Нові успіхи: Україна почала видобуток сланцевого газу

Наша держава посідає четверте місце за запасами сланцевого газу в Європі

Видобуток сланцевого газу. Фото: "Новий погляд"

Підприємство "Укргазвидобування", що належить національній акціонерній компанії (НАК) "Нафтогаз України", почало минулого місяця видобуток сланцевого газу методом гідророзриву пласта (фрекінгу), щоб зменшити залежність країни від поставок російського газу. Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв в інтерв'ю агентству Bloomberg, роботи з буріння першої свердловини були проведені у співпраці з європейськими партнерами, повідомляють Патріоти України з посиланням на ТАСС.

Коболєв не вказав, де саме була пробурена свердловина. Він зазначив, що Україна має намір зупинити багаторічне зниження видобутку газу і збільшити його з 20 до 27 млрд кубометрів в рік, щоб стати "самодостатньою". Незважаючи на те, що в України немає досвіду буріння в сланцевих пластах, вона буде взаємодіяти із зарубіжними партнерами.

За даними Управління енергетичної інформації (EIA) Міненерго США, Україна має 128 трлн кубічних метрів сланцевого газу та посідає четверте місце за запасами сланцевого газу в Європі. Згідно зі статистикою британської BP, в 2015 році Україна здобула 17,4 млрд кубометрів газу, що стало найменшим показником країни більш ніж за 10 років. Агентство зазначає, що проблеми з видобутком газу пов'язані з відходом з країни американської нафтогазової корпорації Chevron Corp. і англо-голландської Royal Dutch Shell, що сталося на тлі ескалації конфлікту з Росією.

"Укргазвидобування" є найбільшим видобувачем природного газу на Україні, забезпечуючи понад 70 відсотків усього видобутку. До її складу входить Шебелинський газопереробний завод, підприємства з виробництва зріджених вуглеводневих газів, мережа з 18 АЗС у Харківській області. 100 відсотків акцій компанії належить підприємству "Нафтогаз України".

Видобуток газу з допомогою фрекінгу полягає у тому, що наповнена хімічними реактивами закачується рідина глибоко під землю під великим тиском для того, щоб розколоти пласт і вивільнити газ.

Крах все ближче: Росія платить рекордні 25% бюджету за параною Путіна, - розвідка США

п’ятниця, 3 травень 2024, 9:57

"Параноїдальний страх" російського диктатора Володимира Путіна перед нібито спробами Заходу "обмежити владу Росії" призвів до витрат приблизно 25% державного бюджету РФ на мілітаризацію, заявила директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс, передаю...

Пів мільйона гривень за газову плиту! Стало відомо, кому з українців загрожує "космічний" штраф

п’ятниця, 3 травень 2024, 9:50

Українцям, що встановили газові плити та колонки, загрожують штрафи до 500 тисяч гривень. Це станеться у разі виявлення порушень під час обліку та використання природного газу, передають Патріоти України. Лише у Дніпропетровській області (включно з мі...