Нам є чим пишатися: Український конструктор, який розробив унікальний вітрогенератор, створив у Дніпрі конструкторське бюро (фото, відео)

Микола Голубенко запатентував удосконалену вітроустановку, але на цьому не зупинився.

Скріншот

У Дніпрі колишній головний конструктор КБ "Південне" Микола Голубенко розробив унікальний вітронерератор і створив конструкторське бюро, повідомляють Патріоти України з посиланням на ecotown.com.ua.

80-літній лауреат державної премії СРСР, нагороджений Орденом Дружби народів, медалями "М. К. Янгель", "В. Ф. і А. Ф. Уткини" та "Ю. В. Кондратюк", кандидат технічних наук, академік інженерної академії України, академік міжнародної інженерної академії, заслужений винахідник України, який має близько 200 авторських свідоцтв на винаходи по ракетній техніці, зайнявся проектуванням вітрових електричних установок в кінці 80-х років.«Спочатку це була класична установка - ротор, генератор і редуктор - складний і дорогий механізм (до 20% від вартості вітряка), який вимагає сезонної заміни і дуже швидко зношується, - пояснює Микола Голубенко. – Першу безредукторну вітроустановку потужністю 7,8 МВт, з генератором діаметром 12 метрів і вагою 250 тонн - все одно досить громіздку – створила німецька фірма "Энеркон"».

Микола Голубенко зрозумів, що такі вітряки безперспективні, оскільки не піддаються вдосконаленню. «В Європі ще намагаються збирати генератор з двох частин і піднімати на висоту 160-180 метрів, але необхідних для цього кранів немає, - пояснює конструктор. – Я починав з розробки вітряка потужністю 250 кВт - у 2002 році установки встановили на Чукотці – наразі вони окупили себе вже двічі».

Однак Микола Голубенко мав на меті позбутися редуктора, а потім громіздкого генератора, і головне - збільшити потужність вітряків. У 2000 році конструктор запатентував принципово нову турбогенераторну схему, запропонувавши несподівану конструкцію - встановити додаткові генератори з маленькими турбінами безпосередньо на лопатях вітряка і обійтися без редуктора.

«Це дозволяє збільшити число обертів в 12-15 разів і, відповідно, зменшити їх вагу та вартість генераторів, - пояснює винахідник. - Так, при потужності вітряка 10 МВт загальна вага 3-х генераторів складає всього 48 тонн».

Вітряк такої конструкції був встановлений у 2006 році на шляху до Дніпропетровського аеропорту. «Ротор з генераторами, який пропрацював лише два роки, довелося демонтувати - підвів розроблений московським інститутом генератор, у якому виникала немислима вібрація, - пояснює Микола Голубенко. – У генераторі не зрівноважили магнітне поле, от і все – я зняв проблему, але для нового запуску цього вітряка потрібні великі гроші, а їх у приватної фірми не виявилося».

Наразі Микола Голубенко запатентував удосконалену вітроустановку. «Потужність вітряка зросте до небачених досі в світі 45-60МВт, - запевняє конструктор. - Знайшлися люди-патріоти України , які хочуть випускати такі вітряки на українських заводах – у Дніпрі створено конструкторське бюро, у якому наразі працює близько 30 фахівців».

На додачу, Микола Голубенко самостійно провів науково-дослідну роботу, в якій показав принципову можливість створення турбогенераторної вітроустановки потужністю до 50 МВт. «В Європі вітряки ставлять на висоті 140-160 метрів, і це практично межа для сучасних кранів, - пояснює український конструктор. - Потрібно зловити більш сильний вітер – на висоті до 200 м річне вироблення електроенергії зростає в 1,5 рази».

Можна встановити турбіну навіть на висоті Ейфелевої вежі (360 м), не створюючи неймовірних кранів, запевняє винахідник. «Необхідно використати принцип колеса огляду, рівномірно розташувавши у кабінах, що знаходяться на висоті 30 метрів, три повноцінні великі турбіни, - пояснює Микола Голубенко. – Таким чином, один генератор можна розмістити на висоті навіть 330 метрів, а решта два - трохи нижче, перекриваючи лопатями величезну площу і ловлячи великі потоки вітру».

Будівництво електростанції з таких вітряків на Азовському або Чорноморському узбережжі дозволить подавати в енергомережу України дешеву електроенергію, зауважує Микола Голубенко.

«Уклавши договір з цієї вітряної станцією, дешеву електроенергію зможуть отримувати підприємства та населені пункти у будь-якій частині країни, - пояснює він. - Це може змусити інших виробників електроенергії знизити тарифи».

Три роки тому Микола Голубенко позбувся ніг - позначилася робота в степу за низької температури – однак це не завадило польоту творчої думки винахідника. "Живу, поки працюю", - каже він.

Сьогодні сумарна потужність усіх працюючих у світі атомних електростанцій становить 400 тис. МВт, а сумарна потужність вітряних станцій - 500 тис. МВт.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...