​Скільки отримував суддя в ХІХ столітті

Тема справедливого судочинства в Україні тепер є чи не найактуальнішою. Вона включає і питання адекватного фінансового забезпечення слуг Феміди.

Хтось вважає, що зарплатня у суддів зараз завелика, хто,навпаки, певен: «дешеве» правосуддя торує шлях до всеохоплюючої корупції. У зв’язку з цим, безперечно, цікаво порівняти нинішню суддівську винагороду з тією, що була у їхніх колег, скажімо, півтора століття тому. У Держархіві Сумської області зберігається низка документів, що стосуються діяльності Глухівського суду середини ХІХ ст.

Отже, у 1855 р. глухівський суддя А. П. МАГЕРОВСЬКИЙ отримав близько 342,6 крб., а засідателі В. О. НАРБУТ та Г. С, ХОМЕНКО – 228,6 крб на рік. Багато це чи мало? Зважте самі: проживання та харчування – тодішній аналог прожиткового мінімуму – коштувало від 15 до 25 крб. на рік. Неважко підрахувати що суддя «коштував» місту від 13 до 22 , а його молодші колеги 9 – 13 аналогів сучасного ПМ.

Тепер екстраполюємо ці показники на сучасні умови. Річний прожитковий мінімум на сьогодні становить трожи менше 16 тис. грн. Шляхом нескладних підрахунків виходить, що за збереження співвідношення нинішньої фінансової винагороди з тією, що мала місце півтора сторіччя тому, суддя нині мав отримувати на місяць від 18 до 33 тис., а засідателі – 12 – 20 тис. грн.

Висновки надаємо право робити читачеві, зазначивши наступне. Діяльність повітових судів Російської імперії на початку ХІХ ст.. теж викликала багато нарікань. Це, зрештою, й обумовило судову реформу. Вона почалася 1865 р., і до 1869 р. старі суди змінили нові – земські, побудовані на засадах цивілізованого правосуддя.

Опублікував: Андрій Коваленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Красунчик коштує 8,5 млн: В Україні помітили новітній суперкар Mercedes (фото)

середа, 1 травень 2024, 13:43

В Україні нещодавно помітили суперкар Mercedes-AMG GT63 – ціна на автомобіль в Україні стартує від 8,5 мільйонів гривень. Фотографії опублікували на Instagram-сторінці supercars_ua, передають Патріоти України. Варто зауважити, що Mercedes-AMG GT63, вип...

Вічний Мамин День

середа, 1 травень 2024, 13:36

Сокровенне. Вступ до великого ювілейного торжества: перша партія гостей фотографується на пам'ять... Зверніть увагу: ще одна партія людей, яке ось-ось сяде ювілейного столу... Ювілярка і її найближчі родичі... Олександр Горобець, письменник.