Затягнути пояси: Українців попередили про тарифний "апокаліпсис" (фото, відео)

Навіщо МВФ вимагає від України підвищення тарифів на блакитне паливо? Давайте розбиратися.

Ілюстрація: 24tv.ua

Українська влада може переглянути тарифи на газ, опалення та гарячу воду. Відомо, що МВФ вимагає від України підвищення цін на газ. У результаті це може призвести до подорожчання більшості комунальних послуг. Давайте розбиратися, чому українські споживачі переплачують за ЖКП, а субсидії - з'їдають бюджет, повідомляють Патріоти України.

Поляки витрачають енергоресурси в шість разів ефективніше українців, повідомили в "Нафтогазі". І субсидії тільки погіршують ситуацію. Так, українці з комунальними знижками витрачають приблизно в два рази більше газу, ніж ті сім'ї, які платять за блакитне паливо самостійно. Днями Рахункова палата України презентувала результати аудиту. Чиновники прийшли до висновку: витрати на субсидії ростуть з кожним роком, збільшується і борг держави перед постачальниками комунальних послуг.

Як відомо, підприємства нараховують плату субсидиантам з урахуванням знижки, а після цього держава має їх компенсувати. Як заявили в Рахунковій палаті, станом на початок року країна заборгувала постачальникам понад 26 млрд грн. Відмовитися від фінансування "комунальних знижок" не можна, проте скоротити витрати необхідно.

"На підставі вибіркового моніторингу встановлено, що держава сплачує відповідним постачальникам послуг, в середньому у семи областях, які перевірялися, до 30% більше в тих випадках, де немає лічильника і застосовуються показники норм споживання, ніж там, де лічильник є", - зазначили у Рахунковій палаті.

Тобто, якщо надавати субсидії не на норматив, а компенсувати той обсяг комунальних послуг, який насправді використовували, можна значно скоротити витрати. Так, чинна програма передбачає, що українцям нараховують знижки на соціальний норматив. Тобто, якщо родині належить 10 кубів газу, їм нарахують субсидію на такий обсяг блакитного палива, навіть якщо вони витрачають всього 3 куба. "Зекономлені" кубометри переносять на наступний місяць, а за підсумками сезону - списують.

Як говориться в презентації результатів аудиту Рахункової палати, українці в тарифі на тепло оплачують 14,5% втрат у мережах. Тобто якщо модернізувати інфраструктуру, то опалення може подешевшати приблизно на 10%.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...