Візит Керрі до Москви: США ясно дають зрозуміти Росії, що вона - регіональна держава і ведуть переговори відповідним чином

До початку української епопеї Росія була членом Великої вісімки і їй не потрібно було винаходити історії на кшталт сирійської заради того, щоб з нею проводили переговори.

Джон Керрі та Володимир Путін. Фото: соцмережі.

"Приїзд держсекретаря США Джона Керрі в Москву і 4-годинні переговори з Володимиром Путіним самі по собі свідчать про те, що відносини двох країн зрушилися з мертвої точки. Тим не менш, масштаб взаємодії різко звузився. Адже три роки тому, до початку української епопеї, Росія була членом Великої вісімки, і їй не потрібно було винаходити історії на кшталт сирійської заради того, щоб з нею проводили переговори", - написав російський політолог Дмитро Орєшкін у статті для НВ, передають Патріоти України.

Таким чином, відносини між РФ та США дійсно «розморозилися», однак у більш вузькому, недружньому і формальному руслі. У засобах масової пропаганди можна скільки завгодно говорити про те, що приїзд Керрі є великою перемогою Путіна, однак це не скасовує того факту, що три роки тому країна була рівноправним членом клубу провідних країн світу. Сьогодні вона вже не є таким членом.

За повернення до переговорів з формального набору тем (Україна і Сирія) заплачено неймовірно дорого. Варто згадати лише про загиблих 224-х пасажирів російського літака, підірваного ІДІЛ у відповідь на втручання Росії в Сирію. Не будемо також забувати, що в цій країні загинули сім російських військовослужбовців. Ціна заплачена непомірна. В Росії про це не говорять, навпаки, акцент робиться на тому, що з нами почали домовлятися, хоча три роки тому домовлялися за визначенням.

Чому домовляються? Тому що складно зробити вигляд, що Росії в світі не існує. Все ж таки це найбільша країна в світі з серйозним військовим потенціалом і значними (хоча і такими, що зменшуються) економічними ресурсами. З РФ так чи інакше потрібно домовлятися – як і з Китаєм, Індією, Бразилією та іншими регіональними державами. З цим і пов'язана заява Керрі про те, що Росія є «важливим партнером» Америки.

У російських ЗМІ все подається так, ніби РФ і США знову стали двома світовими гегемонами. Але це не так. Сполучені Штати ясно дають зрозуміти, що Росія – це регіональна держава і ведуть з нею переговори відповідним чином. Не домовлятися з Росією складно (тому що РФ є серйозним учасником і сирійської, і української епопеї), хоч це і відбувається в більш вузькому спектрі і найгіршій тональності. Іншими словами, успіх у відносинах з США можна розглянути тільки в локальній перспективі, але якщо дивитися на питання в проміжку останніх 5-6 років, то наявним є погіршення.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

П’ять квартир у Києві, Tesla і Mersedes: Нардепа-"слугу" підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн грн, - джерело

четвер, 2 травень 2024, 14:01

Чинному народному депутату України повідомили про підозру у незаконному збагаченні на 11 млн грн. Йому загрожує до десяти років позбавлення волі. Про це повідомляє пресцентр Національного антикорупційного бюро у четвер, 2 травня, передають Патріоти Укр...

Поранено десятки окупантів: Нові подробиці щодо збитків РФ внаслідок удару ракетами ATACMS по Криму, - соцмережі

четвер, 2 травень 2024, 13:43

У четвер, 2 травня, проєкт ВЧК-ОГПУ з посиланням на дані ЗС РФ, розкрив збитки Росії після удару ЗСУ балістичними ракетами ATACMS по Криму 30 квітня. Про це йдеться у дописі ВЧК-ОГПУ у Telegram, передають Патріоти України. Зазначається, що загалом, за ...