"Детінізація потягне за собою ланцюгову реакцію хороших подій. У багато разів зростуть місцеві та державний бюджети", - експерт

Якщо встигаємо все робити за один політичний цикл - 5 років - враховуючи ефект від детінізації бюджет зросте мінімум у 7 разів.

Андрій Новак. Фото: dzerkalo-zakarpattya.com.

Доходи українського бюджету за 5 років можна збільшити у 7 разів. Для цього необхідно реформувати податкову і фінансову системи країни. Тоді українська економіка вийде з тіні. Про це Gazeta.ua заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак, передають Патріоти України.

"Більшість посткомуністичних країн Східної Європи провели реформи у першій половині 1990-их років і мають зовсім інший рівень життя. Якщо в радянський період поляки їздили до нас за всім, то тепер ми їздимо в Польщу. Зміни відбулися буквально за 10 років. Найсвіжіший приклад детінізації — Грузія. Владна вертикаль всюди однакова. Є президент, уряд, парламент і місцеві органи влади. Залежить, яка установка дається з вершини влади. Якщо вона дається і контролюється - зміни можна робити в нашу інформаційну еру дуже швидко. Якщо встигаємо все робити за один політичний цикл - 5 років - враховуючи ефект від детінізації бюджет зросте мінімум у 7 разів" - переконує експерт.

Від детінізації економіки важливіший подальший ефект. "Є сама детінізація, а є додатковий ефект. Це повернення українського капіталу із закордонних рахунків, масовий прихід інвесторів. Тому що для інвесторів важлива прозора економічна система. З такими ресурсами, якими володіє Україна, в разі детінізації ми отримаємо потужний ефект інвестиційного буму. А це дуже серйозно пришвидшить розвиток самої економіки", - зазначив експерт.

"Детінізація потягне за собою ланцюгову реакцію хороших подій. Як економічних, так і політичних. У багато разів зростуть місцеві та державний бюджети, виникне інвестиційний бум вітчизняного та іноземного капіталу, що дає набагато швидші темпи росту ВВП країни. Окрім економічних ефектів буде політичний - перед Україною не ставитимуть далекі прогнози членства в Европейському союзі. У разі швидкої детінізації економіки ми наблизимося до клубу цивілізованих країн. Тоді перспективи членства в політичних та військово-політичних організаціях як ЄС та НАТО будуть набагато швидшими", - каже Андрій Новак.

"Грузія була ще корумпованішою, ніж Україна. Досвід показує, що за один політичний цикл країну можна в хорошому плані перевернути з ніг на голову. Як і в природі риба гниє з голови, які установки йдуть від найвищого керівництва держави, так країна живе. Якщо у нас установки: "Грабуємо, поки ми влада", то відповідно так працюють всі. Якщо установка по владній вертикалі дається згори вниз: "Вкрадеш - сядеш", тоді це кардинально змінює ситуацію в країні. Ми живемо в еру інформаційних технологій. Змінити країну можна у досить короткий період часу. Була б мотивація це робити".

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...