Через розвиток технологій собівартість сланцевої нафти за три роки впала більш ніж удвічі: Найбільша нафтова компанія США готує новий сланцевий бум

При цьому попит на нафту всередині США стагнує і зростання його не прогнозується і в довгостроковій перспективі. На цьому тлі збільшується експорт.

Видобуток сланцевої нафти у США. Ілюстрація:http://resursy.com/

Найбільша нафтова компанія США Exxon Mobil Corp. планує збільшувати видобуток сланцевої нафти в країні на 20% в рік протягом дев'яти років, до 2025 року включно. Про це пише Интерфакс з посиланням на повідомлення компанії, передають Патріоти України.

Капіталовкладення і витрати на геологорозвідку в 2017 році складуть $22 млрд, що на 16% більше, ніж в 2016 році. До кінця десятиліття Exxon планує витрачати на ці цілі в середньому $25 млрд на рік.

У найближчі два роки Exxon запустить в експлуатацію п'ять проектів, які збільшать видобуток на 340 тис. барелів нафтового еквівалента.

"Наша робота - конкурувати і домагатися успіху на будь-якому ринку, незалежно від кон'юнктури або ціни," - заявив голова ради директорів і CEO компанії Даррен Вудс на щорічній зустрічі з аналітиками.

Компанія пробурила понад 5,5 тис. свердловин на родовищах сланцевої нафти в Пермському басейні і на формації Баккен, рентабельність від вкладень в які перевищує 10% при ціні нафти $40 за барель. До кінця 2025 року сукупний приріст видобутку від цих свердловин може скласти до 750 тис. барелів нафтового еквівалента на добу, або близько 20% в рік.

Через розвиток технологій видобутку собівартість бареля сланцевої нафти за три роки впала більш ніж удвічі і становить на даний момент 35 доларів, підрахували аналітики консалнтингової компанії Rystad Energy. За останні 8 місяців обсяги буріння в основних сланцевих басейнах збільшилися на 100% - за даними Baker Hughes, на кінець лютого в США працювали 602 бурові установки.

Обсяги видобутку в США ростуть вже 7 місяців поспіль - за цей час американські нафтовики збільшили виробництво на 0,6 млн барелів на день. Сумарний показник - 9,02 млн барелів на добу - рекордний показник більш ніж за рік.

Згідно з офіційним прогнозом Міненерго, до кінця року видобуток зросте до 9,18 млн барелів на добу, а в наступному році досягне 9,68 млн барелів.

При цьому попит на нафту всередині США стагнує і зростання його не передбачається ні в наступному році, ні в довгостроковій перспективі. На цьому тлі США збільшують експорт нафти, який в кінці лютого досяг історичного рекорду в 1,2 млн барелів на добу.

І це, очевидно, тільки початок, каже аналітик "Райффайзенбанку" Денис Поривай.

"Дональд Трамп пообіцяв скасувати обмеження, що заважають зростанню пропозиції вуглеводнів в США. Таким чином він хоче знизити вартість палива для обробної промисловості, зокрема, щоб компенсувати негативний ефект, що виникає від повернення виробництв в країну з метою підвищення зайнятості американців ", - зазначає експерт.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...