Цього року великодній кошик українцям обійдеться, як мінімум, на 20% дорожче, ніж в минулому році. Виною всьому інфляція, яка найболючіше відбилася на продуктах. З продуктів, що вживаються в Великий пост, найсильніше подорожчали крупи, сухофрукти і соняшникова олія. З непісних продуктів - м'ясо та яйця. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.
Навряд чи ціни відкотяться назад, більше того - до Великодня вартість цих продуктів ще виросте в ціні. Виняток торкнеться тільки деяких видів овочів, зелені та сала - вони коштуватимуть менше, ніж зараз. Сало традиційно дешевшає до літа, а зниження цін на деякі овочі і зелень диктує сезон: свіжі редис, цибуля, петрушка, кріп вже з'являються на українських ринках. Ще трохи і на прилавках з'являться місцева молода морква, горошок, буряк і капуста. Ціни на ці овочі теж знизяться, але швидше за все вже після Великодня.
Труднощі підрахунків
Цікаво, що в Держстаті про зростання цін на продукти харчування поки мовчать. А ще пару місяців назад в цьому відомстві говорили навіть про дефляцію. Однак працівники служби статистики в розрахунках за основу брали найдешевший продукт, але от не враховували його низьку якість. "Ціни на найдорожчі продукти - субпродукти, рибне філе або, наприклад, сир - не збільшилися, і навіть, по деяких позиціях, знизилися. Однак якість теж упала. Філе хека, наприклад, після розморожування перетворюється в кашу", - нарікає домогосподарка Наталія Савченко.
А ось середній ціновий сегмент висока інфляція практично витіснила. Тому "цінова вилка" між верхньою та нижньою планкою на продукти - величезна. Наприклад, якщо три роки тому різниця цін на огірки становила 3-5 гривень (22-25 за кг), то зараз він досягає на 25-30 гривень, різниця по ціні десятка яєць становила 3-5 гривень, зараз - до 10 гривень.
Напередодні Великодня розрив у вартості ще більше збільшитися - супермаркети знову "забудуть" підвезти недорогі продукти харчування, і українцям, що не подбали про закупівлю продуктів про запас - знову доведеться переплачувати.
В очікуванні витрат
У групі ризику опинилися продукти, які можуть подорожчати ближче до Великодня - м'ясо та ковбасні вироби, сири, молочка, помідори і огірки. "Перевізники закладають зростання вартості бензину, підприємці - збільшення зарплат, фермери - добрива і вартість насіння, що сильно прив'язана до курсу долара. Все це диктує зростання цін на кінцевий продукт", - пояснює приватний підприємець, що спеціалізується на продажу овочів, Максим Говорун.
Але навіть зараз ціни на ці продукти відчутно б'ють по кишені: десяток яєць в середньому близько 20 гривень, кіло яловичини без кісточок - від 80 гривень, куряче філе - від 65 гривень.
Кіло редиски - від 25 грн / кг, томати середньої якості - від 37 грн / кг. Зелень (кріп і петрушка) від 5 гривень за пучок, рукола, що стала популярною останнім часом - від 10 гривень за пучок.
Пасок в масовому продажі ще немає, але те, що продається, коштує досить дорого - від 70 гривень. Продавці кажуть, що в цьому році ціна на паски збільшиться незначно - в межах 15 гривень (раніше ціни стартували з 12-ти), можна буде купити невелику паску і в районі 35 гривень (в минулому році ціни на такі паски були в діапазоні 27- 33 гривень). Зате в супермаркетах продаються тематичні фігурки з карамелі і шоколаду - від 50 гривень за одиницю.
У нинішніх цінах, за найскромнішими оцінками, вартість великоднього кошика на сім'ю з трьох осіб без спиртного обійдеться в 350-400 гривень.
Економний підхід
Іншими словами, українцям доведеться за раз викласти майже 10% від середньої зарплати по Україні, або майже третину від мінімальної оплати праці. Чи багато це?
Для порівняння, у жителів ЄС на харчування йде не більше 20% бюджету. Але це не означає, що наші співвітчизники харчуються краще, а говорить лише про те, що в Україні непропорційно високі ціни на продукти по відношенню до середньої зарплати.
Тим не менш, це не стримує наших співвітчизників від глобального підходу до застілля. Адже Великдень - одне з найбільш популярних в українців свят в році.
Однак через кризу деякі українці все ж стали економнішими підходити до витрат на свята - так, деякими продуктами вони запасаються заздалегідь: закуповують яйця, борошно, цукор, сухофрукти і спиртне. В цьому році відпочивати і святкувати наші співвітчизники будуть 4 дні поспіль, адже Великдень випадає на травневі свята. А це, як мінімум, на 15% збільшить витрати на стандартні святкові закупівлі українців.
Скільки коштували основні продукти до свят Великодня останні чотири роки?
Продукти |
Пасха 2013 |
Пасха 2014 |
Пасха 2015 |
Пасха 2016 |
Паска |
11 грн |
15 грн |
30 грн |
30-35 грн |
Помідори (1 кг) |
25 грн |
30-35 грн |
35-55 грн |
37-65 грн |
Огірки (1 кг) |
22-25 грн |
30 грн |
35-50 грн |
30-60 грн |
Свинина |
50 грн |
55-57 грн |
65-80 грн |
75-90 грн |
Яловичина |
55 грн |
57-65 грн |
70-90 грн |
80-110 грн |
Яйця (десяток) |
9-11 грн |
11-15 грн |
13-18 грн |
15-25 грн |
Творог (1 кг) |
28-30 грн |
35-40 грн |
37-45 грн |
40-55 грн |
Молоко |
10 грн |
11 грн |
11 — 11,5 грн |
12-15 грн |
Від 1 січня 2025 року педагогічні працівники середніх шкіл почнуть отримувати щомісячну доплату в розмірі 1 300 грн, а від 1 вересня сума збільшиться до 2 600 грн. Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів України №1286, передають Патріоти України....
В енергосистемі зберігається значний дефіцит, і ситуація в ній змінюється - можливі зміни в застосуванні заходів обмеження світла. Про це повідомляє пресслужба НЕК "Укренерго", передають Патріоти України. Зазначається, що зараз українська енергосистема...