Чи були волинські події геноцидом? - авторитетний український історик відізвався на рішення польського Сенату

Болісний процес примирення двох націй знов опинився під питанням. Криваві події минулого можуть загострити дискусію хто більше винен, на втіху спільному ворогу.

Станіслав Кульчицький. Фото:www.ukrinform.ua

Рішення, ухвалене Сенатом Польщі про визнання Волинської трагедії геноцидом поляків, не можна назвати виваженим. Під час всього україно-польського протистояння постраждали обидва народи. Таку думку в коментарі Обозревателю висловив завідувач відділом Інституту історії України НАНУ Станіслав Кульчицький, повідомляють Патріоти України.

"Це питання порушується напередодні кожної круглої дати Волинської трагедії, але досі воно не набувало такої гостроти", - сказав він.

"Власне, мова йде про державні акції. Геноцид не може бути справою якоїсь партії, якоїсь політичної сили, якоїсь армії, у цьому випадку Української повстанської армії. Навіть за своїми масштабами", - зауважив історик.

Кульчицький заявив: "Це була етнічна чистка, це зрозуміло, і ми це визнаємо. Дуже багато поляків загинуло одномоментно протягом буквально кількох днів". Водночас він нагадав про те, що "до цього протягом декількох років загинуло стільки ж українців".

Таким чином, "тут потрібні виважені рішення, але рішення, ухвалене польським Сенатом, не було зваженим", - констатував історик.

У цьому контексті він звернув увагу на політичну сторону питання, зокрема, прихід до влади в Польщі радикальних сил. Як пояснив історик, для політиків не має значення, "що було насправді", для них головне, "щоб за них голосували люди", а більшість поляків як і раніше сприймають ті історичні події досить гостро.

Кульчицький додав, що історичні дослідження з тієї чи іншої теми не гарантують, що суспільство швидко змінить своє ставлення до них.

"Ще у 2005 році ми в Академії наук вирішили проблему ОУН-УПА, яка була проблемою з наукової точки зору. Але досі настрої в українському суспільстві щодо Бандери, ОУН і УПА дуже різні. Тому наукові досягнення - це одне, а національна пам'ять - це щось інше. Зрозуміло, що треба цю пам'ять повертати в бік об'єктивного висвітлення істориками подій, але це не відбувається швидко. А щодо старшого покоління - то, напевно, воно вже не буде змінювати свою точку зору", - припустив історик.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...