Зміни на ринку електроенергії: Що означає новий закон для звичайних споживачів

​Нові правила запрацюють з 1 липня 2019 року.

Ілюстрація:http://dt.ua/

Сьогодні, 13 квітня, Верховна Рада ухвалила закон про ринок електроенергії: за нього проголосували 277 народних депутатів. Закон визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електроенергії і регулює відносини, пов'язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем та постачанням. Журналісти ТСН з'ясували, що це означатиме для звичайних домогосподарств, інформують Патріоти України.

Загалом є п'ять джерел, з яких ми отримуємо електроенергію: дорогі - теплоелектроцентралі та відновлювальні джерела, дешевші за ціною - теплоелектростанції, і найбільш дешеві - атомні та гідроелектростанції.

Зараз держава виступає монополістом - електроенергію з цих різних джерел продає нам через приватні обленерго за усередненою ціною. Ціна є непрозорою, а споживач не має права вибору.

На зміну монополії має прийти ринок: щоб постачальники конкурували між собою, а споживачі могли вибрати найвигідніший тарифний пакет. Постачальники сформують свої пропозиції і через посередників будуть пропонувати їх. Обленерго залишаться тільки власниками мереж і їм платитиметься абонплата.

Ринок електроенергії має запрацювати з 1 липня 2019 року.

За цей закон сьогодні проголосували 277 народних депутатів практично з усіх фракцій. Категорично проти була лише "Батьківщина", яка вважає, що на вільному ринку споживач буде ще менше захищений, аніж зараз.

Потужний удар по експорту: Росія втратила близько 600 тисяч барелів через удари України по НПЗ - бізнесмен

понеділок, 18 березень 2024, 21:30

Близько 600 000 барелів щоденних нафтопереробних потужностей Росія втратила внаслідок ударів українських безпілотників, розповів генеральний директор Gunvor Group Ltd. Торбйорн Торнквіст. Про це повідомляє Bloomberg, передають Патріоти України. Він заз...

В Україні підвищать пенсії, але пощастить не всім: Що треба знати

понеділок, 18 березень 2024, 19:30

Окрім того, що в Україні зростуть пенсії за вислугу років, наприкінці березня підвищення розміру виплат слід очікувати ще деяким групам українців, передають Патріоти України. В Суспільному повідомляють, що пенсії в Україні перерахували через підвищення...