Скрепи лише тихо скиглять: США незабаром обійдуть у видобутку "нафтову наддержаву" - Саудівську Аравію

Ринок вуглеводнів перебуває у передчутті обвалу цін, незважаючи на те, що ще одну нафтову потугу - РФ, очікує різке падіння видобутку після 2020 року.

Ілюстрація:РБК-Украина

Міненерго США продовжує підвищувати прогнози по видобутку нафти в країні десятий місяць поспіль. За новою оцінкою, завдяки запуску родовищ в Мексиканській затоці і розширенню сланцевих проектів за 2017 рік американські нафтовики додадуть на ринок 920 тисяч нових барелів щодня. Про це пише Finanz.ru, передають Патріоти України.

Це на 80 тисяч барелів більше, ніж Міненерго пророкувало в травні, в півтора рази перевищує прогноз, даний в березні (630 тисяч барелів на день), і втричі - оцінку на початку року (310 тисяч барелів).

Незважаючи на те, що ціни на нафту знизилися (з 55 до 45 доларів за барель WTI), нафтова промисловість США виконала річний план Міненерго трохи більше, ніж за квартал.

У травні видобуток перевищив 9,3 млн барелів на день, до кінця року досягне 9,95 млн барелів на добу, а до другого кварталу 2018 го - вийде на рівень 10 млн барелів щодня.

В результаті США піднімуться на друге місце за обсягом видобутку нафти у світі (після Росії) і зможуть обігнати за цим показником Саудівську Аравію. Остання видобуває 9,94 млн барелів на добу і пов'язана угодою ОПЕК +, в рамках якої взяла на себе зобов'язання не збільшувати обсяги виробництва до квітня наступного року.

За два роки обсяги нової видобутку в США будуть в 10 разів більшими, ніж новий попит, прогнозує Міненерго: в результаті буде можливість або скоротити імпорт нафти, або значно збільшити її експорт.

Цей процес почнеться вже в третьому кварталі, йдеться в доповіді: з липня по грудень потреба в закупівлі на зовнішніх ринках впаде на 16% - c 7,2 до 6,08 млн барелів на добу, що стане мінімальним рівнем з середини 1990-х років.

Якщо обсяги імпорту залишаться незмінними, США зможуть збільшити експорт нафти майже до 2 млн барелів на день, що дозволить їм увійти в топ-7 світових постачальників.

На початку червня експорт нафти зі Штатів досяг 1,3 млн барелів на добу, встановивши історичний рекорд.

В ОПЕК поки роблять вигляд, що ситуація в Америці їх не турбує. Генеральний секретар організації Мохамммед Баркіндо говорив у квітні, що Штати "поки навіть не близькі до того рівня, який би викликав занепокоєння ОПЕК". Насправді, це хороша міна при поганій грі, впевнений партнер хедж-фонду Again Capital Джон Кілдафф.

У 2017 році США вперше почали поставки нафти в Азію, нагадує він, додаючи: "ОПЕК виразно з нервовим тремтінням дивиться на те, як сланцеві хлопці займають їх ніші, поки вони скорочують видобуток" в спробі підняти ціни і звести свої кінці з кінцями.

У Кремля проблеми: Експерт із міжнародної економіки дав прогноз, коли у Росії закінчаться гроші на війну

вівторок, 7 травень 2024, 14:49

Держава-агресор Росія вихваляється, що санкції нібито не впливають на економіку, однак вже використала близько половини коштів з Фонду національного добробуту, зокрема і для ведення війни. Втім гроші і в ньому можуть закінчитися вже у 2025 році, переда...

Дефолт України можливий? Гетманцев розповів про найімовірніший сценарій, до якого вже готуються

вівторок, 7 травень 2024, 11:22

Власники євробондів України хочуть, аби Україна поновила обслуговування відповідних зобов’язань із наступного року (мова про суму до 0,5 млрд.дол. процентних платежів щорічно), передають Патріоти України. На фоні цього деякі ЗМІ почали ширити інформаці...