Відняти у скреп кощеєву голку: Російський економіст пропонує Україні нетривіальний геополітичний хід

Владислав Іноземцев запропонував власний рецепт, з допомогою якого, як він вважає, можна привернути до України увагу інвесторів, а також змінити ставлення Європи до нашої держави.

Влад Іноземцев. Фото:tvrain.ru

Російський економіст Владислав Іноземцев вважає, що Україні варто почати позиціонувати себе в світі як НовоРусію тобто оновлену і кращу Росію, що нібито приверне в країну російських інвесторів, які не можуть ужитися з чинним режимом. Про це Іноземцев написав у своїй колонці для російського видання Сноб, передають Патріоти України.

"На мій погляд, позиція українських політиків повинна бути - і хотілося б, щоб більш реалістичні і далекоглядні державні діячі в Києві доклали зусиль для виправлення ситуації, - діаметрально протилежною. На противагу тому, як в Москві оголосили керовані пов'язаними з криміналітетом бойовиками тимчасово відірвані від України території "Новоросією", Україні в цілому слід було б позиціонуватися як НовоРусія, як воістину нова - і краща - Росія/Русь", - пише економіст.

"З одного боку, по відношенню до Росії Києву було б правильніше позиціонуватися як "емоційно" більш сильний гравець. Історично можна грунтуватися на спадкоємності Московської Русі Київською, а не навпаки, як території, яка першою сприйняла християнство і створила російські традиції. Що стосується нової і новітньої історії слід експлуатувати не так епізоди боротьби з Росією, нехай навіть сталінської, скільки більш глибоку укоріненість цієї частини російської цивілізації в Європу (з часів унії з князівством Литовським і до Української народної республіки)", - продовжує Іноземцев.

На думку експерта, замість ворожості до Росії українським політикам варто було б висловлювати співчуття росіянам, які в черговий раз "звалилися" в авторитаризм і домінування свавілля.

"Я б навіть запропонував спільно з європейськими структурами створити Фонд гарантування російських приватних інвестицій в Україну, щоб залучити підприємців, видавлених з бізнесу політикою кремлівської влади, але звичних до російського/ українського бізнес-середовища. Україні як ніколи потрібна енергія і капітали росіян, які критично відносяться до Путіна - тільки вони можуть підняти її економіку, а не ЄС чи МВФ (якби в Україну йшла хоча б чверть "утікаючих" з Росії капіталів, її економічні проблеми були б вирішені)", - пропонує сміливе рішення експерт.

Іноземцев вважає, що зміна риторики дозволила б, нарешті, перейти від "безнадійних і безглуздих спроб" повернути Донбас "на господарські реформи", які робили б Україну більш європейською і привабливішою.

"Фінальним завданням НовоРусії було б показати росіянам, що в сусідній країні практично такий же народ - пострадянський, російськомовний, православний - побудував європейське суспільство, тоді як в Росії населення залишається рабами, а чиновники - холуями одного-єдиного пана. Успіх НовоРусії в європеїзації був би більш болючим ударом по російському авторитаризму, ніж його будь-яка поразка в Донбасі чи в Криму", - пише експерт.

"З іншого боку, подібний поворот в політиці радикально змінив би ставлення до України в Європі. Сьогодні недалекоглядна "прифронтова" риторика може в кращому випадку принести Україні поставки зброї або військово-технічну допомогу "фронту".

Приймати в ЄС воюючу країну ніхто не буде. Прагнути в майбутньому до конфлікту всієї Європи або всього НАТО з Росією, зважаючи на вороже ставлення до неї України також мало хто захоче. Зате імідж України як НовоРусії здатний змінити багато чого: він вписується в європейську доктрину залучення, або "м'якої сили", бо по суті створює для європейців "полігон", на якому може відпрацьовуватися "європеїзація" вже самої Росії", - упевнений експерт.

"Європейці останнім часом починають розуміти, що будь-яке "умиротворення" Москви безперспективне, що міцне відчуття безпеки на східному кордоні може стати тільки наслідком перетворення Росії в ту чи іншу частину Європи (що свого часу було зроблено з Німеччиною).

Зрозуміло, таке завдання поки прямо не стоїть на порядку денному, але демонстрація Росії позитивного прикладу європеїзації, так само як і відтягування з неї самостійного професійного населення, талантів і капіталу, цілком вписується в будь-яку довгострокову європейську стратегію відносин з Росією. Інакше кажучи, Європі Україна як НовоРусія потрібна набагато більше, ніж Україна як не-Росія", - робить висновок економіст.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В нагороду отримав грамоту: Одеський ексдепутат передав російській ФСО свою колекцію раритетних авто (фото)

середа, 24 квітень 2024, 22:02

Колишній депутат Одеської міської ради передав колекцію раритетних автомобілів на так звану виставку для федеральної служби охорони в столиці країни-агресора Москві, йому оголосили про підозру у пособництві ворогу. Про це повідомила Одеська обласна про...

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20