"Турецький потік" поставит Анкару в залежність від Москви, – екс-посол

Однак першими у разі інтриг Кремля можуть постраждати жителі Стамбула, а не самої турецької столиці.

"Турецький потік" може зробити заручниками жителів Стамбула. Фото: iPress.ua.

Запуск газопроводу "Турецький потік" поставить Туреччину у вкрай залежне становище перед російською стороною, пише в своїй статті для ZN.UA колишній надзвичайний і Повноважний Посол України в Туреччині Сергій Корсунський. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із його міркуваннями.

Автор вказує, що реалізація даного проекту суперечить інтересам як дружніх Анкарі країн (України, Румунії і Болгарії), так і самої Туреччини. "Запуск "Турецького потоку" не просто позбавить дружні для Туреччини країни - Україну, Румунію і Болгарію - транзитних платежів, він поставить Туреччину в украй залежне становище, адже газ з тієї "труби" споживається в основному в Стамбулі. Досить з волі однієї людини в зимовий період перекрити цей газ або, як це сталося одного разу з Туркменістаном, на маршруті трапиться аварія, і колапс в Стамбулі неминучий", - йдеться в статті.

Корсунський підкреслює, що РФ раніше вже відмовляла Туреччині в поставках додаткових обсягів газу взимку 2011-2012 рр., коли температура в Стамбулі опустилася до рекордних позначок. За його словами, тоді на виручку прийшла Україна. За відсутності технологічного газу в трубопроводах діючого маршруту повторити подібне буде неможливо.

Автор вказує на те, що "Турецький потік" не приведе до здешевлення палива для турецьких споживачів, оскільки даний проект є комерційним, і на його фінансування буде витрачено не менше 9 млрд євро.

"Ці гроші потрібно повертати, оскільки російська економіка в умовах санкцій давно забула про те, що таке економічне зростання. Можливо, на якомусь етапі Росія демонстративно "скине" з ціни на газ обіцяні 10,25%, проте потім все поверне сторицею, оскільки рівень її присутності на турецькому ринку стане просто загрозливим, як і можливості для маніпуляцій", - підкреслює він.

Корсунський також вважає, що "Турецький потік" не допоможе Туреччині стати транзитною країною. "Чи не для того Росія обходить Україну, щоб створити собі новий головний біль у вигляді "транзитера" Туреччини. Тим більше що турки самі заявили про небажання інвестувати в другу, європейську гілку "Турецького потоку". "Газпром" її побудує сам, навіщо ж Москві давати в руки режиму натівської, а значить, ворожої країни інструмент політичного і економічного тиску? Дивно, що в Анкарі цього не розуміють", - підсумовує автор.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...