"Випихання" гривень за межі Батьківщини - заняття вельми проблематичне й недешеве": Експерт про те, чому біткойни приречені на успіх

В умовах зарегульованого українського валютного ринку криптовалюти стають усе популярнішими серед громадян України

Криптовалюти – Bitcoin, Ripple, Ethereum – стають усе популярнішими, пише у своєму блозі на "Новому часі" викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан, інформують Патріоти України. Останнім часом їх капіталізація стрімко зростає – з початку року ціна біткойна зросла на 130%, із $961 до $2,209.

Привабливість концепції біткойн, продукту, заснованого на технології блокчейн, полягає передусім в анонімності, безпеці та фіскальній захищеності. Як результат, екосистема біткойнів теоретично є відкритою, прозорою валютною системою, непідвладну маніпуляціям зі сторони її учасників.

Не дивно, що в умовах зарегульованого українського валютного ринку криптовалюти стають усе популярнішими серед громадян України, переважно для заможного класу.

Як свідчить теорія, гроші – це міра вартості, засіб обігу, платежу й інструмент накопичення. Також деякі валюти несуть функцію світових грошей, дозволяючи здійснювати розрахунки між представниками різних країн. Біткоqн цілком відповідає класичному визначенню. У той же час відповідність гривні двом останнім його пунктами досить легко оскаржити.

Безумовно, якщо ви розраховуєтеся всередині країни, то наявність гривні цілком задовольнить ваші потреби, і гострої потреби шукати альтернативу немає. Але що якщо ви хочете купити якийсь товар або розрахуватися за послугу за кордоном, а банківського рахунку за межами України немає, як і належить законослухняному громадянинові. "Випхання" гривень за межі Батьківщини – заняття вельми проблематичне й недешеве. Ось і з'являється попит на альтернативу.

Із накопиченням ситуація ще гостріша. Якщо за окремі товари та послуги, придбані за кордоном, ви хоча б можете розраховуватися картками, жорсткий валютний контроль із боку регулятора практично позбавив українців можливості інвестувати. Про ті жалюгідні безперспективні інструменти, що існують всередині країни: депозити, квартири й матраци, вже говорено, переговорено і навіть не хочеться згадувати. Ось через брак альтернатив громадяни зі грошима і придивляються до біткойна як можливого засобу накопичення. Підвищений інтерес виникає в тих, кому особливо важко пояснити походження готівкових багатств, як того вимагають західні банки при відкритті рахунків.

Попит породжує пропонування. Останнім часом попит на біткойн в Україні зріс у рази. Ринок росте і розвивається. Більш того, операції зі криптовалютою стали компонентом стратегії НБУ щодо розвитку "безготівкової економіки".

Мати можливість інвестувати легально – це чудово. Заробляти на легальних інвестиціях – що може бути краще? Протягом останніх чотирьох років для багатьох біткойн став утіленням інвестиційної мрії, адже вартість цієї криптовалюти зросла в 24 рази. Погодьтеся, звучить чарівно. Пестить слух, особливо тим, хто має значні обсяги готівки, яку складно відмити і "прилаштувати" в пристойний банк за кордоном.

Але чи так все надійно і безхмарно на фронті криптовалют? Як і у випадку з будь-яким фінансовим інструментом інвестиція в криптовалюти піддається певним ризикам. У кінцевому підсумку використання сучасних технологій для створення валют не може нівелювати ірраціональність людей, які цими валютами торгують, – горезвісний людський фактор.

Вельми цікаві висновки, засновані на кількісному аналізі, оголосив наприкінці минулого тижня швейцарський Pictet. Модель, розроблена банком, дозволяє передбачати певні види "бульбашок", виникнення й лопання їх на фінансових ринках.

Один із аспектів цього аналізу заснований на "стадному" почутті інвесторів, що описується комбінацією суперекспоненціальних циклів і прискорюваних коливань у період цих циклів. Як правило, в час зростання ринку інвестори проявляють жадібність, яку змінять страх у періоди падінь. Жадібність і страх дуже швидко поширюються серед інвесторів. У такі моменти ціни на активи ростуть із суперекспоненціальною швидкістю, створюючи "бульбашку", за чим, як правило, слідує корекція – "бульбашка" лопається.

У періоди, які можна назвати "режимами бульбашки" ("bubble regimes"), вартість окремих активів постійно коливається між зоною "бульбашки" і територією "катастрофи", замість того, щоб дотримуватися традиційної траєкторії фондового ринку. На доказ Pictet наводить такі приклади:

– поведінка індексу Гонконгської біржі, Hang Seng, із 1967-го до 1997 року, і слідом за цим Азіатська криза;

– динаміка індексу Topix, Токійській біржі, із 1982-го по 2009-й, коли "бульбашка" луснула, й упали ціни на японські активи;

– ситуація на Nasdaq із 1995-го по 2003-й: зростання "бульбашки" капіталізації інтернет-компаній (dot.com-ів), яка, луснувши, завалила індекс на 66%;

– динаміка індексу Stowe, що відбиває стан справ у світовій вугільної галузі, у проміжку з 2006-го по 2008 рік: період бурхливого зростання і падіння китайської економіки.

На думку Pictet, кріптовалюти – Bitcoin, Ripple, Ethereum – перебувають у "режимі бульбашки". Починаючи з 2010 року динаміка криптовалют, зокрема й біткойна, відповідає параметрам суперекспоненційного режиму. Наразі біткойн наближається до піку циклу, що простими словами говорить про високу ймовірність девальвації найпопулярнішої криптовалюти.

Звичайно, в Україні ймовірне різке падіння курсу біткойна радше за все залишиться непоміченим. Адже для переважної більшості співгромадян поняття криптовалюта – не більш ніж "розумний" термін. Тим не менше, хочеться сподіватися, що це застереження хоч комусь згодиться. Повинен же в Україні колись з'явитися клас громадян, для яких турбота про "особисті фінанси" й інвестування в майбутнє – не порожній звук.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сколько нужно ракет ATACMS, чтобы раздолбать российскую ПВО в Крыму - Злий Одесит

середа, 24 квітень 2024, 0:55

В ночь на 17 апреля в районе Джанкоя был нанесен удар по российскому аэродрому, где помимо авиации размещался дивизион ПВО, состоящий из комплексов ЗРС С-400. Результатом удара стало уничтожение четырех пусковых ЗРС С-400; не менее трех РЛС, а именно 9...

Ймовірність і повернення Криму, і кордонів 1991 не нульова, але, як кажуть про деякі ймовірності, близька до нуля, - Ян Валетов

середа, 24 квітень 2024, 0:30

"Позбавлення від будь-яких ілюзій - запорука нормального майбутнього для країни та психічного здоров'я її громадян. Тому стратегія завищених очікувань, як на мене, надзвичайно шкодить суспільству і ще не раз позначиться в майбутньому", - пише українськ...