Щоб не отримували задарма: Кабмін перевірить доходи одержувачів субсидій

Експерт вважає цей захід вимушеним, оскільки одержувачів субсидій виявилося майже вдвічі більше, ніж планували в Мінсоцполітики.

Наталія Яресько. Фото: atn.ua.

У 2015 році за субсидіями на оплату комунальних послуг звернулися понад 5,5 млн сімей або близько 15 млн осіб. Тепер держава взялася за перевірку цих людей, запідозривши, що не всі з них дійсно є незаможними. Тому фіскали зайнялися "чисткою рядів": за словами міністра фінансів Наталії Яресько, очікується, що казна зекономить на цьому близько 5 млрд грн. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на segodnya.ua.

"Доходи пенсіонерів перевірити швидко, ці люди є в базі Пенсфонда. А ось по працездатним розсилаємо запити - це займає більше часу", - роз'яснила Яресько. Як розповів директор департаменту держсоцдопомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко, на даний момент налічується більше 5,5 млн домогосподарств, які отримують держдопомогу на оплату компослуг. За прогнозами Музиченко, в 2016 р. через нове підвищення тарифів. Їх може стати 6,5 млн.

У міністерстві цю цифру оцінюють як граничну (вважається, що ще стільки ж домогосподарств мають доходи, що не дозволяють претендувати на субсидію навіть при підвищенні тарифів. - ред.). Ще до 1 млн сімей отримуватимуть з травня по вересень (не в опалювальний сезон) так звані нульові субсидії: у списку одержувачів допомоги вони є, але реально субсидія їм влітку дорівнює 0 грн і відновиться тільки з початком опалювального сезону.

Що стосується перевірок отримувачів субсидій, то Музиченко роз'яснив: насправді соцінспектори на місцях постійно перевіряють тих, хто отримує будь-яку державну допомогу - і малозабезпечених, і матерів-одиначок, і т. ін. За його словами, порушення вони знаходять, але трохи (в Мінсоцполітики уточнили: за 2014 р порушників було менше 10 тис. чол., а дані за 2015 р будуть в березні. - ред.).

"Але навіть якщо з'ясується, що субсидія призначена незаконно, або вона повинна бути менше, ніяких штрафів і повернення в подвійному розмірі не буде, - запевнив нас Музиченко. - У першому випадку доведеться повернути виплату, а в другому відбудеться взаємозалік субсидії і переплати. Тобто до погашення переплати людина отримувати допомогу від держави не буде ".

І все ж число одержувачів субсидій може бути обмежене. Як повідомило нам джерело в Мінсоцполітики, готується перегляд положення про призначення соцдопомоги по оплаті компослуг: зокрема, в доходи людей, які претендують на держдопомогу, включать відсотки по депозитах (зараз їх не враховують). Саме тому, на думку президента Украналітцентра Олександра Охріменка, Мінфін і заявив про перевірки.

"У Мінсоцполітики стверджували, що перевіряють доходи всіх претендентів на субсидії. Але технічно в короткі терміни (питання про призначення субсидії розглядається до 3 міс. - ред.) всіх не охопили і зайнялися цим зараз, - пояснив Охріменко. - Тому скоро частина одержувачів позбудеться або вже втратила субсидій. Ну, а коли додадуть доходи по депозитах, права на держдопомогу відберуть ще оціночно у мільйони тих, хто її отримує".

Експерт вважає цей захід вимушеним, оскільки одержувачів субсидій виявилося майже вдвічі більше, ніж планували в Мінсоцполітики: рік тому йшлося про 3-3,5 млн чол. Тому в казні не вистачає грошей для виплат комунальникам. Це, до речі, підтверджують і в Держстатистики: за їхніми даними, бюджет заборгував за субсидованих 14,5 млрд грн, хоча рік тому борг був майже нульовим.

Що така проблема є, визнав і Музиченко. Але, за його словами, нестача поступово погашається, і відключень тепла, води і т. ін. споживачам бути не повинно. А ось старший консультант з питань соцзахисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький прогнозує, що відключення можливі: "Постраждають постачальники тепла і води в невеликих містах, де немає великих запасів грошових коштів: їм за борги відключать струм і газ, і вони будуть змушені припинити опалювати і подавати воду споживачам. Також позбудуться компослуг ОСББ, яким держава не перерахувала грошей за мешканців - одержувачів субсидій".

Втрачає ринки та валютну виручку: Bloomberg з'ясував, на скільки наразі впав російський експорт дизпалива

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:05

Експорт дизельного пального з Росії впав на 25% через атаки безпілотників на НПЗ, повідомило агентство Bloomberg. . Так, згідно з даними аналітичної компанії Kpler, за 10 днів до 13 квітня експорт російського дизеля становив у середньому 0,74 млн бар...

Гривня оновила антирекорд до долара США: Нацбанк підтягнув офіційний курс до біржевого

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:56

За підсумками торгів на міжбанку Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на п'ятницю, 19 квітня, на рівні 39,6037 грн/$. Це новий історичний мінімум, попередній було зафіксовано на початку цього тижня на рівні 39,5737 грн/$. . Водночас курс...