Нові "януковичі": Портніков про те, чому із законом про спецконфіскацію нічого не вийде

Спецконфіскація - це не "безвізові" закони, не декорація антикорупційних органів, не гучні заяви чергових популістів. Це - реальний індикатор готовності еліти і суспільства до справжніх змін.

Ілюстрація:crime.in.ua

"У мене не було ніяких сумнівів, що із законодавством про спецконфіскацію власності представників режиму Януковича у нас нічого не вийде - як би не наполягали на цьому прихильники повернення коштів." Про це пише Віталій Портніков для Еспресо TV, передають Патріоти України, продовжуючи:

Спецконфіскація - це не "безвізові" закони, не декорація антикорупційних органів, не гучні заяви чергових популістів. Це - реальний індикатор готовності еліти і суспільства до справжніх змін. І я не знаю, чи потрібно пояснювати, що до таких змін у нас мало хто готовий.

Досить порівняти країни, які перейнялися поверненням коштів повалених диктаторів з тими, хто так і не повернув гроші, щоб зрозуміти, що означають справжні зміни.

Те, що Чилі - справжня демократія, доводити не потрібно. Але цій країні вдалося повернути собі гроші Піночета. Те, що в Конго (Кіншаса) зберігся напівфеодальний режим, пояснювати не потрібно: але ця країна не стала повертати мільярди диктатора Мобуту.

А є й інший хороший приклад - Киргизія. Тут провели внутрішнє розслідування щодо грошей колишнього президента Бакієва, але на Заході немає впевненості в тому, що повернуті гроші не будуть знову розкрадені. Отже, гроші Бакієва до Киргизії не повернулися.

Для повернення коштів, які крадуть диктатори, необхідно поєднання наступних чинників: конкретних правових зусиль країни, яка зацікавлена ??в цьому, професійних зусиль відповідних структур, міжнародної підтримки і довіри до країни, яка хоче повернути гроші. І, звичайно, швидкість - кого в світі будуть цікавити запити про розкрадання через десятиліття?

Відсутність хоча б одного з цих факторів - чіткий індикатор небажання змінюватися насправді, прагнення вибудувати декорацію замість держави.

Не потрібно самих себе обманювати: у бідній країні ніякі антикорупційні структури не є греблею проти корупції та монополізації бізнесу. І для Заходу наявність цих структур є важливою перш за все для захисту власних інвестицій, а не для турботи про вкрадені у нас з вами кошти. При цьому з внутрішньою корупцією - як показує досвід Італії, Греції, Болгарії, Румунії та інших країн - можна боротися десятиліттями. І аж ніяк не завжди успішно.

Реальним заслоном перед тотальним пограбуванням країни авторитарним режимом і олігархатом може бути тільки конфіскація вкрадених коштів. Тільки злагоджена робота українського і міжнародного правосуддя. Тільки виключення прецеденту повторення пройденого.

І коли ми чуємо коментарі про неприпустимість спецконфіскаціі, ми повинні розуміти - люди, які їх виголошують, які голосують проти, зовсім не є прихильниками Януковича.

Просто вони самі хочуть бути в перспективі Януковичами. Або служити якомусь своєму новому Януковичу - у якого ніхто ніколи нічого не відбере.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Після "СВО" буде нова війна": Соловйов розповів росіянам про їхні "блискучі" перспективи

четвер, 28 березень 2024, 20:52

Кремлівський пропагандист Володимир Соловйов розмріявся, що країна-терорист Росія зможе перемогти у війні проти України. До того ж, за його словами, це "перспектива" наступних кількох років. У той же час Соловйов закликав росіян готуватися до наступної...

"Скорбота має бути в душі, а не в Instagram": Пугачова вперше висловилася про теракт у "Крокус Сіті Хол"

четвер, 28 березень 2024, 19:40

Російська знаменитість Алла Пугачова через майже тиждень висловилася про теракт у "Крокус Сіті Хол". На своїй сторінці в Instagram вона опублікувала пост, у якому написала, що не буде виставляти свої емоції з цього приводу в соціальних мережах, передаю...