Росія: Життя від війни до війни

Пам`ять про Другу світову війну стала у Росії знаряддям нахабної та цинічної пропаганди, головна мета якої - навіяти людям почуття постійного ворожого оточення.

Розмірковуючи над історичними долями Росії, Герман Обухов вважає, що кремлівське керівництво вбачає у війні єдину можливість для збереження влади, повідомляють"Патріоти України". У своєму блозі на "Радіо Свобода" відомий російський публіцист розглядає нинішню войовничу риторику московського керівництва у контексті становлення російської державності, відразу зазначаючи, що війна майже завжди давала імпульс для розвитку країни.

Так вийшло і з Другою світовою, перемогу в якій радянські, а потім і російські вожді використали для зміцнення своєї влади та отримання зовнішньополітичних дивідендів. Пам`ять про війну стала знаряддям нахабної та цинічної пропаганди, головна мета якої - навіяти людям відчуття постійної ворожої загрози, для ізоляції від "чужих" ідеологічних та культурних впливів.

"В жодній країні ви зустрінете дітей дошкільного віку, одягнених у військову форму, з макетами зброї в руках. І вже ніде не побачите автомобілі з написами "На Берлін!". Ніде у світі не будуватимуть точну копію Рейхстагу, щоб молодіжні воєнізовані організації тренувалися штурмувати цю будівлю. Пройшло сім десятиліть з часу закінчення Великою Вітчизняною, але створюється враження, що війна закінчилася лише кілька років тому.

Навіщо все це? Висновок такий: Росія без війни жити не може. Це спосіб життя, що сформувався, який може бути загрозою для всього людства, оскільки населення величезної країни мислить мілітаристськими категоріями. Влада умисно підтримує ці настрої, насаджує у громадян неприязнь до інших країн і народів. Ці тенденції багато разів посилилися в період правління Путіна: російська влада не уявляє собі життя без війни.", - зазначає Герман Обухов.

Без зовнішньополітичної істерії та постійного пошука ворогів "за рубежем" правлячий режим не міг би, як це робиться зараз, ігнорувати соціальні, екологічні, культурні проблеми російського суспільства. Вирішити їх він неспроможний, а тому перед ним постійно бовваніє незавидна перспектива впасти під ударами народного гніву. Водночас Росія не має жодних суспільних механізмів, яким під силу запобігти сповзанню до глобального світового конфлікту.

"Сьогодні Кремль не проживе без війни жодного дня! Війна для кремлівських - єдина дорога продовження влади. Ми не знаємо, коли цей кошмар закінчиться, проте зрозуміло, що нескінченно жити мілітаризмом країні не до снаги. Для цього потрібні великі гроші, а вони мають властивість закінчуватися, для цього потрібні людські ресурси, які теж тануть.

Афганський досвід нічому нинішнє керівництво країни не навчив, хоча очевидно, що Росія сьогодні не здатна диктувати свої умови за допомогою військової присутності. Така практика залишилася у минулому, а сьогодення настільки безвихідне...

До чого все це може привести? До розпаду країни на декілька держав. Причому не виключено, що деякі з них виявляться під зовнішнім управлінням, як Німеччина після Другої світової. Це самий безкровний варіант. Третьої світової ніхто не допустить, та і воювати зі всім світом Росія не в змозі. Мілітаризація країни після української революції 2014 роки досягла апогею. Влада забула про те, що є культура, є наука, є безконечна безліч соціальних проблем. Все це відійішло на другий план, лише тому що Київ нібито "напав" на Східну Україну, а сирійський режим почав нещадну війну проти власної опозиції", - підсумовує автор.

Опублікував: Андрій Коваленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...