Можливість продовжувати красти: фінансова допомога Заходу підгодовує корупцію в Україні - The Washington Post

З 1991 року потужний політичний і бізнес-істеблішмент утримував в своїх руках "безперервний контроль над українською державою". І навіть революції в 2004 і 2014 роках та зміна виконавчої влади в 1994, 2005, 2010 і 2014 роках не усунули ці еліти від влади.

Старі корупціонери так і залишилися при владі. Ілюстрація:firtka.if.ua

Гроші від західних країн дозволяють українським елітам далі грабувати Україну і не працювати над її реформуванням. Про це на сторінках Washington Post пишуть експерт з політичних ризиків в країнах, що розвиваються, Нейл Абрамс і професор політології Каліфорнійського університету Стівен Фіш, передають Патріоти України з посиланням на ZN.UA.

За останні 25 років західні донори влили мільярди доларів в Україну, ставлячи перед собою дві головні цілі: допомогти країні створити міцну ринкову економіку і закласти фундамент правової держави.

Автори вважають, що навіть зараз в Україні процвітає корупція в державних структурах високого рівня. Вони нагадують про політичну кризу, яка закінчилася не так давно призначенням нового уряду.

Проблеми почалися з відставки міністра фінансів Айвараса Абромавічуса, яка виявила, що "скромні успіхи економічних реформ були змиті безкарністю на "верхівці" і відсутністю прогресу в реформуванні суспільних служб".

"Ці події піднімають питання: чи дійсно західна допомога підтримує реформи в Україні? Чи вона допомагає тільки закоренілим елітам продовжувати красти і не будувати ефективну державу?" - ставлять питання Абрамс і Фіш.

Вони нагадують, що зараз більшість виплат підтримки Україні заморожені, а донори чекають, коли її уряд представить програму економічних реформ. Але МВФ вже подав сигнал, що збирається відновити співпрацю з українським урядом. Якщо це станеться, виплати продовжать і інші донори, такі як США і ЄС.

"Це шаблон, який існує вже давно. Західні уряди і позичальники час від часу заморожують допомогу для України, коли ознаки корупції і свавілля стане неможливо ігнорувати. Але потім потік грошей відновлюється, як тільки уряд дає зрозуміти, що змінив свою поведінку", - йдеться у статті.

Причина цього, на думку авторів, проста. З 1991 року потужний політичний і бізнес-істеблішмент утримував в своїх руках "безперервний контроль над українською державою".

І навіть революції в 2004 і 2014 роках або зміна виконавчої влади в 1994, 2005, 2010 і 2014 роках не усунули ці еліти від влади. "Їх тривалий вплив пояснює, чому Україна досі не бачила таких реформ, які б допомогли їй створити ринкову економіку або правову державу з верховенством закону", - пишуть автори.

На їхню думку, саме ці еліти нацьковують суди і поліцію на компанії, які вони хочуть захопити. Вимагання, а не служіння громадськості, стало головною діяльністю державних регуляторних служб.

Автори додають, що українські лідери здатні створити ефективні структури, які б запобігали таким розкраданням, а також закласти фундамент для конкурентної ринкової економіки. Але їх "необмежений" доступ до західної допомоги звільнив їх від необхідності це зробити.

Сьогодні у донорів України є вибір з двох можливих сценаріїв. Перший передбачає відновлення фінансової підтримки, але за умови виконання жорстких умов.

Другий сценарій - це відмовитися від допомоги України до тих пір, поки від влади не буде усунуто людей з досвідом роботи в попередніх корумпованих урядах, а на зміну їм не прийдуть налаштовані на реформи технократи.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...