"Мотор Січ" не винна?": Журналіст пояснив, чому "Україна збільшила поставки зброї до Росії"

"Укроборонпром" і "Мотор Січ" звітують, що нічого не продавали в Росію. А такий рейтинг – результат недосконалої формули, за якою SIPRI розраховує експорт.

"Мотор Січ" не провинився? Ілюстрація: Job-sbu.org.

Новину про те, що Україна рекордно збільшила поставки зброї до Росії неправильно трактують. В цьому переконує журналіст Ярослав Зубченко. Пише видання "Детектор Медіа", передають Патріоти України.

Він пояснив, що міжнародна організація SIPRI опублікувала звіт про тенденції з продажу зброї, де Україну назвали найбільшим експортером зброї в світі, і за рік доходи від поставок зброї з України до Росії зросли на 72%. Однак, він наголосив, що і "Укроборонпром" і "Мотор Січ" звітують, що нічого не продавали в Росію. А такий рейтинг – результат недосконалої формули, за якою SIPRI розраховує експорт.

"Тобто, роком доставки вважається той рік, коли комплектуючі потрапляють в збройні сили. І якщо це стосується, наприклад, двигунів для літака, то роком доставки буде той рік, коли літак добудують і він надійде на озброєння. Отже, як це стверджують в "Укроборонпрому", Україна перестала постачати комплектуючі з середини 2014 року. Але зброя, створена на їх основі, потрапило в армію РФ тільки в 2016 році ", - пояснив Зубченко.

Він додає, що навіть на сайті SIPRI є зауваження: "двигуни, ймовірно, були доставлені в Росію до того, як Україна зупинила експорт в Росію в 2014 році, або проводилися в Росії з 2015 року". Нагадаємо, за результами дослідження авторитетної міжнародної установи SIPRI, у минулому 2016 році найбільшим покупцем української продукції військового призначення стала країна-агресор Росія. Україна експортувала до Росії продукції військового призначення на 169 мільйонів доларів.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...