До всіх добровольчих та волонтерських об'єднань: На Буковині лісові браконьєри знищили водоспад "Ворота", що входить в ТОП природних "чудес України"

Не в Києві лише медом намазано! Доки в Києві тривають усілякі протести, внутрішній ворог тихою сапою нищить майбутнє України. І в "бурштиновому" Поліссі, і в Карпатських горах. На Буковині природній водоспад засипали, щоб вивозити ліс.

Водоспад "Ворота" влітку. Ілюстрація:times.cv.ua

У Чернівецькій області знищили водоспад "Ворота", перетворивши його в дорогу для транспортування лісу. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Версії.

Каскад з 7-ми унікальних дивовижної краси буковинських Смугарських водоспадів різної сили і висоти на відстані 2-х кілометрів один від одного, від 3-х до більше 18-ти метрів заввишки, розташовані на річці Смугарів неподалік від Розтоки на Путильщині. Вони стали улюбленим місцем екотуризму, відпочинку як буковинців, так і туристів з інших регіонів. У конкурсі "7 чудес України" цей ландшафтний заказник увійшов в ТОП-10 дев'ятим.

У минулому році любителі природи і активісти громадського об'єднання "Карпатські стежки" промаркували туристичний маршрут до водоспадів, зробили лавочки, інформаційні стенди, щаблі.

Тепер навіть початківець не заблукає цими повними краси карпатськими стежками, але що він там побачить? Ще 23 січня водоспад "Ворота" був у нормі, повідомив турист і активіст Олег Стоцький. Але коли приїхав туди в лютому, побачив водоспад вже засипаним. А через русло річки - власне через сам водоспад - вивозили ліс.

Обурений Стоцький звернувся до депутата ВР Івана Рибака з дуже гострими словами: "Ці тварини, які знищують Карпатські ліси, ні перед чим не зупиняться, поки їх не почнуть вішати на ялинках, які ще залишилися в горах. У мене велике прохання: розберіться в ситуації і з'ясуйте, хто знищує буковинські водоспади. Тим більше, що таке нахабство відбувається у вашому окрузі ".

Стоцького підтримав відомий мандрівник Олексій Пономаренко. І саме у нього в Facebook з'явилася вражаюча відповідь народного депутата, законодавця Івана Рибака.

Іван Рибак: "Питання вивчив, дізнався хто і що там робить. У найближчі дні можна буде побачити відновлений водоспад і ще" туристичні лавочки ". Взяв під контроль, відповідаю. Що стосується порушень, то дозволи, як мене запевнили, видані відповідно до чинного законодавства України. При можливості після оприлюднення поширю. Законність їх видачі вивчу. Дякую громаді за пильність".

Як нардеп, колишній завідувач чернівецького управління екології, вивчив це питання і хто і від кого отримав дозволи, громадськості досі не відомо. І все ж, напевно, він дізнався, хто і що там робить, хоча і не оприлюднює. Зате вже знає про "туристичні лавки", установку яких контролюватиме. А про те, що мова йде про порушення Закону України про природно-заповідний фонд - мовчок, хоча це природоохоронна територія займає площу 38,5 га.

Небайдужий до збереження природи депутат Путильської райради Микола Бонкало почав пошуки винуватця екологічної катастрофи. Оскільки даний заказник знаходиться у веденні Розтоківскої сільради, він звернувся до її голови Марії Джуряк, яка зазначила, що ДП "СЛАП "Карпатський держспецлісгосп" не звертався до сільської ради із заявою і нічого не погоджував щодо своєї діяльності на території заповідної зони.

У той же час в газеті "Погляд" голова сільради Джуряк заявила: "Цей водоспад розташований на території нашої та Підзахарічівскої сільських рад, але розпоряджається ним держлісгосп. Ми нічим допомогти не можемо, бо дозвіл на засипання водоспаду віддали вони". А ще Джуряк стверджує, що люди дуже обурені тим, що сталося.

Чому ж так двояко висловлюється сільський голова? Може, не просто "за так" ?! Адже в редакції є копії двох документів, які свідчать, що саме Розтоківска сільрада відповідає за збереження ландшафтного заказника місцевого значення "Буковинські водоспади".

У документі під назвою "Зобов'язання землекористувача" написано: "Розтоківска сільрада дає згоду взяти під охорону ландшафтний заказник місцевого значення "Буковинські водоспади". І зобов'язується не допускати забруднення, засмічення промисловими і побутовими відходами, зміни природного рівня водного горизонту і гідрологічного режиму, штучної зміни русла, порушення берегів, заплави, проведення робіт, які спричинять обміління водойм".

