Невесела статистика: Українці другий рік поспіль стрімко бідніють

Все ж експерти впевнені, що темні часи кризи для наших гаманців майже позаду.

Українці другий рік поспіль стрімко бідніють. Фото: finance.obozrevatel.com.

Українці стали ще біднішими. Про це свідчать цифри Держкомстату, який опублікував структуру витрат і доходів населення за 2015 рік, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Згідно з даними відомства, в минулому році найбільше грошей українці витрачали на купівлю товарів і послуг (89,8%). При цьому основними істочнікаміі поповнення сімейного бюджету традиційно стали зарплата (39%) і соціальна допомога (майже 37,8%). В цілому ж в 2015 році доходи українців склали 1,744 трлн грн (див. Інфографіку).

555

РОЗКЛАДИ. У Держкомстаті зазначають, що минулого року дохід кожного українця склав 31 082 грн, що на 4300 грн більше, ніж у 2014-му. Інакше кажучи, номінально наш гаманець розбагатів на 15%, але з урахуванням зростання цін на продукти і тарифи "комуналки" він фактично збіднів на 22,2%. Тим більше що минулого року виросли і витрати українців на 16,9%.

Дані Держкомстату явно демонструють, що українці ледве зводили кінці з кінцями, живучи від зарплати до зарплати, вважають експерти, причому така ситуація спостерігається другий рік поспіль. "У 2015 році інфляція перевищила 43%, а в 2014-му – 25%. І якщо при таких розкладах навіть взяти до уваги зростання зарплат та інших доходів населення, все одно за останні два роки, з урахуванням величезної інфляції, реальні доходи українців упали приблизно на 50%. Це призвело до того, що в структурі доходів знижується частка зарплати і росте соцдопомогу, тобто населення стало більше залежно від допомоги держави", – роз'яснює аналітик "Простобанк консалтинг" Іван Нікітченко.

ЗАНАЧКИ. За оцінками експертів, в 2015 році зарплат і соцдопомоги українцям не вистачало на життя, тому багато хто навіть проїдали свої заощадження. "Варто зазначити, що українці змогли відкласти у вигляді заощаджень лише 0,4% свого доходу, або 6,2 млрд грн. Але це катастрофічно низький показник, оскільки для стабільного формування заощаджень люди повинні відкладати хоча б 10% від зарплати", – каже Нікітченко. Результати такого проїдання заощаджень вже спостерігаються по ринках автопродажів і нерухомості, уточнюють експерти. "Більшість людей, у яких були заощадження, вже використовували їх на відповідні покупки, і важкі часи для цих ринків ще попереду, так як населенню будуть потрібні роки, щоб знову сформувати докризові заощадження. Єдиним виходом може стати активізація кредитування, що в цьому році може стати реальним, якщо ставки будуть знижуватися", – пояснює президент Украіналітцентра Олександр Охрименко.

Проте експерти впевнені, що темні часи кризи для наших гаманців майже позаду. "Початок 2016-го виявилося для економіки стабільним, це означає, що дно досягнуте. І якщо до кінця року в Україні не буде відновлення конфлікту на Сході чи будь-яких політичних потрясінь, то велика ймовірність, що курс долара збережеться на позначці 25 грн, а інфляція не перевищить 20%. В таких умовах українці при середній зарплаті в 5000 грн зможуть зберігати близько 500 грн щомісяця вже з осені. І найбільше шансів повернутися до накопичення коштів в цьому році у аграріїв, логістів, продавців, металургів, так як нині це стабільні спеціальності", – говорить Охріменко.


Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...