Експерт пояснив, чому здорове харчування шкідливе... для здоров'я

В гонитві за здоров'ям уникайте помилок.

Днями у рамках 15х4 - серії некомерційних заходів у Києві та Харкові для фанатів науки і лекторів відбулася зустріч «ЗСЖ. Депресія. Хвороби. Вакцинація». У затишних стінах Хармсу Аліса Власенко розповіла про шкоду здорового способу життя, зазначають Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости.

Коли я чую про здоровий спосіб життя чи, зокрема, про здорове харчування, я думаю про смішні салатики (далі - ЗСЖ). Насправді я вас трішки обдурила, бо моя лекція не зовсім про здоровий спосіб життя, а про те, що у нас вважається здоровим способом життя (і насправді ним не є, радше - хитрощами маркетологів).

Що таке ЗСЖ? Загалом це зрозуміло, але варто зробити акцент на тому, що це поняття вигадане для здорових людей. А для людей із певними захворюваннями передбачені рекомендації лікаря, а не ЗСЖ. Тому ЗСЖ в загальному розумінні може таким людям навіть нашкодити.

Здоров'я людини більш ніж наполовину залежить від її способу життя. Це важливо. По-перше, бо так сказала Всесвітня організація охорони здоров'я, а по-друге, я не люблю лікувати людей з інсультом, діабетом чи ожирінням, бо це важко.

Що ж є детермінантами здоров'я у розуміння людей? Від медицини залежить близько 10%, а ось залежність від способу життя збільшується з віком. Що ми старші, то більше наш спосіб життя впливає на наше здоров'я. Крім цього, ЗСЖ, як не дивно, дуже залежить від освіти.

Для початку треба визначитися, хто ми і що нам варто їсти. На картинці праворуч зображена корова, яка має чотири шлунки. Її кишківник порівняно з рештою тіла дуже великий. У людини й кота він коротший (знову таки, порівняно з довжиною тіла). Кішка, як і ми, має тільки один шлунок; вона, як і ми, не в змозі перетравити рослинні волокна. З цього можна зробити висновок, що й для нас більш адекватним буде харчування, подібне до котячого, а не коров'ячого. Однак, хоч ми й не можемо повноцінно переварювати рослинні волокна, вони відмінно впливають на нашу моторику - посилюють її.

Вегетеріанство

Цей вид нетрадиційного харчування дійсно допомагає знизити ризик появи певних захворювань. Тим не менш, у нашій країні це дорого. Крім того, потрібно більш чітко формулювати свій раціон, щоб одержати все необхідне для повноцінного харчування.

Деякі особливості рослинної їжі не дозволяють їй бути настільки ж біодоступною, як тваринна їжа. Наприклад, якщо із м'яса ми можемо засвоїти до 30% того заліза, яке в ньому міститься, то із рослинної їжі - не більше 3%

Тому нам фізично треба їсти більше. І, звісно ж, м'ясо є більш адекватною їжею у випадку людей, що зайняті в енергетично затратних видах діяльності. Тож вегетеріанський раціон не підійде полярникам.

Навіть веганство, (відмова від їжі тваринного походження, а також невикористання у побуті речей тваринного походження) передбачає вживання деяких харчових домішок. Тобто за умови розумного планування можна підібрати для себе відносно нормальний раціон (якщо ви - здорова людина).

Але виникає запитання: якщо до мене у стаціонар потрапить веган? Як я його лікуватиму, якщо більшість препаратів тестувалися на тваринах? Я маю фізрозчин та гомеопатію типу екстракту фіалки. І це, власне, все. Деякі препарати взагалі тваринного походження. Як я можу їх застосовувати?

Дієти

Дієти - надзвичайно шкідливі. Що більш одноманітний раціон дієти, то вона небезпечніша. Просто тому, що так ви вводите свій організм у дефіцитний стан, чим викликаєте нестачу заліза, деяких вітамінів, білка. Дефіцитний стан порушує обмін речовин, який потім доведеться тривалий час відновлювати.

Ті ж, хто випробував на собі дієти, здебільшого кажуть про те, що потім втрачені кілограми повертаються назад.

Шлаки

Їх у нашому організмі немає. У зв'язку з цим треба згадати два методи обстеження - ректороманоскопію та колоноскопію. Це методи, де за допомогою зонду лікар може побачити стан слизової оболонки товстого кишківника.

