Реалії українських субсидій: За власні знижки платимо самі

Тарифна політика Кабміну - це не зрада, а геноцид

Ніж давати пенсіонерам такі "знижки", гуманніше з боку влади було б "одразу вбивати", - експерт.  Фото: "Фейсбук"За останній рік Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, суттєво змінювала вартість тарифів на тепло, газ, воду та електрику. В той час, як курс долара зростав, заробітні плати знецінювалися, українці продовжували викладати дедалі більше коштів за чергову комунальну «платіжку». Але до чого реально може призвести прагнення Уряду постійно підвищувати тарифи? І хто першим побачить «дно» - держава чи прості громадяни. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "Преса України".

З 1 вересня Україну сколихнуло ще одне подорожчання – для населення електроенергія підвищилася у ціні трохи менше, ніж вдвічі. До слова, нині тариф на електрику становить:

- 71,4 копійки замість колишніх 57 копійок – в межах до 100 кВт/год;

- замість 99 копійок тепер на 30 копійок дорожче – 1,29 грн – за використані від 100 до 600 кіловат за годину;

- 1,479 грн, що на 0,159 коп більше порівняно з минулою ціною в 1,638 грн, – за користування в межах понад 600 кВт/год.

Після низки нарікань на високі тарифи, що ледь не перетворилися на всенародну істерію, український прем’єр-міністр запевнив, що шквал емоцій щодо здорожчання електрики незабаром стихне. А точніше – вже після 15 листопада припиняться балачки про надто великі ціни на «комуналку». І ще пан Гройсман додав, що варто припинити спекулювати на цьому і перестати залякувати людей невідомо чим. В листопаді місяці цього року будуть проведені перші розрахунки по тарифах. Саме тоді українці побачать, що держава їх захистила і компенсувала витрати на оплату «комуналки», - сказав прем'єр.

Доречно зазначити, що вищезгаданий чиновник також «чує про субсидії, про ціни, про тарифи». Але звідки і як йому це вдається? Чи часом не у владних кулуарах високопосадовці скаржаться один одному на комунальну платіжку, за яку треба віддати ледь не всю зарплату чи то пенсію? Ні, скоріше за все, багатії розповідають один одному, як правильно оформити субсидію, щоб легше було платити за котедж десь на березі Дніпра.

В плані політики надання субсидій Володимир Гройсман згадав і про малозабезпечених. Прем'єр-міністр України стверджує, що стосовно призначення субсидій необхідно знайти справедливість. Прем’єр-міністр нагадує про основний принцип справедливості в наданні субсидій і стверджує, що багата людина має заплатити за комунальні послуги рівно стільки, скільки це вартує. В той час громадян з тимчасово невисокими доходами захищатиме держава, - запевняє голова Кабміну.

А ще Гройсман додає, що олігархи сплачуватимуть повну ціну за спожиті електроенергію, газ, воду чи тепло. Хоча, в руках самих цих олігархів знаходяться чимало різних Комуненергій та Теплотранссервісів, в які держава направляє кошти, виділені за субсидіями.

Зважаючи на все, влада створила спрощену систему надання субсидій. Порівняно із минулими роками, 2016 рік ознаменувався рекордною сумою, яку заклали у бюджет на відшкодування коштів за оплату послуг ЖКГ – 35 млрд грн. І це лише початок.

Але навіщо підвищують тарифи? І чому українці допускають таку державну політику?

Політики кажуть, що у державній казні нині така «діра», яку не знають, чим залатати. А потім знаходять вихід: збільшення ціни на комуналку, за яку платять звичайні люди: вчителі, пенсіонери, робітники, лікарі та інші. І платять українці за старий комунальний сервіс щоразу більше. Помітьте, діру у бюджеті знаходять люди при владі, а відшкодовують її звичайні українці. Видається, що простим громадянам це точно не вигідно. Проте, всі обіцянки влади про допомогу держави видаються мріями, коли ледь не кожен пересічний українець стикається «лоб в лоб» з проблемою оформлення субсидії.

Та надія вмирає останньою, а перед її кончиною може бути останній подих – якесь тимчасове полегшення. Саме тому поміж людей ходить фантастична чутка, що комуналка може подешевшати. Але коли це станеться, ніхто не знає.

Та, на жаль, реальна ситуація кардинально протилежна, бо вересневе збільшення вартості за електроенергію не останнє. Наступне подорожчання чекає Україну в недалекому майбутньому – у березні 2017 року. Тоді вже кіловат електрики коштуватиме пересічному українцю майже гривню, а точніше – 90 копійок. Та чи дозволять громадяни підняти ціну і тим самим ще більше опустошувати їхні кишені? Чомусь після останніх трьох хвиль коливання ціни на електрику і тихого погодження наших співвітчизників варіант терплячого сплачування за тарифи , які ще більше зростуть ціні є ймовірним.

Але можливо таки шалені експерименти з цінами на електрику змусять українців економити світло, а владу ефективно застосовувати новації енергозбереження, та модернізації застарілого обладнання. А поки що виходить така собі тарифна гойдалка – коли спочатку піднімаються ціни на комунальні тарифи, а далі держава пропонує українцям деякі умови гри, правила якої розуміють не усі. На ділі за частину комунальних тарифів держава платить субсидії, але ж це державні кошти платників податків – простих громадян. Виходить, що держава тільки робить вигляд, що якось допомагає, а на ділі платять, чи скоріше розплачуються за субсидію ті ж самі прості громадяни.

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...