Рік без кремлівської газової голки: У "Нафтогазі" розповіли про вартість блакитного палива з Європи

​За рік ціна імпортованого з усіх напрямків газу впала на 34 долари.

Ілюстрація:ЕкспресУкраїна вже рік не купує газ у Росії – через завищену ціну, судові позови та політичні питання. Востаннє російське блакитне паливо купували в листопаді 2015-го. Російський газ територією України транспортують лише транзитом до Європи. Про це пише сайт ТСН, інформують Патріоти України.

"Слід зазначити, що вже майже рік серед постачальників "Нафтогазу" немає ПАТ "Газпром". Це викликано відмовою російського монополіста від підписання додаткової угоди, яка, зокрема, передбачає, що оплачені кошти використовуються лише для оплати нових поставок газу і лише через контрольовані Україною пункти входу.

Також додаткова угода скасовує дію принципу take-or-pay ("бери-або-плати") на період її дії та встановлює гнучкий графік заявок і оплати газу", – пояснили в "Нафтогазі".

Водночас вартість газу з Європи для України поступово дешевшає. За останній рік ціна впала на 37 доларів – до 187 доларів за тисячу кубометрів у третьому кварталі 2016-го. Загалом, вартість імпортованого газу з усіх напрямків (у тому числі й з Росії наприкінці минулого року) за останній рік упала на 34 долари – до 194 доларів.

Слід зазначити, що від 1 грудня "Нафтогаз" продаватиме газ промисловим споживачам за 7780 грн за тисячу кубометрів. Тариф для населення від 1 травня цього року становить 6,879 грн за кубометр.

Дефолт України можливий? Гетманцев розповів про найімовірніший сценарій, до якого вже готуються

вівторок, 7 травень 2024, 11:22

Власники євробондів України хочуть, аби Україна поновила обслуговування відповідних зобов’язань із наступного року (мова про суму до 0,5 млрд.дол. процентних платежів щорічно), передають Патріоти України. На фоні цього деякі ЗМІ почали ширити інформаці...

Новий поворот: Сили НАТО вигнали танкери Путіна зі стоянки у Середземному морі

вівторок, 7 травень 2024, 10:48

Танкери, які транспортують російську нафту, залишили Лаконську затоку - ключову стоянку в Середземному морі, де сировина перевалювалася з судна на судно для подальшого транспортування до Азії. Про це пише Bloomberg, передають Патріоти України. Так, з п...