Обіцянка - цяцянка. Так, пане Кличко? У киян "крадуть" метро на Виноградар

Гучний піар проекту у тунелі на «Сирецькій», вибивання з держбюджету цільових 2,5 млрд. І що далі? Команда Кличка тричі переносить конкурс на генпідрядника будівництва, а тепер збирається забрати «левову частку» з бюджету-2018 на спорудження підземки.

Станція "Сирецька". Віталій Кличко презентує метро на Виноградар, лютий 2017-го

Нехороші передчуття у посвячених в специфіку спорудження метро стали виникати після того, як замовник КП «Київський метрополітен» запровадив такі умови конкурсу, котрі вкрай затруднили участь потенційного переможця, найдосвідченішу вітчизняну компанію у сфері підземного будівництва ПАТ "Київметробуд", нагадують Патріоти України. Зокрема замовник зажадав переказ на свій рахунок тендерного забезпечення у розмірі 300 000 000 грн, пропозиція ПАТ "Київметробуд" про зменшення суми з 5% до 1% вартості будівництва і зміну виду забезпечення на банківську гарантію була відхилена.

Первісно день проведення аукціону КП «Київський метрополітен» призначив на 27 березня 2018 року. Передбачалося, що з визначенням переможця роботи по виконанню контракту мають нарешті розпочатися. ПАТ "Київметробуд" у разі своєї перемоги заявляв про готовність фактичного виконання робіт у лічені дні.

Однак з невідомих причин день аукціону перенесли спочатку на 7 травня, потім на 29 травні, далі на 19 червня... Таким чином подаровані державою 2,5 млрд грн Києву на спорудження метро на Виноградар у вигляді списання боргів (у разі освоєння коштів протягом 2018-го року) зберігають шанси залишитись у держбюджеті.

Причин такої неприємної для киян ситуації може бути декілька:

По-перше, жахлива некомпетентність міських чиновників з КП «Київський метрополітен». Інакше кажучи, юристи замовника виявились не в змозі підготувати пакет документів для 6-мільярдного (!) тендеру з першого разу. Що і є формальним приводом для відтермінування для prozorro.gov.ua. Потім з другого... третього... Виглядає дуже дивно.

По-друге, технічні, юридичні або фінансові труднощі з оформлення схеми під «фірму-прокладку» у якості учасника та потенційного переможця, на котру натякає історія з 300-мільонною заставою. Проти того, що так інтенсивно протестував ПАТ "Київметробуд". І котрому Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель відмовила у розгляді скарги в силу формальних причин (сплив термін подачі скарги на умови конкурсу). Фахівці кажуть, що «рити буде все одно "Київметробуд", питання тільки чи в якості виконавця тендеру, чи як субпідрядник», залишаючи значну частку прибутку переможцю і тим, хто за ним стоїть.

По-третє, у КМДА виникли фінансові труднощі. І списанню боргу міста перед державою у розмірі 2,5 млрд через спорудження метро, схильні віддати превагу на латання дірок у інших напрямках. Оскільки після піару Віталія Кличка на обіцянках почати будівництво 2017-го, потім 2018-го публічно давати задній хід дуже незручно, та ще і у передвиборчий рік, «батьки міста» могли обрати шлях череди відтермінувань проведення аукціону з визначення генпідрядника. Так чи інакше їм вже вдалося дотягти до середини року.

На користь третьої версії вказує і те, що при затвердженні бюджету Києва-2018 минулого грудня, метро на Виноградар спроміглися розписати лише 1,5 млрд, пославшись на те, що роботи (чомусь) почнуться не раніше травня, до того обіцяли «нашкрябати» ще мільярд після уточнення надходжень за 2017 рік. Чому саме не раніше травня, і чому замовник спромігся оголосити початок тендеру лише у другій половині січня, хоча до конкурсу готувалися протягом 2017 року, питання риторичне.

Днями з’явилась інформація, що той мільярд гривень таки знайшли, через уточнене перевиконання бюджету за 2017 рік на 2,7 млрд грн. Однак зразу «намалювалась» чергова «зрада». КМДА терміново треба докапіталізувати КП "Київтеплоенерго", котре у найближчі дні має перебрати функцію опалення міста у приватизованого Ахметовим «Київенерго». Дивно, що Київрада не передбачила цю ситуацію при формуванні бюджету у листопаді-грудні, адже все відомо було вже тоді.

Сьогодні-завта мають бути внесені коригування у бюджет столиці. Зокрема бюджетним комітетом Київради попередньо передбачається перерозподілити з різних програм 1,2 млрд гривень. І найбільшою жертвою має стати проект метро на Виноградар. З цього об'єкту Київрада планує зняти близько 1 000 000 000 гривень.

То є, замість того, щоб отримати дофінансування з корекцією бюджету до 2,5 млрд грн на 2018 рік, метробудівникам можуть залишити всього 500 мільйонів до кінці року… Це якщо попереднє рішення бюджетного комітету підтримають депутати Київради у залі, і уточнені доходи столиці залишаться без додаткових змін, і попередньо визначена сума капіталізації КП "Київтеплоенерго" теж. Попереду ще обговорення та уточнення до винесення на голосування. 26 квітня все має стати зрозумілим...

Взагалі мешканцям Виноградарю, котрих завдяки новому будівництву за кілька років може стати більше 100 тисяч осіб, за останні 20 років дуже набридли обіцянки «батьків міста» за рік-два спорудити гілку метро до цього житлового масиву.

Схоже Віталій Кличко також досить легковажно ставиться до своїх зобов’язань перед виборцями у цьому питанні. Щоб міський голова більш ретельно дотримувався своїх обіцянок, виноградівці пропонують всім зацікавленим поширювати в українському сегменті Інтернету хеш-тег #Кличко! Нема метро - нема голосів. Тримай слово, чемпіоне!

Спеціально для ПУ, Олег Лісовик

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...