Приготування шашликів: нюанси для майстрів

Хоча і новачкам нагодиться.

Цими вихідними багато хто відкриє сезон шашликів. Можливо, хтось вважає м'ясо, приготоване на вугіллі, нездоровою їжею, медики кажуть, що такий спосіб приготування є одним з найкорисніших.

До того ж, крiм приємного дозвiлля, шашлик змiцнює кiсткову та нервову системи, позитивно впливає на кроветворну дiяльнiсть та навiть пiдвищує стресостiйкiсть.

-- Донедавна була розповсюджена думка про шкiдливiсть шашликiв -- мовляв, пiд час їх приготування утворюються канцерогени...

-- Навпаки, приготування способом "гриль" (на вугiллi) є одним з щадних способiв приготування м'яса, -- каже Надія Матчук, лікар-дієтолог. -- Це набагато безпечнiше та кориснiше, нiж смаження м'яса на пательнi, коли у розiгрiтiй олiї утворюються шкiдливi сполуки. А ще якщо олiю використовують не в перший раз, кiлькiсть канцерогенних речовин зростає багатократно.

До того ж, пiд час запiкання у м'ясi зберiгається бiльше вiтамiнiв та мiкроелементiв, нiж при iнших способах приготування. Наприклад, при варiннi вони частково переходять у воду.

Приготоване на вугiллi м'ясо мiстить вiтамiни групи В, що необхiднi для дiяльностi нервової системи, а вiтамiн РР потрiбний серцю. До того ж, у шашликах мiститься рутин, який змiцнює капiляри та допомагає нормальнiй дiяльностi щитоподiбної залози.

Крiм того, м'ясо багате на залiзо, а тому запобiгає розвитку анемiї та змiцнює iмунiтет. Тобто, вiдпочинок iз шашликами не лише приємний, а й корисний для здоров'я.

Проте є кілька нюансів. Зокрема, шашлик не можна готувати на відкритому вогні — лише на жарі від вугілля.

Ще одна засторога -- не пересмажте шашлики. Вони повиннi мати золотаво-рожеву, а не темно-коричневу чи чорну шкiрочку, адже у пересмаженому м'ясi можуть бути небезпечнi речовини.

А ще важливо знати мiру. Шашлик небажано споживати частiше 2 разiв на мiсяць. Він не є стравою на щодень.

Щоб знiвелювати можливий негативний вплив м'яса на травну систему (шашлик все-таки є важкою їжею), обов'язково споживайте його з великою кiлькiстю зеленi (крiп, петрушка, зелена цибуля, базилік, кинза) та свiжих овочiв (огiркiв, помiдорiв, капусти). Цi продукти найраще мiж собою поєднуються, а зелень та овочi сприяють кращому травленню та засвоєнню м'яса.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Новий транш, кажете? - МВФ ''віддав'' украдений Крим Росії

п’ятниця, 16 листопад 2018, 11:58

Міжнародний валютний фонд (МВФ) опублікував осінній Огляд регіональної економіки Європи, у якому вказав економічні показники анексованого Криму російськими. Відповідна карта була оприлюднена на його офіційному сайті. Півострів на ній зображений як част...

"Ніхто не звертався": Тіло керченського стрільця досі залишається в морзі

п’ятниця, 16 листопад 2018, 11:50

Усі особи, які загинули внаслідок вибухів і стрілянини в коледжі, поховані. Непохованими залишається тільки сам нападник. 18-річного Владислава Рослякова, який 17 жовтня влаштував вибух і стрілянину в політехнічному коледжі Керчі, досі не поховали. Про...