Зміни на ринку електроенергії: Що означає новий закон для звичайних споживачів

​Нові правила запрацюють з 1 липня 2019 року.

Ілюстрація:http://dt.ua/

Сьогодні, 13 квітня, Верховна Рада ухвалила закон про ринок електроенергії: за нього проголосували 277 народних депутатів. Закон визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електроенергії і регулює відносини, пов'язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем та постачанням. Журналісти ТСН з'ясували, що це означатиме для звичайних домогосподарств, інформують Патріоти України.

Загалом є п'ять джерел, з яких ми отримуємо електроенергію: дорогі - теплоелектроцентралі та відновлювальні джерела, дешевші за ціною - теплоелектростанції, і найбільш дешеві - атомні та гідроелектростанції.

Зараз держава виступає монополістом - електроенергію з цих різних джерел продає нам через приватні обленерго за усередненою ціною. Ціна є непрозорою, а споживач не має права вибору.

На зміну монополії має прийти ринок: щоб постачальники конкурували між собою, а споживачі могли вибрати найвигідніший тарифний пакет. Постачальники сформують свої пропозиції і через посередників будуть пропонувати їх. Обленерго залишаться тільки власниками мереж і їм платитиметься абонплата.

Ринок електроенергії має запрацювати з 1 липня 2019 року.

За цей закон сьогодні проголосували 277 народних депутатів практично з усіх фракцій. Категорично проти була лише "Батьківщина", яка вважає, що на вільному ринку споживач буде ще менше захищений, аніж зараз.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...