Кому простять позики: Верховна Рада знову намагається реструктуризувати валютні кредити

Право на реструктуризацію валютних іпотечних кредитів в разі прийняття закону зможуть отримати близько 37 тисяч сімей, хоча в Україні до цих пір немає реєстру боржників.

Українці вже виходили на Майдан, вимагаючи реструктуризації валютних кредитів. Фото: РИА Новости.

Верховна Рада найближчим часом повинна повернутися до розгляду закону про реструктуризацію валютних кредитів. Профільний комітет ВР рекомендував до розгляду відразу два законопроекти: урядовий (№4004) і альтернативний - депутатів (№4004-1), передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Запропоновано взяти за основу той, який набере більше голосів і доопрацювати його до другого читання. Як роз'яснив член комітету з фінансової і банківської діяльності Павло Різаненко, жоден з двох законопроектів не набрав на засіданні комітету більшості голосів, тому вирішили винести в сесійний зал обидва.

"Я голосував за урядовий, як більш зважений. Сподіваюся, що незабаром документи з'являться в порядку денному і депутати виберуть кращий", - зазначив нардеп.

А ось громадський рух позичальників "Фінансовий майдан" - за депутатський варіант. За словами його глави Юлії Сало, "майдан" розробив його спільно з авторами-депутатами і сподівається, що Рада їх почує.

"Ми пішли на всі можливі поступки, обмежили реструктуризацію сумою 2,5 млн грн, відмовилися від курсу 5,05 грн/$. Але нам навіть не говорять, скільки всього ми винні. У НБУ є дані про 35 млрд грн боргу, а банкіри називають 120 млрд, раніше було 100 млрд. До цих пір навіть реєстру боржників немає! " - обурюється Сало.

У той же час, фінаналітики задоволені обома документами, але схиляються до того, що депутати приймуть варіант Кабміну.

"Якщо порівнювати 4004-1 з законом, прийнятим в 2015 р, то новий ще більш недопрацьований. Законопроект Кабміну визначає соціальним житло до 60 кв. м, і робить акцент на людях, які взяли кредит саме для його покупки, а по депутатському площа квартири вже 140 м, і під реструктуризацію потрапляють і кредити, просто взяті під заставу цього житла - тобто на дачу, дороге авто, ще одну квартиру. Норма про витрати на погашення кредиту не більше, ніж в 35% доходу сім'ї в місяць означає, що крім списання 2/3 боргу, банку доведеться ще й збільшити термін погашення, так як зрозуміло, що при бажанні можна зробити офіційною зарплату у 2000 грн. Можна було просто написати в законі, що банки повинні списати все валютні кредити. Навряд чи 4004-1 буде прийнятий навіть у першому читанні", - пояснив аналітик Іван Нікітченко.

Як раніше повідомлялося в ЗМІ, право на реструктуризацію валютних іпотечних кредитів, якщо законопроект буде прийнятий, отримають близько 37 тис. сімей.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...