Енергоблокада Криму: Оглядач пояснив, яка біда чекає півострів

Без електроенергії приватний бізнес на анексованому півострові зникне сам собою.

Енергетична блокада Криму. Фото:espreso.tv

Через енергетичну блокаду ситуацію в окупованому Криму вже назвали і колапсом, і блекаутом, і армагеддоном, і апокаліпсисом. Але й ці визначення не вичерпують всієї глибини тієї поразки, яку завдано окупаційній владі. Таку думку висловив економічний оглядач Артур Воронін в блозі на Радіо Свобода, повідомляють Патріоти України.

Колапс, що виник на півострові через відключення електрики, може тривати ще як мінімум рік-півтора. Криза пошириться на всі сфери.

"А в цей час влада буде займатися не розвитком Криму або реалізацією міфічної ФЦП (федеральна цільова програма), не підвищенням обіцяного" благополуччя "кримчан, як і не розвитком курорту і добуванням для них усіляких благ - а тільки добуванням палива, яке буде згоряти швидше , ніж його привезуть.

Почавшись нібито в економічній сфері, він у вигляді такого ж апокаліпсису пошириться на політичну, соціальну, військову, культурну та гуманітарну сфери", - пише Воронін.

На його думку, без електроенергії приватний бізнес на анексованому півострові зникне сам собою.
"Тільки в Сімферополі десятки бізнесменів уже зупинили виробництво і були змушені звільнити людей. Державні виробництва також скоротять штати. Зросте безробіття, черги на біржі праці, відповідно, впаде рівень життя кримчан, я не кажу вже про його якість", - прогнозує експерт.
За його словами, криза пошириться на всі сфери, зокрема на соціальну.
"У дитячих садках і школах вже зараз скасовано харчування, у багатьох електричне опалення, і взимку вони, швидше за все, закриються взагалі.
У більшості лікарень зараз вже криза: навіть там, де стоять аварійні генератори, їх потужності вистачає для операційної та обладнання, а в палатах і коридорах темно, генератори працюють з перервами, часто тільки на ніч і на час операцій.
Вартість бензину і дизпалива вже підскочила, при дефіциті вона буде рости ще, і зупинити цей процес адміністративними заходами неможливо. Ці кошти, а вони будуть величезними, ніде не передбачені. Багато заправок, які не купили генератори, змушені закритися.
У Криму вже також дезорганізована пов'язана з паливом транспортна система, тролейбуси зупинені, автобусів не вистачає, подорожчання палива викличе подорожчання проїзду.

Почалася дезорганізація торгівлі. Торговельні мережі змушені будуть закритися. Крим не пізніше, ніж через місяць зіткнеться з дефіцитом необхідних товарів.

Питання стоїть так, що навіть хлібозаводи змушені будуть або закрити виробництво, або в кілька разів підняти ціну хліба, що випікається не на електриці, а на бензині.

Зберігання овочів і фруктів у великих енергоємних холодильниках вимагає зростання витрат на паливо, перетворить їх зберігання в безглузду затію - до весни вони будуть коштувати стільки, що навряд чи їх вдасться продати населенню.
Крим через місяць-два зіткнеться з дефіцитом продовольства, яке нічим буде доставляти або десь зберігати. У Сімферополі вже закрилися десятки кафе і ресторанів, система громадського харчування, такого необхідного для курорту, до літа взагалі може закритися.
Неякісний зв'язок, переведений на сотні аварійних генераторів, або працюватиме з перебоями, або припиниться, або в кілька разів зросте ціна.
Буде дезорганізована і так слабка банківська система - дизель-генератор не поставиш біля кожного банкомату і терміналу, а підключити його до чужого джерела буде зовсім проблематично через дорожнечу.
У селах люди вже зараз кілька діб без електрики. На "дизельній" електриці втратить сенс виробництво молока, курятини, яєць, свинини, тим більше - яловичини.

Все це стане некупівельноспроможним через завищені ціни, багато ферм змушені будуть збанкрутувати", - зазначив Воронін.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...