​Путін переживає новий рублевий жах, хоча нинішній обвал може виявиться лише першим епізодом довгого краху - Die Welt

Росія опинилася в глибокій рецесії. ВВП знизився на 3,7% тільки за період з листопада по січень. Річна інфляція склала 12%.

"У Росії Різдво ще тільки наближається, але росіяни вже отримали подарунок, якому вони, правда, не особливо радіють. Цей "дарунок"- курс рубля, в середу обновив річний мінімум", - пише економічний оглядач німецької газети Die Welt Франк Штокер, зазначають Патріоти України.

Автор нагадує, що тепер за долар необхідно викласти 73,2 рубля. Таким чином, рубль тепер "коштує всього 0,0137 американського долара, що на третину менше, ніж на початку нинішнього року. І це після того, як російський рубль втратив 40% вартості за рік до цього".

Падіння почалося зі зниженням ціни на нафту влітку 2014 року і посилилося після втрати довіри до Росії внаслідок військових дій навколо Криму і Донбасу і західних санкцій. "В результаті Росія опинилася в глибокій рецесії", - підкреслює Штокер. Автор наводить у приклад дані російського Мінфіну, згідно з якими реальні доходи росіян скоротилися на 3,5%.

Як прогнозує журналіст, 2016 рік може "стати ще гірше". "ВВП може знизитися ще сильніше в тому випадку, якщо нафта подешевшає", - стверджує головний економіст по Росії Bank of America Merrill Lynch Володимир Осаковскій. Так, при ціні бареля нафти в 50 доларів ВВП Росії, за його словами, буде "показувати нульове зростання, але якщо ціна буде в районі 40 доларів, ВВП скоротиться ще на 1,5%". Наразі, як підкреслює Die Welt, барель нафти коштує 37 доларів.

Драма ускладнюється ще й тим, що паралельно державі, яка одержує більшу частину доходу якраз від експорту нафти, доводиться скорочувати свої витрати. "Крім того, фінансові потреби можуть змусити уряд підняти податки на найважливіші галузі промисловості, - припускає Осаковскій. - Це скоротить прибуток компаній, що, у свою чергу, негативно позначиться на інвестиціях у російську економіку". Тому Росії загрожує справжнісінька "спіраль вниз".

Для того, щоб замортизувати фінансове фіаско, Москва протягом декількох минулих років витрачала частину своїх валютних резервів. В результаті від 500 млрд доларів резервів залишилося трохи більше 300 млрд. "У разі чого Росія могла б користуватися ними ще кілька років. І якщо ціна на нафту в найближчому майбутньому не виросте, Путін, без сумніву, так і зробить, - прогнозує Штокер. - Адже, в кінцевому рахунку, у вересні наступного року відбудуться вибори до Держдуми". Реальною ж небезпеки для нього, упевнений журналіст, "поки немає, але все може швидко змінитися при загостренні кризи".

Тим часом основною проблемою країни є те, що в так звані "золоті роки" високих цін на сировину російська влада не змогли перебудувати економіку і скоротити її залежність від продажу нафти і газу. Зокрема, в РФ - крім "Газпрому" і "Лукойлу" - немає жодної компанії міжнародного рівня, оскільки в технологічному плані країна відстала на багато років.

Кепські справи і в сільському господарстві. "І ця проблема досі так і не дійшла до Путіна, - резюмує Штокер. - Але це може аукнутися йому, коли провідні держави почнуть всерйоз виконувати рішення Паризького саміту з питань клімату та поступово відмовлятимуться від викопних енергоносіїв". І вже тоді нинішній обвал рубля в історичній ретроспективі виявиться лише першим епізодом довгого краху, додає Die Welt.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...

У рейтингу найвпливовіших людей 2024 року журналу Time опинився голова офісу президента Андрій Єрмак - Бутусов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 2:35

Сам президент Володимир Зеленський у рейтинг Time не потрапив, і ми розуміємо чому - Зеленський давно вже не є самостійним керівником, замість нього більшість політичних та кадрових рішень в Україні давно вже ухвалює Єрмак. . За «політичну діяльність...