Україна семимильними кроками рухається до повторення молдавського сценарію - Портніков

Останні події у Молдові - це те, що буває, коли після Майдану замість реформ настає олігархічне засилля і політична безвідповідальність.

Протести у Молдові. Фото:www.rbc.ua

Революційні події в Молдові одні називають ремейком українського Майдану, інші - пародією на український Майдан, створеною за допомогою російських спецслужб. Але це не ремейк і не пародія. Це те, що буває, коли після Майдану замість реформ настає олігархічне засилля і політична безвідповідальність. Таку думку висловив журналіст Віталій Портніков у блозі для сайту Грані.ру, інформують Патріоти України.

Журналіст нагадав, що насправді Майдан в Молдові вже був - ще в 2009 році, коли масові виступи громадян завадили місцевим комуністам утримати владу.

"Після цих протестів був сформований "Альянс за європейську інтеграцію", уряд якого зміг домогтися угоди про асоціацію Молдови з Європейським Союзом та безвізового режиму для громадян республіки.

Але при цьому Молдова залишалася все такою ж бідною, корумпованою, олігархізованою країною, в якій звичайна людина не бачила для себе жодної перспективи. А "незвичайні люди" - лідери демократичних партій, що проголошували як пріоритет європейську інтеграцію, - всі ці роки гризлися між собою і ділили гроші. Коли закінчилися свої - стали ділити кредитні", - пише Портніков.

Журналіст зазначив, що в результаті політичної кризи Молдова "вже кілька місяців без уряду, без кредитів, без будь-якої чіткої перспективи розвитку". На цьому фоні в країні спостерігається зростання проросійських настроїв.

"Хто дав шанс минулому повертатися? .. Хіба не весь безвідповідальний молдавський політичний клас, який говорить про Європу, а краде як в Євразії?", - підкреслив він.

"Саме тому це "післямайдан". І він буде відбуватися в кожній країні, де перемога над минулим не означає готовність працювати на майбутнє. Україна до такого післямайдану рухається семимильними кроками.

Амбіції в партіях правлячої коаліції, приховане нерозуміння між президентом і прем'єром і їх прихильниками, зубожіння населення, зростаюча популярність безвідповідальних популістів, які розповідають співгромадянам небилиці про можливості країни і обіцяють "всіх посадити", дезорієнтація суспільства, активна робота "доброзичливців Путіна", які нікуди не поділися - все це так схоже на Молдову, що просто дивуєшся", - пише журналіст.

"І не потрібно говорити, що Україну врятують угода про асоціацію, безвізовий режим і замирення з окупованими Росією територіями. У Молдови все це було - угода, безвізовий режим, замирення. Не врятувало. Порятунок - він у справжніх змінах.

У полегшенні умов для бізнесу, в готовності до важкої праці, в податковій системі, яка змусить платити кожного, але не вб'є будь-яке починання, в демонополізації, у зникненні олігархів разом з контрольованими ними телеканалами.

У відмові політиків від використання свого становища як бізнес-ресурсу й у відмові громадян від пошуку простих відповідей на складні питання. Інакше - післямайдан", - резюмував він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Народні прикмети на 29 березня: Печіть граків з тіста. Що варто зробити для благополуччя в родині

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:05

Православна церква України 29 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Марка Арефусійського, преподобного Іона Пустельника і святого Євстахія Віфінійського. За старим стилем у цей день згадують мученика Савіна. . 29 березня наші предки шанув...