, який служить у сусідній частині. Я з великим задоволенням поспілкувався з чоловіком, подякував за службу. Згодом дізнався, що передав привіт герою України — Дмитру Годзенку, відомому за позивним «Годзила». Він загинув у Зайцевому в березні цього року від осколкового поранення. Дуже шкода. Це була людина з великої літери.

— Коли вперше потрапили до району проведення АТО?

— Одразу після анексії Криму ми з Сонею, Ерікою та «Армією SOS» приїхали вперше до Красноперекопська. Тоді посеред ночі ми переїжджали між блокпостами на броні БРДМ. Це була весна 2014-го, і ми стали першими артистами, хто взагалі туди поїхав. Усе це нам здавалося досить романтичним. Смертей тоді ще не було, тому ніхто не міг собі уявити, до яких жахливих наслідків призведе війна.

— Що підштовхнуло до рішення їздити систематично на Схід країни?

— Спочатку ми їздили туди, бо гадали, що несемо бійцям певну частку київського світу, трішки мирного життя… Але останні півтора року все перевернулося: ми їздимо туди «за» — за натхненням і підживленням.

Тут у Києві ми відчуваємо величезні потоки лицемірства, брехні, і з цим дуже складно жити. А приїжджаючи туди, ти насправді дуже чітко розумієш, де справжнє, а де штучне, де друзі, а де вороги.

— За свої часті візити до району проведення АТО ви отримали нагороду від Президента «Заслужений журналіст України». Як ви її сприйняли?

— Із здоровим гумором, звісна річ. Бо я навіть не є членом Спілки журналістів. Мені приємно, моя мама була щаслива через цю відзнаку. Проте я продовжую вважати, що люди йдуть на концерти заради пісень, енергетики, емоцій, а не через нагороди, які має артист.

— Куди доводилося доїжджати в АТО?

— Простіше сказати, де ми не були. Загалом, намагаємося потрапити туди, де хлопці по-справжньому воюють, до десантників, танкістів, артилеристів, розвідників. Із багатьма бійцями у нас склалися дуже теплі людські відносини.

Коли все починалося, у Перекопську я познайомився з хлопцем, який служив у нашій розвідроті на кордоні. Минуло півтора року, ми грали вже десь за Попасною. Він підійшов — упізнали одне одного. Живий, здоровий, воює весь цей час і досі цілий. Кращого годі й бажати!

— Як приймають бійці?

— Прийом завжди прекрасний, теплий. І годують, і напувають нас гостинно, попри те що самим іноді не вистачає. Якось наші десантники вирішили нас пригостити копченими свинячими окостами. Ми здивувалися: де ж вони взяли на фронті такі смачнючі делікатеси. Хлопці розповіли, що просто перед нашим приїздом порося випадково підірвалося на міні, заразом і приготувалося… Приємно, що незважаючи на війну, вони жартують.

Навряд чи можна передати атмосферу — вона неймовірна. Я без жодного пафосу хочу сказати, що там зібралися лише найкращі. Генофонд країни саме там. Там не виникають нав’язані кимось мовні питання, поділ на Захід і Схід, вони — єдині. А наша сила — в єдності. Як би банально це не звучало…".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Протягом кількох крайніх діб почала загострюватись ситуація на Краматорському та Покровському операційних напрямках, й явно не на користь ЗСУ, - Костянтин Машовець

середа, 24 квітень 2024, 9:32

1. Почнемо з Краматорського... Очевидно, командування угрупування військ (УВ) противника "Юг", на напрямку докладання своїх основних зусиль, а це зараз - м.Часів Яр та прилеглі райони, прагне вже найближчим часом добитися більш-менш значних успіхів. На...

Тилові журналісти легковажать: Боєць ЗСУ розповів про переваги російського "танка-мангала" під час ворожих штурмів

середа, 24 квітень 2024, 9:05

Хоч танк і не маневрений та має багато недоліків, він може виконати свою місію під час штурму — завести колону в населений пункт і стріляти просто в лоб, говорить командир танкового підрозділу. . Останнім часом дедалі частіше з'являються повідомлення ...