Нова українська школа: Фінляндія готова поділитись з Україною освітнім досвідом

Українці отримають підтримку фінів в реформуванні шкільної освіти.

Українська реформа шкільної освіти за фінським досвідом. Фото khmelnytsky.com.uaЯк повідомила голова Міністерства освіти та науки України Лілія Гриневич, фінський уряд оголосив, що готовий підтримувати реформу шкільної освіти в Україні, інформують Патріоти України з посиланням на Громадське.

За її словами, фіни рідко обирають цей пріоритет для співпраці з іншими країнами, оскільки «у них і так є освітній туризм, всі до них їздять запозичувати досвід».

«Але коли вони побачили нашу концепцію «нової української школи» і вивчили всі документи, на політичну пропозицію уряду з приводу реформи освіти, вони сказали «так, це те, якою має бути школа і ми готові в це вкладатися», — розповіла Гриневич.

Міністр зазначила, що система освіти у Фінляндії є прикладом для багатьох країн, але дуже відрізняється від системи української освіти.

«Фінська школа, коли викладає матеріал, вона викладає його інтегрованими предметами, тобто немає специфічного поділу на багато предметів, як у нас звикли. Якщо ви гуманітарій, поглиблено вивчаєте цілу палітру гуманітарних предметів, то тоді ви можете отримати загальний інтегрований курс фізики, хімії і біології. У нас, нажаль, цього підходу не розуміють, він є цілком новий і зараз ми запропонували лише на громадське обговорення, поки що тільки як проект, а саме для старшої профільної школи 10-11 класів», — розказала Гриневич.

За її словами, така система сприймається з великим спротивом в першу чергу вчителями.

«Вони звикли до традиції предметного викладання. Постає дуже багато питань, хто буде викладати такий інтегрований курс? А чи від цього не постраждає рівень вивчення біології, фізики і хімії в Україні… Ідея полягає в тому, що ми повинні до старшої школи прищепити дітям не ненависть або байдужість до математики і природничих предметів, а навпаки зацікавленість, щоби більша кількість дітей обирали в 10-11 класі поглиблене вивчення природничих предметів», — додала міністр освіти.

Опублікував: Олена Сім
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...