За "диявільське знаряддя" у Москві навіть царя вбили: Історія виделки

​25 червня 1630 року губернатор Уїнтроп уперше в історії США застосував виделку для їжі. Нею користувалися, коли їли фрукти, щоб сік не фарбував пальці.

Фото из открытых источниковПатріоти України з посиланням на Нескучные новости розповідають, що найстаріша виделка в світі знайдена в Італії, їй понад 2500 років. Використання її за столом ввела в моду у 1072 році в Візантії в місті Константинополі візантійська принцеса Марія Іверська. Вона була виготовлена з золота, а ручка її була прикрашена інкрустацією зі слонової кістки. Вважаючи принизливим їсти руками, вона сама її придумала. Робилася виделка в той час з двома прямими зубцями, за допомогою яких можна було тільки нанизувати, а не зачерпувати їжу. Та вилка, яку ми знаємо зараз за формами, увійшла у вжиток у XVI столітті.

В епоху Відродження виделки були предметом розкоші, і тому їх художньо обробляли. Руків’я виделок і ножів виготовляли зі срібла, золота, слонової кістки, дерева і прикрашали різними фігурками, голівками, орнаментами. Спочатку шляхта мала виключно двозубі вилки, тризуби з'явилися лише в середині XVI століття.

Католицька церква називала виделку "зайвою розкішшю". Використання її при дворах монархів розглядалося як безбожництво і зв'язок з дияволом.

До Росії виделка була завезена з Польщі в 1606 році Лжедмитрієм I в багажі Марини Мнішек. Це викликало вибух обурення боярства і духівництва, послужило одним із приводів до підготовки змови й народного повстання проти Лжедмитрія. Раз цар з царицею їдять не руками, значить, вони не росіяни й не монархи, а породження диявола.

Сьогодні при виробництві столових приладів основним матеріалом є сталь 18/10. Це найбільш міцний і довговічний матеріал, який використовується навіть в медицині. Хороші ложки й виделки повинні мати товщину не менше 2.5 мм (вимірюється на кінці ручки). Не повинно бути ніяких гострих кутів, наприклад, між зубчиками вилок. Все має бути гладким і плавним. Крім того, дорогу вилку можна відразу ж розпізнати за спеціальними виїмками біля основи зубів, для того щоб їжа легше вимивалася.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти почали масово захищати критично важливі об’єкти антидроновими сітками та решітками. У Forbes оцінили ефективність таких заходів від ударів з повітря

понеділок, 29 квітень 2024, 9:40

Окупанти почали застосувати кілька низькотехнологічних нетрадиційних методів протидії українським БпЛА. З цього приводу Forbes наводить експертні висновки доцента кафедри системної інженерії Військової академії США Міттал Вікрам. "Російська оборонно-пр...

Російські загарбники захопили ще один населений пункт на Донеччині, - DeepState (карти)

понеділок, 29 квітень 2024, 9:32

Російські війська захопили Новомихайлівку Донецької області, а також просунулися до Нетайлового, біля Новоолександрівки. Сили оборони, своєю чергою, звільнили острів Нестрига в дельті Дніпра, що розташований на правобережжі та тривалий час залишався сі...