Є ще гідроколоноскопія (або гідроколонотерапія), процедура, в процесі якої кілька десятків літрів води заливають у кишківник і вимивають звідти ваших найкращих друзів. Але ж ваші найкращі друзі живуть і вмирають для вас. Вони беруть участь у формуванні вашого імунітету, а також самі атакують ваших ворогів, якщо ті потрапляють до кишківника. Це, звісно ж, бактерії, що «мешкають» у товстому кишківнику. Вони навіть продукують для вас частину вітамінів, зокрема вітаміни групи В. Тому я вважаю, що така процедура небезпечна не тільки для деяких людей з органічними захворюваннями слизової оболонки товстого кишківника, а й для всіх у принципі. Адже наша мікрофлора формується тривалий час, і її порушення може призвести до неприємних наслідків.

Терапевтичне лікування жовчного міхура

Будова жовчного міхура

Мені справді сумно через те, що є люди, які не просто знущаються над собою, а й радять робити так само іншим. Суть цього методу виведення камінців із жовчного міхура в тому, що людина спочатку голодує один день чи п'є яблучний сік, а потім п'є десь півсклянки оливкової олії та сік лимона. А потім це все запиває ще сульфатом магнію та чекає. У людини виділяються камінці. Ті, хто пропагандує подібну дієту, вважають, що ці камінці з жовчного міхура. Але це неправда.

Ці штуки спливають на поверхню води. Всі камінці, навіть холестеринові, досить щільні, щоб осідати на дно будь-якої посудини. Так відбувається не тільки у воді, а й у більш щільній субстанції, як у нашому жовчному міхурі.

Насправді, така річ шкідлива не тільки тому, що змиває мікробіоту товстого кишківника. Вона ще більш небезпечна для хворих на калькульозний холецистит. Так, дійсно, деякі камінці можна вилікувати терапевтично, а не хірургічно. Але якщо раптом у процесі такого очищення камінець, що в діаметрі більший, ніж жовчна протока, все таки зрушиться (бо жир посилює моторику жовчного міхура і може викликати виділення камінців) і перекриє жовчну протоку, то такій людині знадобиться невідкладне хірургічне втручання.

Невідкладні хірургічні втручання завжди гірші, ніж планові, тому що серед них вища смертність

Детокс

Детоксикація - брехня. Її вважали правдою наприкінці ХІХ - на початку ХХ століття. Зараз, коли ви кажете про детоксикацію за допомогою соку, то це злегка анахронізм. В медицині існують антидоти, дезінфекційна терапія, але вона не включає харчування соками впродовж кількох днів.

Вам дійсно може стати краще від такого харчування, якщо ви перед цим традиційно відсвяткували Новий рік, потім Різдво, тобто не виходили із не дуже здорового режиму харчування. І тут - кілька днів сочки, печінка з полегшенням зітхнула, і фізично вам покращало

Якщо раптом у вас була недіагностована язва, вона може різко загостритися. Гастриту теж стане гірше; може загостритися хронічний панкреатит. Шанс його загострення вищий, ніж якщо ви просто не перестараєтеся на святкуванні Нового року. Тому нормальне харчування, яке я раджу подивитися на сайті ВООЗ, значно краще, ніж їсти багато і неправильно, а потім різко на кілька днів перейти на сочки.

Антиоксиданти

Було безліч досліджень, згідно з якими антиоксиданти мають знижувати ризик розвитку деяких захворювань, зокрема, деяких онкозахворювань. Також існує вільнорадикальна теорія старіння, згідно з якою, через накопичення шкоди, заподіяної вільні радикали, клітини старіють швидше, та й ми самі стаємо менш працездатними. Так ось, існують антиоксиданти власні і ті, які людина споживає з їжею. Серед таких - вітаміни А, Е, а також селен.

Здоровій людині з нормальним харчуванням, у якому є близько 400 грам овочів, вистачає цього, і жодні додатки не потрібні. Якщо збільшується кількість екзогенних антиоксидантів, то падає кількість своїх власних. І це дійсно небезпечно

Якщо кількість антиоксидантів велика, то вони нейтралізують вільні радикали і ракова клітина, яку мав знизити апоптоз під упливом білка p53 (нашим природним антионкогеном), не знищується. Тому, якщо в організмі вже існують ракові клітини, і ви прийматимете екзогенні антиоксиданти, цей білок не буде активним і не репаруватиме ДНК. Він не викликатиме апоптоз, і клітина не буде самознищуватися, а ростиме далі. Саме тому, якщо дати людині, в якої розвивається онкозахворювання, додаткові антиоксиданти, то рак швидше метастазує. Тому антиоксиданти дуже небезпечні для ваших бабусь.

Ексчиновник Нацполіції, який скандалив у ресторані Goodwine, засвітився у компанії нардепа Тищенка (фото)

середа, 24 квітень 2024, 20:17

Експрацівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України Віталій Манасян засвітився у компанії нардепа Миколи Тищенка. Про це свідчить світлина, опублікована журналістом «Української правди» Михайлом Ткачом, передають Патріоти України. «Н...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...