"Мені доводилося забирати тіла військових-самогубців. Причина у нашій недолугій системі мобілізації", - волонтер "Чорного тюльпана"

За даними Міноборони, оприлюдненими у січні цього року, найпоширенішою причиною небойових втрат є самогубство – 63 випадки.

Від деяких "вояк" більше проблем, ніж користі. Фото: соцмережі.

У 2016 році небойових втрат в зоні проведення АТО в української армії було більше, ніж бойових. Через необережне поводження зі зброєю, аварії, убивства і самогубства ми втратили 256 бійців. Як уникнути таких втрат у 2017 році, розповів Микола Собуцький, волонтер місії “Чорний тюльпан” і депутат Луцької міськради, передають Патріоти України із посиланням на milnavigator.com.ua.

“Коли був волонтером у “Чорному тюльпані”, на власні очі бачив, що таке не бойові втрати, – говорить Микола. – Мені доводилося забирати тіла самогубців. Причина у нашій недолугій системі мобілізації. Беруть кількістю, а не якістю. Приходять повістки на сільські ради, що треба до війська скільки-то людей. Хто мав гроші, відкупився і порішав. Натомість до війська потрапляє багато хлопців із неблагополучних сімей. Люди геть не підготовлені до війни”.

Собуцький вважає, що час зважати на досвід інших держав і змінювати систему призову. “Ми живемо у 21 столітті. Медкомісії зараз замало. У нас залишилася радянська система призову. У нормальних арміях світу, наприклад, у французькому легіоні, бійці проходять психолога, здають тести і фізпідготовку. А у нас тільки медогляд. Треба зважати на розумові і психологічні якості бійців”.

За словами Собуцького, є чоловіки, які психологічно не готові до бойових дій, які не здатні тримати в руках автомати. “А їх призивають і кидають після місяця учебки на передову, – каже депутат. – Треба змінювати підходи. Наприклад, призивають хлопця з вищою технічною освітою. Він хороший інженер, але не боєць. На передку такі люди можуть принести біду, якщо не готові брати участь у бою. Замість мобілізації їх можна брати на танковий завод. Хай у тилу ремонтують техніку або шиють бєрци”.

За словами депутата, контрактна армія ситуацію не виправить. “Там недобір страшний. Люди туди йдуть швидше за гроші, ніж з бажанням захищати Україну”, – говорить Собуцький. За даними Міноборони, оприлюдненими у січні цього року, найпоширенішою причиною небойових втрат є самогубство – 63 випадки. На другому місці – смерть унаслідок хвороб – 58 випадків. 39 військових загинули від необережного поводження зі зброєю. 10 – від отруєння алкоголем і наркотиками.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...