Усе решта - піар і пусті обіцянки: Україна повернула з вкрадених Януковичем мільярдів... лише 300 доларів

Уряд пишається виділенням чергового траншу МВФ. Але ж, якщо б повертали вкрадене, то і позичати, можливо, не довелося б.

Ілюстрація: ЖЖ50 мільйонів євро Україна фактично подарувала Латвії. На рахунках її банків зависли гроші так званої сім'ї Януковича, яка роками виводила туди капітали, повідомляють Патріоти України з посиланням на Подробиці. Тепер для Генпрокуратури майже що тест на профпридатність: повернути їх назад. Але ось чи вийде?

Повернути вкрадені мільйони спробували тільки латиші. І тільки в свій бюджет. За два з половиною роки Генеральна прокуратура України не довела, що заарештовані кошти в латвійських банках мають відношення до оточення Януковича.

"На жаль, ми не отримали інформацію, що підтверджує, що ці гроші були вкрадені у держави і повинні бути повернуті в Україну", - говорить Еріксен Кальнмайерс, генеральний прокурор Латвії.

Латвію іноді називають пральнею Європи. Брудні гроші нерідко відмиваються через її банки. Гроші люблять тишу. Саме латвійську банківську тишу особливо цінувало оточення Януковича. Про це вперше заявив генпрокурор Ярема. Ще 2 роки тому.

"На рахунках Латвії заморожено 49 мільйонів доларів українського політика Сергія Арбузова і 32 мільйони доларів і 72 мільйони швейцарських франків депутата Юрія Іванющенка", - говорить Віталій Ярема, генеральний прокурор України (2014-2015).

Матісс Арніканс - журналіст програми Defactо - провів власне розслідування. Він розмотав українсько-латвійський грошовий клубок. У списку арештованих рахунків ще й гроші молодоолігарха Курченко. Його латиські багатства поки підраховують.

"Ті суми, які, конфісковані на користь латиського бюджету в порівнянні невеликі - пару сотень тисяч доларів і євро. Але як я розумію, з джерел латвійських органів, є ще інші гроші", - говорить Матісс Арніканс.

Українці особливо не намагалися забрати заарештовані активи з українським корінням. Факт, який дивує латвійського журналіста. "До сих пір розслідування, немає підозрюваних. Взагалі це пов'язано з тим, що українська влада не надала інформацію, що гроші, які заарештовані, належать трьом особам", - говорить Матісс Арніканс.

"Рахунки тих чи інших фірм вони оформлені на деяких інших осіб - відповідно зв'язок з Арбузовим або кимось іншим вимагає деякого уточнення і доказів", - говорить Євген Єнін, заступник генерального прокурора України.

Підключається і президент Порошенко. Він має намір провести переговори зі своїм латвійським колегою про повернення вкрадених грошей. "Латвійські колеги підтвердили нам, що вони готові в повній мірі працювати з українським урядом", - говорить Євген Єнін.

Скільки часу знадобиться для повернення грошей. Прокурори тільки розводять руками. Але це лише мала частина, яка випала з дірявих українських кишень. "Режимом Януковича за неповні чотири роки було виведено з країни і вкрадено з держбюджету від 20 до 330 мільярдів доларів", - говорить Павло Петренко, міністр юстиції України. Капітали осіли на рахунках в різних країнах. Але ось, що повернули?

"В бюджет України тільки повернуто на сьогодні 8000 гривень, тобто 300 доларів, а тепер хто не зробив свою роботу: уряд не діяв, колишні керівники ГПУ абсолютно нічого не зробили", - говорить Валентин Наліваченко, глава СБУ.

Наприклад, минулорічний скандал: ГПУ не висунула вчасно підозру колишньому міністру екології Злочевському. Британський суд зняв арешт з його рахунків. Україна втратила шанс повернути 23 мільйони доларів.

"Така доля чекає надалі всі заарештовані за кордоном активи українських чиновників, а їх досить багато, оскільки через бездіяльність, якщо таких правоохоронців не притягатимуть до кримінальної відповідальності", - говорить Олена Щербак, представник Transparancy International.

Або інший випадок: два місяці тому Ліхтенштейн розморозив 13 млн франків на рахунках судді Вищого господарського суду Артура Ємельянова, наближеного до тієї ж сімейки Януковича. Причина все та ж - Україна не надала доказів, що гроші мають незаконне походження. Після латвійської історії генпрокурор Луценко розпорядився провести перевірку, чому не діяв колишній заступник генпрокурора Віталій Касько. Він курирував міжнародний напрямок

"Буде покараний якийсь стрілочник, який-небудь Вася, Петя або дівчинка Галя, яка, там, вчасно марки не наклеїла і не відправила конверт. Але справа не в цьому, справа в тому, що свідомо гальмувалася, при колишньому генпрокурора, свідомо гальмувалася вся процедура", - говорить Дмитро Тупчієнко, юрист-міжнародник.

Ціни на газ злетять? Глава "Нафтогазу" розповів, до якого тарифу готуватися населенню

понеділок, 29 квітень 2024, 11:30

Україна перебуває у складних умовах через повномасштабну війну, зокрема, сильно постраждала енергетика. Яких тарифів на газ варто очікувати населенню, розповів голова правління НАК "Нафтогаз" Олексій Чернишов в інтерв'ю для "Подробиць", передають Патр...

Долар по 50 грн? У Мінекономіки пояснили, чого чекати від курсу найближчим часом

понеділок, 29 квітень 2024, 9:58

У Міністерстві економіки очікують, що у 2027 році обмінний курс долара в Україні може сягнути 49,6 грн. Таким чином, у міністерстві прогнозують значну девальвацію гривні протягом найближчих років - наприклад, прогнозний курс, "записаний" урядом у бюдже...