Не лише газ: експерт розповів про альтернативні джерела енергоресурів для українських регіонів

"Найуніверсальнішим видом енергії є електрична. Але опалювати електричною енергією, напевно, буде ще дорожче, ніж газом. Тому треба дивитися регіональну специфіку" - вважає президент Центру глобалістики.

Ілюстрація:bio.ukrbio.com

Газ в Україні є одним з найбільш універсальних енергоресурсів, але газифікацією сільської місцевості свого часу сильно захопилися, що призвело до того, що зараз необхідно мінімізувати або навіть відмовлятися від споживання газу. Альтернативу можна знайти, якщо врахувати регіональну специфіку. Про це в своєму блозі на Обозревателе написав президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар, інформують Патріоти України.

"Звичайно, найуніверсальнішим видом енергії є електрична. Але опалювати електричною енергією, напевно, буде ще дорожче, ніж газом. Тому треба дивитися регіональну специфіку", - запропонував енергетичний експерт.

За його словами, північні регіони, починаючи з Сумської області і закінчуючи Волинською, то варто згадати про торф.

"Це була завжди традиційна зона торфорозробок в промислових масштабах. І цей вид палива, звичайно, відноситься до категорії низькокалорійних. Але для сільської місцевості він оптимальний.

Його можна використовувати при пічному опаленні, але, знову-таки, можна палити торфом, можна робити з торфу торфобрикети, це теж робилося, це була досить поширена практика, ще починаючи з радянських часів", - зазначив Гончар.

Тим, хто живе в степовій зоні, де лісів мало, експерт пропонує звернути увагу на використання біомаси.

"Там, де зона аграрного землеробства, рослинництва, де є щорічно колосальні обсяги відходів сільськогосподарського виробництва, зокрема, пов'язані з вирощуванням соняшнику, кукурудзи, зернові культури, солома - все це може бути використано для виготовлення брикетів та палет на основі біомаси", - запропонував Гончар.

Ще один варіант - налагодження виробництва біогазу - відходів тваринництва, що може теж мати локальний ефект для тих населених пунктів, які знаходяться в цій зоні.

"Це не означає, що треба тотально відмовлятися від газу. Наприклад, якщо ми подивимося на регіон Донбасу, то там вугілля. Виникає питання: навіщо газ, коли є вугілля?

Ну звичайно, газом приємніше палити, бо він, по суті, не має запаху. Вугіллям і торфом палити, як кажуть, "смрадно". Але не буде так бити по гаманцю ", - зазначив Михайло Гончар.

Треба ще добавки: Один з найбільших НПЗ Роснєфті відновив роботу після зупинки через атаку дронів - ЗМІ

понеділок, 6 травень 2024, 19:39

Нафтопереробний завод Роснєфті в Туапсе Краснодарського краю РФ відновив переробку нафти після атаки українських дронів у січні цього року. Про це з посиланням на два галузеві джерела повідомляє Reuters. За словами співрозмовників агентства, наприкінці...

В ЄК назвали умову для переговорів щодо продовження транзиту газу РФ через Україну

понеділок, 6 травень 2024, 18:44

Україна та Росія можуть розпочати переговори про продовження транзиту російського газу лише після того, як Москва виведе свої війська. Про це у відповідь на запитання кореспондента "РБК-Україна" заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон після перег...