Приготування шашликів: нюанси для майстрів

Хоча і новачкам нагодиться.

Цими вихідними багато хто відкриє сезон шашликів. Можливо, хтось вважає м'ясо, приготоване на вугіллі, нездоровою їжею, медики кажуть, що такий спосіб приготування є одним з найкорисніших.

До того ж, крiм приємного дозвiлля, шашлик змiцнює кiсткову та нервову системи, позитивно впливає на кроветворну дiяльнiсть та навiть пiдвищує стресостiйкiсть.

-- Донедавна була розповсюджена думка про шкiдливiсть шашликiв -- мовляв, пiд час їх приготування утворюються канцерогени...

-- Навпаки, приготування способом "гриль" (на вугiллi) є одним з щадних способiв приготування м'яса, -- каже Надія Матчук, лікар-дієтолог. -- Це набагато безпечнiше та кориснiше, нiж смаження м'яса на пательнi, коли у розiгрiтiй олiї утворюються шкiдливi сполуки. А ще якщо олiю використовують не в перший раз, кiлькiсть канцерогенних речовин зростає багатократно.

До того ж, пiд час запiкання у м'ясi зберiгається бiльше вiтамiнiв та мiкроелементiв, нiж при iнших способах приготування. Наприклад, при варiннi вони частково переходять у воду.

Приготоване на вугiллi м'ясо мiстить вiтамiни групи В, що необхiднi для дiяльностi нервової системи, а вiтамiн РР потрiбний серцю. До того ж, у шашликах мiститься рутин, який змiцнює капiляри та допомагає нормальнiй дiяльностi щитоподiбної залози.

Крiм того, м'ясо багате на залiзо, а тому запобiгає розвитку анемiї та змiцнює iмунiтет. Тобто, вiдпочинок iз шашликами не лише приємний, а й корисний для здоров'я.

Проте є кілька нюансів. Зокрема, шашлик не можна готувати на відкритому вогні — лише на жарі від вугілля.

Ще одна засторога -- не пересмажте шашлики. Вони повиннi мати золотаво-рожеву, а не темно-коричневу чи чорну шкiрочку, адже у пересмаженому м'ясi можуть бути небезпечнi речовини.

А ще важливо знати мiру. Шашлик небажано споживати частiше 2 разiв на мiсяць. Він не є стравою на щодень.

Щоб знiвелювати можливий негативний вплив м'яса на травну систему (шашлик все-таки є важкою їжею), обов'язково споживайте його з великою кiлькiстю зеленi (крiп, петрушка, зелена цибуля, базилік, кинза) та свiжих овочiв (огiркiв, помiдорiв, капусти). Цi продукти найраще мiж собою поєднуються, а зелень та овочi сприяють кращому травленню та засвоєнню м'яса.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"В мене таке відчуття": Наступного тижня у Кабміні очікується парад відставок "за власним бажанням" – нардеп Железняк

субота, 20 квітень 2024, 14:52

Наступний тиждень буде пленарним (23-25/04) і …кадровим. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram, передають Патріоти України. "Не так гучно, як ви того очікували, але дуже скоро ви побачите парад відставок "за власним бажанням". Т...

Знищення Ка-27 окупантів над Кримом: Офіцер ЗСУ назвав імена "мінусованих" членів екіпажу (фото)

субота, 20 квітень 2024, 14:43

У результаті знищення над тимчасово окупованим росіянами Кримом ворожого корабельного багатофункціонального вертольота Ка-27 ліквідовано чотирьох членів екіпажу. Знищено, зокрема, командира екіпажу Азіза Шаяхметова. Про це повідомив у Telegram "Штірліц...