Приготування шашликів: нюанси для майстрів

Хоча і новачкам нагодиться.

Цими вихідними багато хто відкриє сезон шашликів. Можливо, хтось вважає м'ясо, приготоване на вугіллі, нездоровою їжею, медики кажуть, що такий спосіб приготування є одним з найкорисніших.

До того ж, крiм приємного дозвiлля, шашлик змiцнює кiсткову та нервову системи, позитивно впливає на кроветворну дiяльнiсть та навiть пiдвищує стресостiйкiсть.

-- Донедавна була розповсюджена думка про шкiдливiсть шашликiв -- мовляв, пiд час їх приготування утворюються канцерогени...

-- Навпаки, приготування способом "гриль" (на вугiллi) є одним з щадних способiв приготування м'яса, -- каже Надія Матчук, лікар-дієтолог. -- Це набагато безпечнiше та кориснiше, нiж смаження м'яса на пательнi, коли у розiгрiтiй олiї утворюються шкiдливi сполуки. А ще якщо олiю використовують не в перший раз, кiлькiсть канцерогенних речовин зростає багатократно.

До того ж, пiд час запiкання у м'ясi зберiгається бiльше вiтамiнiв та мiкроелементiв, нiж при iнших способах приготування. Наприклад, при варiннi вони частково переходять у воду.

Приготоване на вугiллi м'ясо мiстить вiтамiни групи В, що необхiднi для дiяльностi нервової системи, а вiтамiн РР потрiбний серцю. До того ж, у шашликах мiститься рутин, який змiцнює капiляри та допомагає нормальнiй дiяльностi щитоподiбної залози.

Крiм того, м'ясо багате на залiзо, а тому запобiгає розвитку анемiї та змiцнює iмунiтет. Тобто, вiдпочинок iз шашликами не лише приємний, а й корисний для здоров'я.

Проте є кілька нюансів. Зокрема, шашлик не можна готувати на відкритому вогні — лише на жарі від вугілля.

Ще одна засторога -- не пересмажте шашлики. Вони повиннi мати золотаво-рожеву, а не темно-коричневу чи чорну шкiрочку, адже у пересмаженому м'ясi можуть бути небезпечнi речовини.

А ще важливо знати мiру. Шашлик небажано споживати частiше 2 разiв на мiсяць. Він не є стравою на щодень.

Щоб знiвелювати можливий негативний вплив м'яса на травну систему (шашлик все-таки є важкою їжею), обов'язково споживайте його з великою кiлькiстю зеленi (крiп, петрушка, зелена цибуля, базилік, кинза) та свiжих овочiв (огiркiв, помiдорiв, капусти). Цi продукти найраще мiж собою поєднуються, а зелень та овочi сприяють кращому травленню та засвоєнню м'яса.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Вантажні літаки зі зброєю США розвернули у повітрі: Джерела розповіли, як виконувався наказ Трампа зупинити допомогу Україні

середа, 5 березень 2025, 20:58

Після того, як президент США Дональд Трамп наказав припинити постачання зброї до України, вантажні літаки з військовою допомогою, що вже перебували у повітрі, були змушені повернутись. Про це повідомляє Sky News, передають Патріоти України. "Постачання...

Чи можуть США "здати" Україну?: Клімкін прокоментував "особисту хімію" між Трампом і Путіним

середа, 5 березень 2025, 20:09

Україні та Європі потрібно виробити спільне бачення, як рухатися далі в умовах, коли США може змінити свої зовнішньополітичні пріоритети. Про це заявив колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін, передають Патріоти України. "Нам терміново потрібн...