​Яку державу розбудовуємо: Логіка закладених реформ очевидна – платити доведеться навіть за наявність в оселі унітазу

В Україні під «парасолькою» МВФ можновладці різного калібру в союзі з олігархами розбудовують дуже цікавий для них варіант економіки. Сподіваються списати на зовнішніх кредиторів всі свої монопольні апетити – «так наказав МВФ»
МВФ не вимагає підняття тарифів, МВФ вимагає ефективності. Корупційна складова - наша національна проблема

Уже в травні в Україні планують ввести абонплату на опалення: віддавати гроші доведеться навіть влітку. Крім абонентської плати на опалення, згідно з меморандумом з МВФ, українцям доведеться також платити абонплату на газ, повідомляють Патріоти України з посиланням "Сегодня"

Кілька днів тому Міністерство фінансів опублікувало меморандум України з МВФ. У документі українська влада взяла на себе зобов'язання вводити абонплати на блакитне паливо та опалення. Уже зараз абонплата на тепло діє у Львові, Вінниці та інших містах, а з першого травня, згідно з меморандумом, її доведеться платити усім українцям.

Скільки в результаті доведеться платити

"Все залежить від методології", - пояснює експерт в енергетичній сфері Геннадій Рябцев. Наприклад, в тарифі "Київенерго" вартість транспортування і поставки займає приблизно 9%. Якщо тариф розділять на дві складові, абонплата може скласти приблизно 100 гривень за Гкал.

З огляду на, що абонентську плату розділять на весь рік, в опалювальний сезон вартість тепла може знизитися. Однак не варто тішити себе ілюзіями, на «реформі» монополісти прагнуть заробити більше. І «спалити» ще одного Вовка – не проблема.

"Якщо дивитися на європейський досвід, там існують компанії, які будують станцію, готують інфраструктуру. Компанія пропонує скористатися цією інфраструктурою. І платити потрібно не тільки за газ, електроенергію, теплову енергію, а й за користування інфраструктурою. Це дозволить компанії відшкодувати витрачений на об'єкти кошти. Що стосується існуючих систем, я не думаю, що до зміни прав власності на ці системи хтось із операторів повинен отримувати плату за потужність. Якщо так далі піде, український споживач буде платити ще й за наявність унітазу в своїй квартирі ", - впевнений Геннадій Рябцев.

До слова, після введення абонентської плати на газ більше довелося б платити українцям, які витрачають мало блакитного палива. Наприклад, сім'я з трьох осіб в київській багатоповерхівці з опаленням і гарячою водою за місяць в середньому спалює 13,2 кубометра газу (згідно з соціальної нормі споживання). Без абонплати на газ доводиться платити 90 гривень, а після введення абонплати - 146,4 гривні (79,2 по тарифу за газ і 67,2 гривні абонплати).

На субсидії планують заощадити кілька мільярдів гривень

В цьому році, згідно з головного фінансового документа, держава планувала витратити на компенсацію "комунальний знижки" близько 51 мільярда гривень. За рахунок зниження соцнорм споживання, введення абонентської плати і т.д. українська влада планує заощадити чотири мільярди гривень.

"До кінця липня 2017 ми переглянемо інші параметри системи комунальних субсидій домогосподарствам для поліпшення адресності; відкоректуємо соціальні норми в непікові місяці протягом опалювального сезону ... Всі зміни вступлять в силу з першого травня 2017-го. Таким чином, це дозволить обмежити витрати на субсидії до 47 мільярдів гривень", - йдеться в меморандумі з МВФ.

Уже зараз Кабмін прийняв рішення скоротити норми споживання газу, тепла та електроенергії на опалення з 1 травня цього року. У цьому опалювальному сезоні субсидія покриває 330 кубів на опалення квартири площею 60 квадратних метрів, вже в наступному опалювальному сезоні "комунальну знижку" нараховуватимуть тільки на 300 кубів. Якщо при цьому продовжити спалювати 330 кубів, доведеться 30 кубів оплачувати без субсидії. За діючого тарифу - це ще 204 гривні.

У квартирі такої ж площі з центральним опаленням субсидія буде покривати замість 3,28 всього 2,5 гкал тепла. Якщо не скоротити споживання, за 0,7 гкал доведеться платити без субсидії. У Києві такий обсяг тепла обійдеться в 1411 гривень.

"Це призведе до зменшення субсидій. Соціальні норми скорочені, а субсидія покриває тільки соціальні норми. Крім того, це призведе до зростання оплати. Щось покриє субсидія, а решту люди повинні платити самі", - сказав експерт в енергетичній сфері Валентин Землянський.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...