Інший документ, перший примірник якого зберігається в Розтоківскій сільраді, а другий і третій - в департаменті екології та туризму Чернівецької ОДА та Путильської райекоінспекціі, називається "Охоронне зобов'язання" і видано воно Мінприроди України.

Отже, перший чиновник, який допустив, м'яко кажучи, екологічні проблеми на своїй території і ще й переклав відповідальність "з хворої голови на здорову" - це сільський голова Марія Джуряк. Втім, на нашу думку, не виявив особливого бажання навести порядок на своєму окрузі і нардеп Іван Рибак. Тому провини з нього теж не знімаємо, тому що до "народного захисника" зверталися за допомогою, якої не отримали. Мабуть, лісові вигоди багатьом затьмарили очі.

У Чернівецькому обласному управлінні лісомисливського господарства, додзвонитися до якого було дуже складно, запевнили, що все в рамках закону, бо водоспади, мовляв, засипали тільки на певний період, поки перевезуть сухостій. А далі високопоставлені лісівники хитро сформулювали і подали для ЗМІ: "ДП "СЛАП "Карпатський держспецлісгосп" передбачив санітарно-оздоровчі заходи, проведення яких погоджено з Департаментом екології та туризму Чернівецької ОДА. В їх рамках ліквідуються сухостійні насадження, які є загрозою для здорового лісу". Ба! Про водоспад ні слова - ніби й не було!

Хто саме здійснює "заготовку і вивезення сухостою", з'ясувати не вдалося. Це прізвище замовчується на всіх рівнях. Але в.о. голови держлісмисгоспу Роман Череватий сказав, що його служба не несе відповідальності за Смугарські водоспади, оскільки вони знаходяться під юрисдикцією сільської ради села Розтоки та, за словами директора спецлісгоспу Василя Бурака, сама голови сільської ради і представники Путильської РДА виходили на місце. Щодо водоспаду, то після вивезення лісу він буде відновлений. Принаймні так Череватому пообіцяв той же Василь Бурак. І нікому немає діла, що це буде вже водоспад не природний, а штучний.

Натомість директор департаменту екології та туризму Ярослав Когутяк ні сном ні духом не знав ні про які узгодження. "З нашою службою ніхто і нічого не погоджував", - заявив він. - Хоча в ЗМІ пройшла фейкова інформація про те, що нібито саме департамент дав згоду на ці роботи". Тому згадаємо слова депутата ВРУ Рибака:" Що стосується порушень, то дозволи, як мене запевнили, видані відповідно до чинного законодавства України". Тобто на порушення є необхідні дозволи?

Так само "рожево" оцінює ситуацію і голова РДА: колишній податківець Микола Савчук на звернення депутата райради Бонкала відповів, що незабаром все буде так, як раніше, і ще краще - будуть вам і столики, і лавочки ... Начебто справа тільки в тому, щоб посидіти на березі за чаркою ...

Словом, чим далі в ліс - тим більше дров. Чим вище чиновник, тим холодніший він до того, що повинен охороняти. А все тому, що немає у нас ні GPS-моніторингу, ні електронного обліку деревини. Кажуть ще, що вирубуються не тільки сухостійні насадження. А як цьому перешкодити, коли відсутнє маркування кожної колоди? А на сайті лісового господарства не позначений сорт, ні діаметр кожної колоди та ще й відсутній спеціальний маркер зі штрих-кодом. Тоді як електронний облік, паралельно з паперовим, міг би зняти багато проблемних питань. А поки ліс як возили, так і возять. Ешелонами.

За словами президента Всеукраїнської асоціації деревообробних підприємств Дмитра Артемчука, лісові господарства "прибідняються", тому що в дійсності їх рентабельність становить від 200 до 600%. І, звичайно, були і кошти, і можливість для того, щоб поставити над водоспадом дерев'яний міст, а не засипати його, порушуючи екологічне законодавство. Так, це було б трохи дорожче. Але не можна бути настільки жадібними, щоб засипати кришталево чисту воду гірського водоспаду! За це річка Смугарів може і помститися людям ...

Хотілося б все ж дізнатися, хто ж нестиме відповідальність за порушення Закону України "Про природно-заповідний фонд". Адже ст. 64 передбачає дисциплінарну, адміністративну, цивільну або кримінальну відповідальність.

Крім того, прикро, що після скасування природоохоронної прокуратури на Інтернет-сторінці Чернівецької обласної прокуратури відсутнє навіть прізвище прокурора, відповідального за адміністративні правопорушення екологічного законодавства.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...