Брязкання зброєю: Навіщо Москва стягнула війська до українського кордону, - експерт

Кремль демонстрацією "величі російської армії" намагається натиснути на Україну перед черговим раундом переговорів в "нормандському" форматі.

РФ проводить військові навчання біля українського кордону. Ілюстрація:www.bbc.com

Росія 8 лютого почала військові навчання біля кордонів з Україною. Одночасно, бойовики на Донбасі нарощують кількість обстрілів сил АТО. На думку головного редактора сайту "Інформаційний спротив" Юрія Каріна, РФ "брязкає зброєю", намагаючись натиснути на Україну перед черговим раундом переговорів в "нормандському" форматі. Насправді ж, сказав військовий експерт в інтерв'ю Апострофу, Росії потрібно звернути увагу на ситуацію в Сирії, яка поступово погіршується, передають Патріоти України.

- У понеділок Російська Федерація почала масштабні навчання біля кордонів з Україною. Крім того, минулого тижня військові навчання біля кордонів з нашою країною провела Білорусь. Одночасно відбувається активізація обстрілів проросійськими бойовиками позицій української армії. Що це означає?

- Деякі речі дійсно взаємопов'язані. Брязкання залізом біля наших кордонів пов'язане з навчаннями, які відбуваються на території ЛНР і ДНР. Ось, наприклад, кидають вони 6-й окремий механізований полк, яким раніше командував убитий Павло Дрьомов, зі Стаханова в Перевальськ.

Там вони їздять на полігон, обстрілюють, а потім переміщуються в Горлівку, де вже ведуть вогонь по позиціях наших військ. Таким чином, в Горлівці відбувається бойове злагодження у умовах, наближених до бойових.

І хоча українські війська не відповідають їм в повній мірі, але втрати бойовики все одно несуть. Що стосується Білорусі, то тут двояке враження. Можливои, Олександр Лукашенко і намагається віддати якусь данину Росії, але він уже бачить, що з Москвою йому не по дорозі. Бацька заграє з Євросоюзом і МВФ. Він хоче, щоб з нього зняли санкції, щоб йому стали тиснути руку в Європі.

- У чому полягає цей взаємозв'язок? Росія хоче показати свою силу перед новою зустріччю в нормандському форматі, яка запланована на 13 лютого?

- Люди в Кремлі не придумали нічого кращого, ніж перед будь-якими переговорами показувати свою силу і міць. Мовляв, якщо ви не підете на наші умови, ми можемо зробити те і те. З цією метою, після початку анексії Криму, біля нашого кордону базується близько 70 тисяч російських військовослужбовців.

Їх чисельність не змінюється. Якщо відведуть один який-небудь батальйон, то обов'язково заведуть новий. Але це брязкання зброєю, не більше того. Тим більше, що у Путіна виникли серйозні проблеми в Сирії. Ось йому і потрібно перевести інформаційний фон в своїй країні на якісь більш райдужні речі.

- А чим закінчиться справа в Сирії?

- За Сирією треба спостерігати. Ряд країн - Туреччина, Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати - висловили готовність взяти участь в наземній операції. Це означає, що російська авіація вже не зможе безкарно бомбити територію Сирії. Не виключені зіткнення "гібридних" російсько-асадовських військ з озброєними силами інших країн. А світ і так проти Путіна погано налаштований.

- Виходячи з цих ризиків, Путіну доведеться виводити війська з Сирії?

- А навіщо їх виводити? У Кремлі колись думали про людей? Їх можуть залишити на забій.

- Але це дуже дороге задоволення - взяти все і кинути. Тільки одне авіаційне угрупування налічує близько 40 літаків.

- Літаків у Росії теж багато. До речі, пішли повідомлення про те, що в ІДІЛ з'явився зенітно-ракетний комплекс "Квадрат". Тепер прольоти над територією, які, можливо, займуть коаліційні сили, теж будуть небезпечні для російської авіації. Не кажучи вже про нанесення ударів по цій території.

- Що стосується втрат, які несуть бойовики ... Не так давно військова розвідка оприлюднила інформацію про те, що в 2016 році на Донбасі загинули 42 військовослужбовці російської армії, а в 2015 році втрати росіян в Україні склали 627 убитими і 2155 пораненими. Це реальні цифри?

- Я думаю, що так.

- А скільки людей втратили бойовики?

- Якщо російські військовослужбовці ще проходять по якихось наказах, то бойовиків ніхто не рахує. Останній рік ми знаходимося в обороні, відбиваючи їх атаки. Співвідношення втрат - 1 до 5, в кращому випадку.

Маючи Мар'їнку та кілька інших випадків невдалих наступів, коли їх втрати обчислювалися сотнями, ці цифри цілком адекватні. Це стосується тільки бойових втрат, не кажучи про смерті внаслідок ДТП, п'яних бійок і різних хвороб.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...