Не тільки Каталонія: Експерти назвали основні вогнища сепаратизму в Європі

Тільки одиниці держав складаються з одного етносу, а практика референдумів про відділення стане порушенням принципу недоторканності кордонів і призведе до хаосу у світі.
Країна Басків також може зажадати відділення. Ілюстрація: ВВС.

Каталонія, в якій на 1 жовтня заплановане проведення референдуму про відділення від Іспанії, є не єдиним регіоном в Європі з сепаратистськими настроями. Про це йдеться в матеріалі "Апострофа", передають Патріоти України.

Так, шотландці знову говорять про відділення від Великобританії. Є плани стати окремою державою і у так званої Країни Басків. Каталонський референдум підтримує бельгійська Фландрія. Сепаратистські настрої є і в Баварії.

Експерти сходяться на думці, якби Каталонія отримала право провести референдум, це стало б небезпечним прецедентом. "У випадку Каталонії, в принципі, є певні економічні причини бажати відділення від Іспанії, адже вона віддає досить високі податки іспанському уряду і має перспективи вижити як окрема країна, стати дієздатною державою", - пояснює кандидат політичних наук Олександра Ковальова, додаючи, що Іспанія не зацікавлена в відділенні такого важливого для економіки регіону.

"Для нас питання в іншому - не повинно бути порушено міжнародне право. Оскільки тоді будь-який народ в будь-якій країні може спробувати використовувати такий прецедент, щоб абсолютно самовільно, в односторонньому порядку, незалежно від законів держави, відокремитися", - зазначає Ковальова. За її словами, тільки одиниці держав складаються з одного етносу, а практика референдумів про відділення стане порушенням принципу недоторканності кордонів і призведе до повсюдного хаосу.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...